Η ανανέωση της Ιεραρχίας και οι 26 Αρχιμανδρίτες που πιέζουν εκ των κάτω…

του Δημήτρη Θ. Αλεξόπουλου

Η αιφνιδιαστική προαναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου Λενή εντός του 2017 επαναφέρει στην εκκλησιαστική επικαιρότητα το ζήτημα της ανανέωσης του Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Λιάπης περιμένει από καιρού την κατάλληλη ευκαιρία για να αρχίσει η συζήτηση γύρω από το ακανθώδες θέμα της ηλικιακής ανανέωσης αρκετών μητροπόλεων. Η κίνηση του Αμβροσίου, ο οποίος να σημειωθεί γίνεται 79 ετών φέτος και 80 το ’18, έχει μεγάλη συμβολική και ουσιαστική σημασία, καθώς ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης θεωρείται εκφραστής μιας ισχυρής «σκληροπυρηνικής» ομάδας εντός της Ιεραρχίας, χαίρει ωστόσο ευρύτερης εκτιμήσεως εντός της Ιεραρχίας, ενώ η ορθότητα των θέσεών του αναγνωρίστηκε πρόσφατα ακόμα και από τον ίδιο τον Ιερώνυμο. Η αποχώρησή του θα σημάνει την αρχή ή και θα προκαλέσει άμεσα, κύμα αντικαταστάσεως των μη δυναμένων να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους Μητροπολιτών είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ασθενείας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ευρύτερες συζητήσεις γίνονται για τις Μητροπόλεις Μάνης, Λήμνου, Κιλκισίου, Περιστερίου, Γλυφάδας, Ηλείας, Παραμυθίας κ.ά.

26 αρχιμανδρίτες πιέζουν εκ των κάτω

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται εισηγήσεις ακόμη και από πολιτικό επίπεδο να υποβοηθήσει να προκληθεί μια γενναία ανανέωση της Ιεραρχίας. Τα όσα πρόσφατα συνέβησαν με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης ή το μάθημα των Θρησκευτικών έδωσαν τη λαβή στη νεότερη γενιά αρχιμανδριτών, που «αναμένει» χρόνια για να στελεχώσει την ιεραρχία, να ψιθυρίζει όλο και δυνατότερα την ανάγκη ανανέωσης της Διοικούσας Εκκλησίας με νέα, μορφωμένα πρόσωπα. Πρόσωπα που δεν θα υπόκεινται στις προκαταλήψεις του παρελθόντος και δεν θα εκφέρουν σκληρό εκκλησιαστικό λόγο που αντί να συσπειρώνει τους πιστούς, απομακρύνει και τους τελευταίους καθώς ακόμα και οι γέροντες που εκκλησιάζονται έχουν εγγόνια που έχουν φέρει τις νέες ιδέες και αντιλήψεις μέσα σε όλα τα σπίτια πια και επίσης έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν από το να ακούν κάθε λίγο και λιγάκι ακραίες φωνές να μιλούν με το λόγο περασμένων δεκαετιών.

Ήδη μια μεγάλη ομάδα 26 αρχιμανδριτών με μέσο όρο ηλικίας τα 45 βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για την αποσυμφόρηση της επετηρίδας της Ιεραρχίας. Βάσει του προς αρχιερατεία επισήμου καταλόγου πρόκειται για τους αρχιμανδρίτες Διονύσιο Ανθόπουλο (45 ετών) της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Καλλίνικο Αποστολόπουλο (55) από τα Καλάβρυτα, Αρτέμιο Αργυρόπουλο (40) από την Πάτρα, Γεννάδιο Βελκογιαννίδη (54) από την Νεάπολη, Αμφιλόχιο Γελαδάκη (40) από την Ύδρα, Ιερεμία Γεωργαλή (44) από την Βέροια, Νεκτάριο Γεωργογιάννη (49) από το Περιστέρι, Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο (47) από τα Καλάβρυτα, Χαράλαμπο Ζιώγα (38) από τη Φλώρινας, Χριστόφορο Καραβία (39) από την Ύδρα, Αρσένιο Κατερέλο (55) από τη Φθιώτιδα, Ειρηναίο Κουτσογιάννη (58) από τη Ναύπακτο, Θεοφάνη Λάππα (38) από τον Αλμυρό, Νεκτάριο Μουλατσιώτη (60) από τη Φωκίδα, Ιγνάτιο Μουρτζανό (37) από τη Λάρισα, Δημήτριο Μπακλαγή (49) από τη Βέροια, Αρσένιο Μπαρμπαγιάννη (47) από την Ελευθερούπολη Γρηγόριο Νανακούδη (41) από την Ύδρα, Νεκτάριο Παπαγιαννούλη (55) από τη Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρο Σαλμά (43) από τη Θεσσαλονίκη επίσης, Ιλαρίωνα Σιώκο (37) από τη Μάνη, Κωνσταντίνο Συρίγο (44) από τη Λαυρεωτική, Διονύσιο Τζίτζο (42) από τη Νεάπολη, Ιερόθεο Τομπούλογλου (54) από τη Νεάπολη επίσης, Νεκτάριο Χαλετζή (40) από τη Βέροια και Δημήτριο Χάνδακα (39) από τη Θεσσαλονίκη.

Και πάντα βέβαια οι αρχιμανδρίτες Νικόδημος Φαρμάκης, διευθυντής του Ιδρύματος Κόκκορη, Χρυσόστομος Συμεωνίδης, διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, και Συμεών Βολιώτης, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει ότι θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους «παλιούς» της Ιεραρχίας φέρεται να έχει πλήρη επίγνωση της προϊούσης απαξίωσης της εικόνας της Εκκλησίας εξαιτίας της άκριτης συμπεριφοράς συγκεκριμένων Μητροπολιτών που στην ουσία «γκρεμίζουν» ό,τι θετικό και ωφέλιμο παράγει ο ίδιος με απίστευτο κόπο και κυρίως κοπιώδη «ιώβειο» υπομονή. Οι Κανόνες της Εκκλησίας είναι συγκεκριμένοι και οι εκλεγέντες Μητροπολίτες ισόβιοι, ωστόσο φαντάζει παντελώς αταίριαστη και ασύμφωνη με την εποχή της και τις νέες ανάγκες των πιστών η σύνθεση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα του Ιερωνύμου: πώς θα πείσει υπέργηρους ιεράρχες να αποχωρήσουν οικιοθελώς για να εκλέξει νέα και ανοιχτόμυαλα πρόσωπα η Ιεραρχία.

Αι γενεαί πάσαι… της Ιεράς Συνόδου

Αυτήν τη στιγμή η Ιεραρχία της Εκκλησία της Ελλάδος αποτελείται από 82 Μητροπολίτες, συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου. Από αυτούς, τρεις (3) έχουν ανέλθει στους επισκοπικούς θρόνους επί Ιερωνύμου Κοτσώνη στη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, 28 επί Σεραφείμ Τίκα, 30 επί Χριστοδούλου Παρασκευαΐδη και 26 επί Ιερωνύμου Λιάπη. Οι τρεις αρχαιότεροι στα πρεσβεία χειροτονίας που ανέλαβαν επί Κοτσώνη είναι οι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ Ρόρης (89 ετών), Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ Στεφάνου (85 ετών) και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος Τσακουμάκας (78 ετών).

Άνω των 80 ετών δεν είναι αρκετοί Μητροπολίτες. Μόλις δέκα (10) στους 82. Το κλάμπ των 80άρηδων συμπληρώνουν μετά τους Καρυστίας και Σταγών, ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος Καλαματιανός (87 ετών), ο Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτος Παπανίκας (86 ετών), ο Ηλείας και Ωλένης Γερμανός Παρασκευόπουλος (85 ετών), ο Μάνης Χρυσόστομος Κορακίτης (84 ετών), ο Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος Γαρύφαλλος (83 ετών), ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος Ρούσας (83 ετών), ο Περιστερίου Χρυσόστομος Ζαφείρης (82 ετών) και βέβαια ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που τον προσεχή Μάρτιο γίνεται 82 ετών.

Είναι εντυπωσιακό ότι τον γηραιότερο Μητροπολίτη της Ιεραρχίας, τον Καρυστίας Σεραφείμ από τον νεώτερο, τον Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ Παπανικολάου (40 ετών), χωρίζουν σχεδόν 50 χρόνια (49 για την ακρίβεια), δηλαδή μισός αιώνας!

Διαβάστε ακόμα