Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην Καλαμάτα

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος θα παραλάβει σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, το Βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα – που προκηρύσσει κάθε χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας – για το βιβλίο του «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση», ενώ θα ανακηρυχθεί και Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας.
Ο κ. Αναστάσιος θα φτάσει στην Καλαμάτα στις 17:00 όπου θα γίνει και η επίσημη υποδοχὴ του Μακαριωτάτου στο Μητροπολιτικὸ Ιερὸ Ναὸ  Υπαπαντής του Χριστού και τέλεση Δοξολογίας επὶ τη αφίξει αυτού.
Προσφώνηση υπὸ του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.  Αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου.
Η τελετή ανακηρύξεως Επιτίμου Δημότη και επιδόσεως του Βραβείου Φωτέα έτους 2015 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με ώρα ενάρξεως 18.00, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ο Μακαριώτατος θα ομιλήσει και θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του, από την εποχή της Ανατολικής Αφρικής μέχρι την Αρχιερατεία του στην Αλβανία.
Επίσης, θα επιδοθούν οι υποτροφίες σε φοιτητές που ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε θεσπίσει στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού στοχαστή. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία «Μελίφωνο» του Δήμου Καλαμάτας.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ
Υπενθυμίζεται ότι με ομόφωνη απόφασή του, στις 5 Δεκεμβρίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ανακήρυξε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας, «σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ως κορυφαίου Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, από το σύνολο των συνδημοτών μας και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του υπέρ του πάσχοντος συνανθρώπου, καθώς και της σπουδαίας συμβολής του στην προαγωγή της επιστήμης, της διεθνούς συναντίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων».
Στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο το Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο. Έδρασε σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, στην Ελλάδα, στην Ανατολική Αφρική, στη Γερμανία, στην Αλβανία, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών, διακηρύττοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές του Χριστιανισμού και του ανθρωπισμού όπου κι αν βρέθηκε. Παραμένει στα 87 του χρόνια στις επάλξεις του θρησκευτικού, ηθικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού του έργου, με έδρα του την Αλβανία και με διεθνή ακτινοβολία. Οι παρεμβάσεις του, με τα γραπτά ή το λόγο του και ακόμη περισσότερο με το έργο του συζητούνται, αναλύονται, παραδειγματίζουν και παρακινούν, αποτελώντας σημείο αναφοράς στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας. Το μήνυμά του είναι μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής, εργασίας και συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των ανθρώπων».

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΕΑ 
Επίσης, η επιτροπή απονομής του Βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, που συνεδρίασε σε ολομέλεια το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στην Αθήνα, επέλεξε για το βραβείο Φωτέα έτους 2015 το βιβλίο «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση», που έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.
Παρατίθεται το σκεπτικό της επιτροπής για την επιλογή του βιβλίου «Συνύπαρξη» του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου: «Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει δοκίμια, τα οποία πραγματεύονται θέματα οικουμενικά μεγάλων διαστάσεων, όπως ειρήνη, φυσικό περιβάλλον, φτώχεια, τρομοκρατία, πανανθρώπινες αξίες, με τρόπο πρωτότυπο και αυθεντικό, από θεολογική και θρησκειολογική οπτική γωνία. Η επιτροπή επισημαίνει ως κύριο χαρακτηριστικό των κειμένων αυτών τον υψηλό στοχασμό, την βαθιά πνευματικότητα, την υψηλή πνοή και τον μεστό, διαυγή και κυρίως αφυπνιστικό λόγο του συγγραφέα ενάντια στον εφησυχασμό και την συνειδησιακή ύπνωση του σύγχρονου ανθρώπου.
Παραλλήλως, η επιτροπή τιμά και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, ως καταξιωμένη προσωπικότητα διεθνούς κύρους, για την πολυσχιδή δράση του: την ανασύσταση από τα ερείπια της διαλυμένης Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, καθώς και για το ευρύτατο ιεραποστολικό και κοινωνικό

 

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα