Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Εσθονίας κ. Στεφάνου (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Εσθονίας κ.κ. Στεφάνου, σήμερα 27 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Ο Σεβ. Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Suur Kloostri Ταλλίνης, τον παλαιότερο και ιστορικότερο Ορθόδοξο Ναό της Ταλλίνης, ενώ μαζί του συγχοροστάτησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος προσεφώνησε εκ μέρους του ιερού κλήρου και των πιστών τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη. Στο λόγο του ο Θεοφιλέστατος κ. Μακάριος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Στεφάνου και στη σκληρότητα των ανθρώπων της εποχής, που αντιμετώπισε ο Άγιος, τους οποίους, βέβαια, συναντούμε μέχρι και σήμερα. Το μήνυμα που έδωσε ήταν ότι ο Θεός αναπαύεται στις ταπεινές και αγαπώσες καρδίες, όπως είναι και αυτή του εορτάζοντος Μητροπολίτου Στεφάνου, γι’ αυτό άλλωστε και ο Χριστός και στην επί γης παρουσία Του δέχθηκε τις πόρνες, τους τελώνες, ακόμη και το ληστή αλλά τους σκληρούς Φαρισαίους και Γραμματοδιδάσκαλους του έλεγξε με σκληρό και επικριτικό τρόπο. Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει τους δεσμούς της Εκκλησίας της Εσθονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ τόνισε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα είναι κοντά μας, αφού πάντοτε βρίσκεται δίπλα στον Εσθονικό λαό, σε όλες τις χαρές και σε όλες τις δυσκολίες.

Ο εορτάζων Ιεράρχης κ. Στέφανος με πολλή συγκίνησε ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μακάριο, τους ιερείς και το λαό και τους παρακάλεσε να προσεύχονται για την πορεία του και τη διακονία του στην Εσθονική Εκκλησία. Εξέφρασε παράλληλα και την ευγνωμοσύνη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικώς προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την εμπιστοσύνη του να τού αναθέσει το βάρος και την ευθύνη της διακυβέρνησης της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, ενώ έκανε λόγο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την οποία χαρακτήρισε μέγιστο εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο επετεύχθη με την μεγάλη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στον Κέντρο της Εκκλησίας, κατά την καθιερωμένη τάξη, τους Ιεράρχες, τους ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια όλων των ενοριών της Εσθονίας, που προσήλθαν για να ευχηθούν και να λάβουν την πατρική ευχή του ποιμενάρχου τους. Κατά τη δεξίωση οι δύο επίσκοποι Τάρτου κ. Ηλίας και Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος προσεφώνησαν με θερμούς λόγους τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, ενώ ο Μητροπολίτης και πάλι αντιφώνησε ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους πρωτίστως, όμως, τον Άγιο Θεό για τις δωρεές Του σε αυτόν προσωπικά και στην Εκκλησία Του.

006a7057 006a7095 006a7102 006a7076 006a7085 006a7143 006a7155

 

Εκ της Εκκλησίας της Εσθονίας

Διαβάστε ακόμα