Εορτή του προστάτη του Σερβικού Έθνους Αγίου Σάββα (ΦΩΤΟ)

Tου Θωμά Αναστασιάδη

Μεγαλοπρεπώς, όπως κάθε χρόνο,  εορτάστηκε αυτές τις μέρες ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος των Σέρβων και προστάτης του Σερβικού Έθνους  Άγιος Σάββας,  από τους απανταχού Ορθοδόξους Σέρβους,  καθ’ όσον είναι ο δημοφιλέστερος  Άγιός τους.
Επίκεντρο  των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο Ι.Ναός του Αγ.Σάββα στο Βελιγράδι, όπου  την Παρασκευή 27/14-1-17 η Αυτού Αγιότητα  ο Σέρβος Πατριάρχης κ.κ.Ειρηναίος, τέλεσε την Θ.Λειτουργία, με πλειάδα ιερέων, στην κρύπτη του Αγ.Πρίγκιπα Λαζάρου, κάτω από τον τεραστίων διαστάσεων κυρίως ναό,  ο οποίος εσωτερικά είναι ακόμα ημιτελής και εκτελούνται εργασίες.

Παρέστη πλήθος ευλαβών προσκυνητών και ομάδα μαθητών με τους δασκάλους τους, από την μαρτυρική Μιτρόβιτσα του Κοσόβου και της Μετόχια.   Παρέστησαν επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια κ.Μάρκος Ντιούριτς, ο Διευθυντής  για τη συνεργασία με Εκκλησίες και Θρησκευτικές κοινότητες του Υπουργείου Παιδείας  της Δημοκρατίας της Σερβίας κ.Mileta Ραντόιεβιτς, ο αρχιτέκτονας του ναού του Αγίου Σάββα κ.Βόισλαβ Μιλοβάνοβιτς, καθώς και ο επιχώριος Δήμαρχος του Vračar-Βελιγραδίου κ.Μίλαν Νεντελίκοβιτς. Επίσης ήταν παρών στην θ.λατρεία   και o 35χρονος πριγκιπόπαις Φίλιππος, δευτερότοκος γιός του διαδόχου του Βασιλικού θρόνου των Σέρβων Αλέξανδρου και της Ελληνίδας πριγκίπισσας  Αικατερίνης.
Ο Πατριάρχης, πέραν του κηρύγματος, σε σύντομη προσλαλιά του καλωσόρισε και ευλόγησε τα Κοσοβόπουλα, που ήρθαν από μακριά για να προσευχηθούν στον Άγιο Σάββα στην έδρα του Πατριαρχείου  και πριν την απόλυση ευλόγησε τα σπέρματα και τους slava-άρτους.

Καθ’ όλη την εβδομάδα της εορτής η εκκλησιαστική τηλεόραση «Ναός¨ ( televizia xram.rs) του Βελιγραδίου, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Βελιγραδίου-Κάρλοβατς, είχε  διοργανώσει  πλούσιες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του δάσκαλου και παιδαγωγού τους, Αγίου Σάββα.  Ξεχώρισε η Σερβο-Ρωσική συναυλία  {απόσπασμα Videoς  https://youtu.be/dU610gQyCIE  και https://youtu.be/ldcKf-1Uo5w και https://youtu.be/Cl8-WlgIoZw},  με Ρώσικα κλασικά μουσικά έργα και Σέρβικα λαϊκά-δημοτικά τραγούδια .
Συμμετείχαν ο τενόρος Βόισλαβ Σπάσιτς, ο  τραγουδοποιός  Ντιόρντιε Σάβιτς, το  φωνητικό σύνολο «Αρχάγγελοι», η δημοφιλής τραγουδίστρια Danke Στογίλκοβιτς,  ενώ απήγγειλε η ηθοποιός Μπιλιάνα Ντιούροβιτς. Η όλη συναυλία συνοδεύτηκε από την στρατιωτική μπάντα  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Όμως το ίδιο τιμητικά και  πανηγυρικά γιορτάστηκε ο Άγ.Σάββας όχι μόνο σε όλη την επικράτεια της Σερβίας, αλλά και στην διασπορά. Όπως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα στη Νέα Υόρκη, στο Ζάγκρεμπ, με  τον Σεβ/το κ.Πορφύριο,  στην Πριζρένη Κοσσυφοπεδίου με το Επίσκοπο Ράσκας κ.Θεοδόσιο,  στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Νόβι Σαντ της Βοϊβοντίνας, και στο Μαυροβούνιο στην όμορφη πόλη Kotor (Ελληνιστί Ασκρήβιον, το Κάταρο),   στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Tivat (αρχαία ελληνικά: Θείοδος και ιταλικά  Teodo) στα φιόρδ της Δαλματίας, όπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης κ.Αμφιλόχιος.
Επίσης στα Μοναστήρια, στην Ι.Μονή Χιλανδαρίου Αγ.Όρους με τον Επίσκοπο Τοπλικίου κ.Αρσένιο,  στην Ι.Μ.Mileševa με τον Επίσκοπο Νίκσιτς κ.Ιωαννίκιο, στο μοναστήρι του Αγ.Βασιλείου του Ostrog στο Μοντενέγκρο. Ακόμη και στην Αθήνα οι παροικούντες ομόδοξοι Σέρβοι τίμησαν τον Άγιό τους με θ.Λειτουργία.
Στα πλαίσια τιμής και μνήμης του Αγ.Σάββα, ο Πατριάρχης Μόσχας κ.Κύριλλος απέστειλα μήνυμα και συνεχάρη τον Πατριάρχη Σερβίας ως εξής:
<< Έχω την τιμή να σας χαιρετήσω την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Σάββα, του μεγάλου αυτού πατέρα της Σερβικής φυλής.>>

Διαβάστε ακόμα