Συνεχίζει τις δράσεις του το Εργαστήρι Γνώσης στην Ι. Μ. Ρεθύμνης (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιου, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 30 Νοεμβρίου Αγιασμός, στον χώρο του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, για τα τμήματα εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας που έχουν ξεκινήσει για ενήλικους, μαθητές, αλλά και των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Εστία. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ο χώρος ήταν κατάμεστος από παιδιά και γονείς που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια που γίνεται στο Εργαστήρι γνώσης. Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ.Ζαχαρίας Σουλτάτος, η δημοτική σύμβουλος κα Μαρία Δραμουντάνη, αλλά και η καθηγήτρια των Αγγλικών που έχει αγαπηθεί ήδη ιδιαίτερα στα Ανώγεια κα Βάσω Χριστοδούλου που αποτελεί και την ψυχή του όλου εγχειρήματος.

Μετά τον Αγιασμό είχαμε ομιλίες από τους εμπνευστές αυτής της δράσης, αλλά και τους επίσημους καλεσμένους που βρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, καθώς και από τον Βαζίρ, τον πρόσφυγα από το Κασμίρ που μένει στα Ανώγεια και λαμβάνει μέρος στα τμήματα Αγγλικών όπως και τα υπόλοιπα παιδιά του πολέμου που ζουν στα Ανώγεια.

 

Συγκινημένος πήρε πρώτος τον λόγο ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης που μίλησε για ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα με τις δράσεις του Εργαστηρίου που επεκτείνονται χρόνο με το χρόνο. Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

“Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη πλέον έναρξη του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Το Εργαστήρι μας λειτουργεί τρία χρόνια και φέτος είναι μεγάλη η χαρά μου που ένα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα, με τα τμήματα Αγγλικών που ξεκινήσαμε. Όλα αυτά οφείλονται σε μια πολύ καλή κοπέλα, την δασκάλα μας την Βάσω Χριστοδούλου η οποία καταθέτει ψυχή και αγάπη για τα Ανώγεια. Δεν έχει σχέση με την Κρήτη και τα Ανώγεια αλλά έχει αγαπήσει τον τόπο μας.

Η τοπική εκκλησία προσπαθεί να προσφέρει ότι μπορεί με τις μικρές τις δυνάμεις στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλές ανάγκες και όπου μπορεί να παρέμβει, παρεμβαίνει. Στο εγχείρημα που ξεκινάμε έχουμε την συμπαράσταση του Δήμου Ανωγείων κάτι που μας το έχει δείξει έμπρακτα και ο Δήμαρχος που είναι θετικός και μας παρέχει ότι χρειαζόμαστε. Θεωρώ τιμή για την παρουσία της εδώ σήμερα την κα Μαρία Λιονή που μου έχει πει προσωπικά ότι οι πόρτες της Περιφέρειας για βοήθεια είναι ανοιχτές.Της εύχομαι να είναι πάντα καλά.

Μεγαλύτερη ακόμα χαρά νιώθουμε σαν χωριό και σαν εκκλησία που έχουμε εντάξει στα τμήματα μας ένα τμήμα εκμάθησης Αγγλικών παιδιών προσφύγων τα οποία παιδιά βρίσκονται και εδώ σήμερα. Παιδιά που έχει αγκαλιάσει η εκκλησία και η κοινωνία σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.Με τη δύναμη του Θεού και την ουσία της ορθόδοξης πίστης μας, μάθαμε και μπορούμε, να μην ξεχωρίζουμε άνθρωπο από άνθρωπο.Τα παιδιά του κόσμου παιδιά όλων μας.Εδώ στα Ανώγεια η κορφή του Ψηλορείτη προβάλλει ,όπως προβάλλει σε ολόκληρο τον κόσμο ,η ανθρωπιά των ανθρώπων του τόπου μας.Κρατάμε σφιχτά το χαλινάρι, και δεν επιτρέπουμε να ξεφύγει η σκέψη μας από όλα όσα δηλώνουν ,οτι ο ένας για όλους και όλοι για τον ένα ,μπορεί να μας κρατάει στον δρόμο της πρεπειάς της ανθρωπιάς, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους πορείας προς την ορθοδοξία και την οικουμένη.

