Η Ζάκυνθος εόρτασε τον Πολιούχο της Άγιο Διονύσιο (ΦΩΤΟ)

Με ένα ιδιότυπο τελετουργικό που συγκλονίζει κάθε πιστό και περιλαμβάνει τις κανονιές από τα μάσκουλα, τα σμπάρα από τις καραμπίνες των πιστών, το σφύριγμα των πλοίων και το χαρμόσυνο χτύπημα των καμπαναριών, όπως επιβάλει το έθιμο, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο μας που 394 χρόνια παραμένει ζωντανός και μας διδάσκει, πίστη και αισιοδοξία.
Το μεγαλείο της αγάπης και της συγχώρεσης δίδαξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Αγιος Διονύσιος της Ζακύνθου. Εκεί άλλωστε επικέντρωσαν και τα μηνύματά τους οι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις αναφορές σε όλες καταστάσεις και γεγονότα, όσο επίκαιρα και αν είναι.

Η Θεία Λειτουργία
Tο πρωί, εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και, στις 8.30, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριώτστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’. Τον Πολιούχο του νησιού τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, οι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Η Λιτανεία
Στις 11 το πρωί, ήταν η στιγμή που το Ιερό Σκήνωμα έφθασε στα προπύλαια του Ναού. Οι χειμωνιάτικες αλλά καλές, μετά από αρκετά χρόνια, καιρικές συνθήκες επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η λιτανεία στην πόλη και έτσι ο Άγιος της Συγνώμης να ευλογήσει τους πιστούς και το νησί του. Κάτω από το μουντό καιρό και με τους πιστούς να γονατίζουν μπροστά στον Άγιο που τους στηρίζει κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές τελετές, ενώ ακολούθησε η δέηση έξω από το ναό, το επίκαιρο μήνυμα του Μητροπολίτη και την απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα και την μπάντα του δήμου.

Οι Χοροί
Τη Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι δυο χοροί υπό την διεύθυνση του Σάββα Βοζαϊτη και αντίστοιχα που απέδωσαν κατά το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό ιδίωμα τους ύμνους των ιερών ακολουθιών. Η επτανησιακή εκκλησιαστική μουσική σε όλο της το μεγαλείο από ανθρώπους γεμάτους μεράκι και μουσική.

Οι παριστάμενοι
Στις εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύθου Σταυρος Κοντονής. Συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Παυλος Κολοκοτσάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας, οι Αντιδήμαρχοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, καθώς και Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι τοπικές στρατιωτικές και δικαστικές Αρχές. Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Τιμές απέδωσαν οι Φιλαρμονικές Ζακυνθίων, Αλυκών και Αρτεμισίων.

agios-litourgeia-dec-06-4 agios-litourgeia-dec-06-7 agios-litourgeia-dec-06-8 agios-litourgeia-dec-06-9 agios-litourgeia-dec-06-10 agios-litourgeia-dec-06-11 agios-litourgeia-dec-06-20 agios-litourgeia-dec-06-12 agios-litourgeia-dec-06-13 agios-litourgeia-dec-06-16 agios-litourgeia-dec-06-17 agios-litourgeia-dec-06-18 agios-litourgeia-dec-06-19 agios-litourgeia-dec-06-6 agios-litaneis-dec-06-6 agios-litaneis-dec-06-7 agios-litaneis-dec-06-8 agios-litaneis-dec-06-19 agios-litaneis-dec-06-1-1 agios-litaneis-dec-06-2 agios-litaneis-dec-06-3 agios-litaneis-dec-06-28 agios-litaneis-dec-06-29 agios-litaneis-dec-06-30 agios-litaneis-dec-06-32 agios-litaneis-dec-06-34 agios-litaneis-dec-06-35 agios-litaneis-dec-06-36 agios-litaneis-dec-06-42 agios-litaneis-dec-06-38 agios-litaneis-dec-06-39 agios-litaneis-dec-06-37 agios-litaneis-dec-06-41

 

imerazante.gr

Διαβάστε ακόμα