Ο πρωτοψάλτης κ. Θεόδωρος Βασιλικός στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ)

   Μία ιδιαίτερη ευλογία και χαρά για την πόλη του Αγρινίου ήταν το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2016. Κατόπιν προσκλήσεως του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου « Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», επεσκέφθη την πόλη του Αγρινίου ο άρχων μουσικοδιδάσκαλος της  Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων Αθηνών κύριος Θεόδωρος Βασιλικός. Ήταν ένα πραγματικά πλούσιο διήμερο μεστό από εμπειρίες και ευχάριστες ευκαιρίες.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, το πρωί ο σύλλογος ιεροψαλτών Αγρινίου παρέθεσε καφέ σε γνωστό ξενοδοχείο του Αγρινίου, όπου και κατέλυσε ο κύριος Βασιλικός, με τη συμμετοχή αρκετών ιεροψαλτών αλλά και ενδιαφερομένων από την πόλη του Αγρινίου. Ήταν ένα εποικοδομητικό δίωρο όπου τέθηκαν επί συζήτηση αρκετά θέματα επί της ψαλτικής τέχνης, του τυπικού και όχι μόνο. Το μεσημέρι ο κύριος Βασιλικός έδωσε συνέντευξη στον κύριο Ανδρέα Αγγελή, πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Mητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το Σάββατο το απόγευμα, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε συναυλία βυζαντινής μουσικής με επίκαιρους  χριστουγεννιάτικους ύμνους. Την χορωδία διήυθυνε ο ίδιος ο κύριος Βασιλικός και μετείχαν μέλη του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου « Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος». Κατά τη διάρκεια της συναυλίας τιμήθηκε ο κύριος Βασιλικός για την πολυετή και πολυσχιδή προσφορά του στη διαφύλαξη της εκκλησιαστικής μουσικής. Ο ίδιος συγκινημένος ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη για την πρόσκληση και την ιδιαίτερη τιμητική διάκριση ενώ απέδωσε δύο ύμνους μονωδιακά. Ο θεολόγος και τέως λυκειάρχης κύριος Ιωάννης Κωστάκης απέδωσε το θεολογικό νόημα των ύμνων που η χορωδία έψαλε. Μεταξύ των άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αναστάσιος Καντάνης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά ( Απουσίαζε σε άλλη εκδήλωση στο Μεσολόγγι), οποίος και έκλεισε την εκδήλωση, καθώς και ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κύριος Νικόλαος Γκρίζης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, Ιερείς και φορείς της πόλεως.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κύριος Θεόδωρος Βασιλικός δήλωσε: « Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στο φιλόξενο Αγρίνιο με αφορμή την τιμητική εκδήλωση του συλλόγους Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο και είναι μέγιστη η χαρά μου για την τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου. Θεωρώ μεγάλη τιμή και για μένα το γεγονός αυτό και ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους του συλλόγου Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας.

Η ευλογημένη αυτή συγκυρία έκλεισε πανηγυρικά την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και πάλι. Ο κύριος Βασιλικός έψαλε  κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας με μέλη του συλλόγου ιεροψαλτών Αγρινίου. Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο προϊστάμενος του Ναού αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Καντάνης ευχαρίστησε με τη σειρά του κύριο Θεόδωρο Βασιλικό για την παρουσία του στον Ναό ενώ του προσέφερε αναμνηστικό δώρο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες προς:

  • Την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου « Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» για την πρωτοβουλία της πρόσκλησης και διοργάνωσης των τιμητικών εκδηλώσεων προς το πρόσωπο του άρχοντα μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρωτοψάλτη κυρίου Θεοδώρου Βασιλικού.
  • Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου για την άψογη φιλοξενία.
  • Τα μέλη της χορωδίας για την άψογη συνεργασία και απόδοση των ύμνων.
  • Τον κύριο Ιωάννη Κωστάκη, Θεολόγο και τέως Λυκειάρχη για τη θεολογική νότα που έδωσε στην εκδήλωση με την ερμηνεία των ύμνων που ακούστηκαν.
  • Τον κύριο Σωκράτη Ψιλιά, Θεολόγο και Φιλόλογο και τον κύριο Μιχαήλ Νίνογλου για τη δημοσιογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων της παρουσίας του κυρίου Βασιλικού στο Αγρίνιο.
  • Τον κύριο Σπύρο Τζαβέλα , Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Παπαδάτων Μακρυνείας για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.

dsc_0008 dsc_0030 dsc_0032 dsc_0040 dsc_0054 dsc_0055 dsc_0056 dsc_0058 dsc_0060

 

Ι. Μ. Αιτωλίας

Διαβάστε ακόμα