Η εορτή των Θεοφανείων στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του Πρωθυπουργού (ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων του Κυρίου μας εορτάσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας. Ο κεντρικό εορτασμός τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό μας Ναό παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε σύμφωνα με το τυπικό ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων.

Τον Μέγα Αγιασμό παρακολούθησε ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε ένθερμα στην Αλεξανδρούπολη και στον Μητροπολιτικό μας Ναό.

Παρόντες ήταν ο νέος Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και όλοι οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες του Έβρου.

Μετά τον Μέγα Αγιασμό, και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, άπαντες πορεύθηκαν στο λιμάνι της πόλης, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων.

Στο λιμάνι ο Μητροπολίτης μας καλωσόρισε για μία ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό εκ μέρους του λαού όλου του Έβρου από τη Σαμοθράκη ως το Τρίγωνο και του πρότεινε τη δημιουργία γραφείου πρωθυπουργού και στη Θράκη, «το μέλλον, τη δροσιά, την ομορφιά και τον ευοίωνο οιωνό στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε ότι «σας παραχωρούμε χώρους για τη δημιουργία του γραφείου, αρκεί να σας έχουμε συνέχεια εδώ».

Ο Πρωθυπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια του Αγιασμού των υδάτων ανέφερε: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους και όλες, τους Εβρίτες, τις Εβρίτισσες, που είσαστε σήμερα εδώ σε μια μεγάλη ημέρα. Μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Και δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο ανατολικότερο μεγάλο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αλεξανδρούπολη. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία, αλλά και με μέλλον. Με μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί με ενότητα, ομοψυχία και όραμα, ώστε η Αλεξανδρούπολη να γίνει κόμβος διαμετακομιστικός, ενεργειακός, εμπορικός. Αλλά και να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε βαθιά: Ότι στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Και θέλω σήμερα με αυτή την ευκαιρία, με την παρουσία τη δική μου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που είμαστε σήμερα εδώ μαζί, πέρα από τα Χρόνια Πολλά, να στείλω και ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας, αλλά και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τα δίκια μας. Φιλίας και συνεργασίας προς όλους τους λαούς, διότι η Ελλάδα είναι φάρος μεγάλων αξιών και εκπέμπει αυτές τις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και αυτό είναι που έχει καταστήσει τη χώρα μας σε ένα διεθνώς αποστασιοποιημένο περιβάλλον ως πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας. Τείνουμε, λοιπόν, το χέρι της συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνουμε και την αποφασιστικότητά μας. Την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο. Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά, αισιοδοξία και ανάταση για ένα δύσκολο έτος, το οποίο, όμως, θα φέρει τη χώρα μας πιο ψηλά. Θα την καταστήσει μια δύναμη αναντικατάστατη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο διεθνές στερέωμα. Χρόνια Πολλά».

Από τους περίπου 15 κολυμβητές που βούτηξαν στα παγωμένα νερά, ταχύτερος ήταν ο 25χρονος αθλητής και προπονητής του ΟΦΘΑΑ, Αργύρης Τυλιγαδάς, ο οποίος έλαβε ως δώρο έναν χρυσό σταυρό τον οποίο πέρασε στο λαιμό του ο Πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως

Διαβάστε ακόμα