Ευχαριστώ όλους που ήρθαν και θέλω να αναφερθώ ειδικά στον π.Ανδρέα Κόκκινο από τα Λιβάδια που όποτε κάνουμε κάτι σημαντικό δίνει το παρών στα Ανώγεια, ένας πολύ καλός φίλος μου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Βασίλη Δακανάλη, τον εγγονό του Βασσώ που στην μνήμη του παππού του θα μας προσφέρει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα που είχαμε ανάγκη..”ολοκλήρωσε.

 

Συγκλονιστικός για άλλη μια φορά ήταν στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος που μίλησε με θερμά λόγια για την ενορία του Αγίου Γεωργίου και τις δράσεις του π.Ανδρέα, ενώ παρέδωσε μαθήματα πολιτισμού και συμπεριφοράς για το πως πρέπει όλοι οι Έλληνες να φέρονται στα παιδιά που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και βρήκαν καταφύγιο στην χώρα μας.

Η ομιλία του είχε ως εξής:

“Όταν πριν από τρία χρόνια ήρθα πάλι εδώ σε αυτό το χώρο για να ξεκινήσει την πορεία του με την ευλογία της τοπικής μας εκκλησίας,το Εργαστήρι γνώσης, έβλεπα την αγωνία του παπά Ανδρέα να πετύχει ο σκοπός. Σήμερα σε αυτή την δεύτερη “αρχή” που γίνεται στον ίδιο χώρο αισθάνομαι πως οι καρποί εκείνης της πρώτης σποράς άρχισαν να φαίνονται και ήδη αυτό το έργο χρειάστηκε να λάβει καινούριες διαστάσεις τις οποίες χαίρομαι και καμαρώνω. Μιλώ για την διάσταση με τα τμήματα των Αγγλικών που είναι τόσο απαραίτητα, όσο και την διάσταση της ανοιχτής αγκαλιάς σε αυτά τα παιδιά του ίδιου πατέρα Θεού που τα βήματα τους μέσα από δυσκολίες και προβληματισμούς στους τόπους τους οδηγήθηκαν εδώ. Χαίρομαι πολύ για αυτή τη “παντρειά” που πραγματοποιήθηκε με πολύ αγάπη γιατί αυτό είναι το πνεύμα του Θεού και της εκκλησίας.

Δεν έχουμε φοβικά σύνδρομα με όλα αυτά που έρχονται γιατί πρώτον κρατάμε τον Πολιτισμό μας, την παράδοση μας.Κρατάμε αυτά που μας κράτησαν όρθιους μέσα στις δυσκολίες των καιρών, διαχρονικά μέσα στους αιώνες και κρατώντας τα συμπορευόμαστε, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει σαν άνθρωπος μόνος του. Πορευόμαστε μαζί κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, όχι στα εύκολα αλλά προπάντων στα δύσκολα που απαιτούν από εμάς να γίνουμε μια ψυχή, απαιτούν ενότητα και ομοψυχία. Να σταθούμε αγέρωχοι μπροστά σε αυτά που έρχονται και θέλουν να μας αλλοιώσουν και να απαντήσουμε πως εμείς εδώ σε αυτό τον τόπο κρατάμε τη πίστη μας, τη πατρογονική μας ευσέβεια, τα ήθη και έθιμα, τον Πολιτισμό μας. Αυτός ο Ορθόδοξος πολιτισμός μας επιβάλλει να αγαπούμε όλους που έρχονται στην πόρτα μας.Μας επιβάλλει να ανοίγουμε την αγκαλιά μας και όχι να τους φοβόμαστε και να τους διώχνουμε. Κάποτε ξέρετε πηγαίναμε στους τόπους τους και κάναμε την ιεραποστολή μας τώρα ο Θεός τους φέρνει στην πόρτα μας κι εδώ είναι η δική μας ευθύνη. Τι κρατάμε για να δώσουμε από την παράδοση μας και πόσο εμείς δεν την προδίδουμε.

Προσωπικά καμαρώνω, δοξάζω τον Θεό  και χαίρομαι για τις όμορφες πρωτοβουλίες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ανωγείων και του π.Ανδρέα, τόσο στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας όσο και στην δημιουργία όλων αυτών που έχει κάνει κατά καιρούς και λίγο πιο πάνω από εδώ αλλά και εδώ σε αυτό το Εργαστήρι της γνώσης που τόσο πολύ μου αρέσει και το όνομα του. Ευχαριστώ από καρδιάς και εκείνον και όλους τους συνεργούς του χωρίς τους οποίους αυτό το όραμα δε θα μπορούσε να γίνεται καθημερινή πραγματικότητα.

Η ζωή μας είναι σαν αυτό το υφαντό και υφαίνεται με διάφορα χρώματα. Το ένα χρώμα είναι η Πίστη, το άλλο η παράδοση, το άλλο η γνώση, το άλλο η μάθηση, το άλλο η παιδεία στην πιο ευρεία σημασία της λέξης και όλα αυτά κάνουν τελικά ένα όμορφο ξόμπλι. Γιατί άμα δεν είναι ξομπλιαστή η ζωή μας καλύτερα να μην είναι και καθόλου. Να αγαπάτε αυτό τον τόπο, αυτό τον χώρο και το έργο που γίνεται. Να αγαπάτε, να τιμάτε, να σέβεστε ότι ακούτε παιδιά μου από τις καλές σας δασκάλες. Ευχή μου είναι κάποτε να τις ξεπεράσετε και έχω και ένα όνειρο, μέσα από σας να βγούνε οι δάσκαλοι που θα κρατούν μετά από πολλά χρόνια αυτόν εδώ τον χώρο του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας.Και όταν και εγώ και ο π.Ανδρέας θα είμαστε παππούδες σε μια γωνιά θα βλέπουμε και θα καμαρώνουμε ότι αυτό το πράγμα που φυτεύτηκε εδώ στην καρδιά των Ανωγείων, έδωσε καρπούς που το κρατάνε και θα δίνουν και άλλους καρπούς μελλοντικά και θα το αυξάνουν..” κατέληξε ο κ.κ Ευγένιος που χειροκροτήθηκε θερμά.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Λιονή , γνωστή φίλη των Ανωγείων μίλησε επίσης με θερμά λόγια για τα τμήματα Αγγλικών δηλώνοντας ότι η πόρτα της Περιφέρειας είναι ανοιχτή ώστε να δώσει βοήθεια, είτε στον Δήμο Ανωγείων είτε σε δράσεις που γίνονται στο χωριό από διάφορους φορείς. Η δήλωση της ήταν η εξής:

“Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση, στην οποία ανταποκρίθηκα θερμά όχι μόνο εξ ιδιαιτέρου ειδικού καθήκοντος, αλλά και με πολύ μεγάλη χαρά. Σας φέραμε και την βροχή σήμερα που όλοι την είχαμε μεγάλη ανάγκη! Θέλω να σας πω θερμά συγχαρητήρια σε εσάς πάτερ Ανδρέα , στον Δήμο και σε όλο το χωριό και στην κα Χριστοδούλου. Πρέπει να ξέρετε ότι οι άνθρωποι που δεν είναι Κρητικοί από γεννησιμιού τους , αλλά γίνονται Κρητικοί από επιλογή, παίρνουν πνευματικά ότι καλύτερο και την αγαπούν πολύ περισσότερο.

Σε ότι μας αφορά τώρα ως Περιφέρεια.Πράγματι σας το είχα πει και εξακολουθεί να είναι ανοιχτή και η πρόσκληση και η πόρτα. Τόσο για εσάς προσωπικά όσο και για τον Δήμο Ανωγείων και όλους τους θεσμικούς φορείς.Η Περιφέρεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έχει έμπρακτα σταθεί δίπλα σε όλους παρά τα πενιχρά οικονομικά και δε γυρίζει τη πλάτη σε κανένα που έχει ανάγκη.Η πόρτα μας είναι ανοιχτή και για σας πάτερ Ανδρέα και για τον Δήμο Ανωγείων, και ότι χρειαστείτε να μην διστάσετε να μας το αναφέρετε, δεν μας ενοχλείται αλλά μας υπενθυμίζετε το καθήκον μας, γιατί βλέπουμε ότι και το τελευταίο ευρώ πιάνει τόπο και επενδύεται στον άνθρωπο και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Εύχομαι σε όλους σας υγεία και δύναμη και να ξέρετε πως ότι δίνετε στα παιδιά το παίρνεται πίσω ηθικά στο πολλαπλάσιο..” ολοκλήρωσε.

