Ομιλία με θέμα «Οι μαύρες και άσπρες ζώνες του Ισλάμ» στην Ι. Μ. Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016, η δεύτερη ομιλία των Κατηχητικών συνάξεων «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού» στην «Κροκίδειο»  αίθουσα. Ομιλητής ο συγγραφέας, Θεολόγος – Κληρικός π. Αλέξανδρος Καρυώτογλου, ευγενώς προσκληθείς υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, που ανέπτυξε το θέμα: «Οι μαύρες και άσπρες ζώνες του Ισλάμ».

Ο π. Αλέξανδρος, με σαφή και εύληπτο λόγο, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, και τις γνώσεις του για το Ισλάμ, παρουσιάζοντας παραδείγματα νέων ανθρώπων, που αναζητώντας την αλήθεια και ψάχνοντας για αυτήν ήρθαν σε επαφή με το Ισλάμ. Το Ισλάμ από την φύση του είναι μεν θρησκεία, αλλά ταυτόχρονα και πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική και ηθική πραγματικότητα, τόνισε ο  ομιλητής, με βίαιες εκφάνσεις όταν  επικρατεί η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός. Ο Ιησούς Χριστός, εκτός της σωτηρίας, κήρυξε την ειρήνη, την αγάπη, την ελευθερία και την ισότητα των ανθρώπων. Το Ισλάμ προβάλλει την βία, τον «ιερό» πόλεμο, την ανισότητα και την απόλυτη υποταγή του ανθρώπου στον Θεό, που δεν τον νιώθουν «φίλο τους», σύμφωνα με τους λόγους του Ιησού «῾Υμεῖς φίλοι μού ἐστε» (Ιω. ιε΄, 14), αλλά Θεό τιμωρό και σκληρόκαρδο, και αυτά αποτελούν τις μαύρες ζώνες του Ισλάμ. Στο Κοράνι όμως βρίσκει κάποιος κι άλλες «θέσεις» όπως την ελεημοσύνη, την νηστεία, την προσευχή και ιδιαιτέρως στις μυστικές προεκτάσεις του Ισλάμ βρίσκει «θέσεις» πνευματικότερες απ᾿ αυτές που γνωρίζει ο πολύς κόσμος κι αυτές αποτελούν τις άσπρες ζώνες του Ισλάμ, κατέληξε δε ότι το Ισλάμ αυτή την στιγμή προβάλλει το πρόσωπό του στην Ευρώπη και γι᾿ αυτό χωρίς τις αποδιδόμενες στην Εκκλησία φοβίες αυτό θα επιζητεί για τον εαυτό του την φιλελεύθερη αντιμετώπιση και την ανοχή.

Τον εκλεκτό ομιλητή συνεχάρη με θερμούς λόγους ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ενώ στον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, ετέθησαν ερωτήματα που αφορούσαν στο αληθινό πρόσωπο του Ισλάμ και στο μήνυμα που κομίζει σήμερα στην κοινωνία και τον κόσμο, μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την αμοιβαία αναζήτηση της ειρήνης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera KODAK Digital Still Camera

 

Ι. Μ. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα