Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ι. Μ. Ηλείας (ΦΩΤΟ)

Άη Σπυρίδωνα Σοφέ, υπέρμαχε της πίστης, φωτιά νερό και χώμα βρες, γίνε Τριάδος Μύστης!».
 
Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια,  την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη και την Ιερή κατάνυξη εόρτασε το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της, η Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου τον προστάτη και έφορό της Άγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι από τους πλέον λαμπρότερους αστέρες της πίστεώς μας, «επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος», καθώς επίσης και μία προσωπικότητα γεμάτη φως που μας οδηγεί στο δρόμο της αρετής. 
 
Ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν ολιγογράμματος από βοσκός αλόγων προβάτων έγινε ποιμήν λογικών προβάτων, αναδείχθηκε στην συνέχεια Επίσκοπος της Εκκλησίας μας,  κατατάχθηκε με την αγία του ζωή στον Ιερό χώρο των αγίων της, ενώ  κατέστη  το καύχημα των Ορθοδόξων και το φως της οικουμένης,  αφού αποστόμωσε την αίρεση του Αρείου κατά την Α΄ Οικουμενική  Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Τα θαύματά του δε είναι άπειρα μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνοντας έτσι τους στίχους του Συναξαριστού που λέει χαρακτηριστικά ότι: «Ο  θαυματουργός καν τέθνηκε Σπυρίδων του θαυματουργείν ουκ έληξε εισέτι».
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου  με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων εκ της Πόλεως του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακολούθησε δεξίωση από τον εφημέριο και τα μέλη  του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού.
Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, πλαισιούμενος από τους Αιδ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Γρηγόριο Πάπαρη και τον εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Κατσηδήμα.
Κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, συγκινητική ήταν η συμμετοχή πλήθους φιλεόρτων Χριστιανών εκ της Ενορίας αλλά και κατοίκων του Πύργου, που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό προσερχόμενοι για να προσκυνήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Σπυρίδωνα, ζητώντας την βοήθειά του στον καθημερινό τους δύσκολο αγώνα, προσευχόμενοι δε για την γρήγορη απαλλαγή των παρόντων δεινών λόγω της σοβούσης πνευματικής, ηθικής και οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας και στις οικογένειές τους, λαμβάνοντας παράλληλα την ευλογία του μεγάλου και λαοφιλούς αυτού Αγίου, ο οποίος μεταξύ άλλων διακρίθηκε  για την  πίστη, την αγάπη, την  φιλανθρωπία και την υπομονή Του!
img_2496 img_2511 img_2520 img_2537 img_2540 img_2547 img_2549 img_2658 img_2699 img_2735 img_2770 img_2796
Εκ του Ι. Ναού
Διαβάστε ακόμα