 

Ο νεαρός Βαζίρ από το Κασμίρ μετά και από μια θερμή χειραψία αλλά και συνομιλία με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ.κ Ευγένιο, μίλησε για την ζωή τους στα Ανώγεια αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Σεβόμαστε το χωριό και την εκκλησία και είμαστε χαρούμενοι που ζούμε σε αυτό τον τόπο. Μας βοηθάτε και εσείς αλλά και όλοι οι Ανωγειανοί να ζήσουμε σε καλές συνθήκες. Εγώ είμαι από το Κασμίρ και στα Ανώγεια υπάρχουν και παιδιά από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, τη Συρία και δεν έχουμε παράπονο εδώ. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους..” κατέληξε.

Η κα Βάσω Χριστοδούλου, καθηγήτρια των Αγγλικών που έχει αγαπήσει αλλά και αγαπηθεί από το χωριό μας ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Θεό και στον Άγιο Γεώργιο που με τις ευλογίες τους αξιώθηκα να βρίσκομαι στην υπέροχη αγκαλιά των Ανωγείων. Λένε πως δεν υπάρχει κοινωνία αγγέλων, εδώ όμως είναι άνθρωποι που προσπαθούν αντάξια να τους συναγωνιστούν. Άνθρωποι πιστοί που αγαπούν και τιμούν τον τόπο αυτό και που ελπίζω να με συγχωρέσουν αλλά πλέον τον νιώθω και δικό μου. Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και υπερβαίνει την χαρά και ελπίζω να φανώ αντάξια σε αυτή τη μεγάλη τιμή και αυτό το δύσκολο έργο γιατί βρήκα πολύ διψασμένες ψυχές για γνώση..” τόνισε.

 

Ο Δήμος Ανωγείων πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες, εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ.Σουλτάτο που δήλωσε τα εξής:

“Θέλω και εγώ ως εκπρόσωπος του Δήμου Ανωγείων να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους σας. Και στον πάτερ Ανδρέα και στην δασκάλα την κα Χριστοδούλου για το έργο που επιτελούν εδώ. Θα έχετε πάντα την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του Δήμου και εύχομαι τα τμήματα που δημιουργήσατε να πάνε καλά και να δώσουν στα παιδιά μας εφόδια για το μέλλον.” ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ Ευγένιος έδωσε σε κάθε ένα που βρέθηκε στην εκδήλωση από ένα βιβλίο με την Ιστορία της εκκλησίας της Κρήτης εδώ και 2000 χρόνια. Παράλληλα έδωσε και ένα βιβλίο με την ιστορία ως δώρο και για την ονομαστική εορτή του π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη. Ένα υπέροχο υφαντό ήταν το δώρο του π.Ανδρέα προς την εκλεκτή προσκεκλημένη κα Μαρία Λιονή.

Τέλος, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η χειρονομία του κ.κ Ευγένιου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Αντιδήμαρχο Ανωγείων κ.Σουλτάτο του ανέφερε πως η Μητρόπολη θα στείλει στα Ανώγεια όσες σόμπες χρειαστούν για να πάνε σε οικογένειες με ανάγκη. Αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα της “Α” όπου η Κοινωνική Υπηρεσία ζητούσε μια σόμπα για μια οικογένεια.” Το διάβασα στην Ανωγή και θέλω να σας τονίσω ότι θέλω να μου αναφέρετε τον αριθμό και εγώ προσωπικά θα σας στείλω όσες σόμπες χρειαστούν και αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Να μην τις ψάχνετε αλλού σας παρακαλώ” δήλωσε με συγκίνηση ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου. Σημαντική επίσης και άξια αναφοράς η προσφορά του Βασίλη Δακανάλη, που θα αγοράσει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα που είναι απαραίτητο για το Εργαστήρι Γνώσης και θα το δωρίσει στην μνήμη του παππού του Βασσώ.

 

Μετά την εκδήλωση ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης με την ευκαιρία και της ονομαστικής του εορτής παρέθεσε τραπέζι σε επίσημους και φίλους, στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αροδαμός”. Εκεί ο γαμπρός του Βασίλης Σωπασής έπιασε για λίγο το μαντολίνο και του αφιέρωσε την παρακάτω μαντινάδα:

 

Απόστολε Αντρέα μου έχε καλά τον κόσμο,
χαρές να δίνεις και μακριά να διώχνεις κάθε πόνο..

584008c142fa8 584008c255d94 584008c1b4ba6584008c434311 584008c3b3bec

anogi.gr

Διαβάστε ακόμα