Η εορτή Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στην Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, εορτή των εν αγίοις πατέρων ημών Αθανασίου και Κυρίλλου, πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σκοτούσσας Φαρσάλων.

Το πρωί υποδέχθηκαν τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη ο π. Κωνσταντίνος Καλλιώρας, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρσάλων, ο π. Βάιος Ορμανόπουλος, εφημέριος Θετιδίου και ο π. Δημήτριος Πλιάκας, εφημέριος του ως άνω Ιερού Ναού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην ευαγγελική περικοπή από το κατά Ματθαίον άγιον Ευαγγέλιον.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «οι άνθρωποι του Θεού είναι το φως για τον κόσμο. Δεν μπορούν να κρυφτούν, όπως ακριβώς μια πόλη χτισμένη ψηλά στο βουνό, δεν μπορεί να κρυφτεί. Λάμπουν όπως το φως, το οποίο τοποθετείται στον λυχνοστάτη και όχι κάτω από το σκεύος με τα οποίο μετρούν το σιτάρι για να φωτίζουν όλους. Έτσι και οι σημερινοί άγιοι, που προσήλθαμε να τιμήσουμε σήμερα. Ήταν το φως του κόσμου την εποχή, που έζησαν. Με τις ορθές-ορθόδοξες διδασκαλίες τους προστάτεψαν το σώμα της Εκκλησίας. Ο μεν Αθανάσιος, ο δυναμικότερος των ορθοδόξων επισκόπων του 4ου αιώνα, ορθοτόμησε κατά της διδασκαλίας του αιρεσιάρχου Αρείου, ο δε Κύριλλος, κύριος εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής παράδοσης κατά τον 5ο αιώνα, ορθοτόμησε κατά της διδασκαλίας του αιρεσιάρχου Νεστορίου. Οι δύο αυτοί πατριάρχες Αλεξανδρείας, χαριτωμένοι από το πανάγιο Πνεύμα, αγωνίστηκαν να κατοχυρώσουν το δόγμα και την αλήθεια της Εκκλησίας, όπως και τα κατάφεραν με πολλούς κόπους. Όλη η τότε ανατολή είχε στραμμένα τα μάτια της στο τί θα πουν, ο Αθανάσιος και ο Κύριλλος, οι δύο αυτοί Άγιοι, τους οποίους τιμούμε σήμερα».

 

Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος

Διαβάστε ακόμα