Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας (ΦΩΤΟ)

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγυρίζει η Εκκλησίας μα την ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου. Τιμά και πανηγυρίζει για τους αγώνες που έδωσε ο γίγαντας της ορθοδοξίας απέναντι στην αίρεση του αρειανισμού. Μία αίρεση που ταλάνισε την Εκκλησίας για 2 αιώνες. Πανηγυρίζει τον άμεμπτο χαρακτήρα του, οποίος δεν υπέκυψε απέναντι στις εξορίες αλλά και στις άδικες συκοφαντίες που υπέστη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κατηγορήθηκε ως ανήθικος, όταν μία γυναίκα ισχυρίστηκε ότι διατηρούσαν σχέση. Κατηγορήθηκε ως δολοφόνος του επισκόπου Υψηλοπολιτών Αρσενίου. Διήλθε 6 χρόνια από τη ζωή του έχοντας ως κατοικητήριό του έναν ….τάφο. Ποιος; Αυτός που πάλεψε για την επικράτηση της αλήθειας. Οι κατηγορίες έπεσαν σαν χάρτινος πύργος. Οι κατήγοροι του έφυγαν για να λογοδοτήσουν στο απροσωπόληπτο δικαστήριο της αιωνιότητας. Και ο Μέγας Αθανάσιος έγινε ο στύλος της Εκκλησίας και ο αστήρ φωτεινότατος της χριστιανικής πίστεως.

Σε μία καταπράσινη από δένδρα περιοχή, στην Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται ένα υπέροχο ιδιωτικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου. Το εκκλησάκι είναι διοκτησίας του συλλόγου αιμοδοτών Λεπενούς «ο Άγιος Αθανάσιος»  και οποίο πανηγύρισε ιδιαίτερα. Αφ΄ εσπέρας της εορτής Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Γεωργιάδης, εφημέριος Καμαρούλας Αγρινίου. Και συμμετείχαν οι ιερείς: ο αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Καμζέλας, συνταξιούχος κληρικός, ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π. Χριστοφόρος Δαβράζος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Καινουρίου, ο αιδεσιμότατος οικονόμος π. Σπυρίδων Μαμασούλας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Αγρινίου, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μπακής, εφημέριος Οχθίων, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Νεκτάριος Καμζέλας, εφημέριος Καστρακίου, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, εφημέριος Καλυβίων ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης, εφημέριος Κεφαλοβρύσου και ο επιχώριος εφημέριος Λεπενούς αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π. Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος π. Καλλίνικος Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής και τόνισε τις αρετές που οδηγούν στην αγιότητα.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον αιδεσιμολογιώτατο οικονόμο π. Χρυσοβαλάντη Παπασπύρο, εφημέριο Λεπενούς. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο λαϊκός ιεροκήρυκας της ιεράς Μητροπόλεως και κατηχητής στην ενορία της Λεπενούς κ. Σωκράτης Ψιλιάς, ο οποίος έλαβε αφορμή από τη ρήση του Ευαγγελικού αναγνώσματος « …ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν.», αναφέρθηκε στον Βίο του Αγίου Αθανασίου, τις κατηγορίες κα τους διωγμούς που υπέστη  αλλά και στην εφαρμογή που έχουν στη ζωή κάθε πιστού τα λόγια αυτά.

 

Ι. Μ. Αιτωλίας

Διαβάστε ακόμα