Η Πρωτοχρονιά στην Ι. Μητρόπολη Λέρου (ΦΩΤΟ)

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016, στις 4:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο», όπου εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείαςκ.Στεφάνου και την παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, πολλών πιστών, φίλων και συνεργατών της Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα Συνεδρίων του «Πατριαρχείου», όπου ο Σεβασμιώτατος, απηύθυνε πολλές εόρτιες ευχές μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του:

«Ἀγαπητοί μου ἀδελφοὶ,

Μετὰχρηστῶνἐλπίδωνχαιρετίζομεντὴνἀνατολὴντοῦ νέου ἐνιαυτοῦτῆςχρηστότητοςτοῦ Κυρίου, τὸἔτος 2017.

Σὲαὐτὸτὸ νέον ἔτοςεἶναιφυσικὸννὰεἶναι στραμμένα τὰ βλέμματά μας καὶἀπὸτὰ βάθη τῆς καρδίας μας νὰἱκετεύωμενΤὸν «καιροὺςκαὶ χρόνους ἐντῇἰδίᾳἐξουσίᾳθέμενον», Κύριον, ὅπωςεὐλογήσῃτὸν νέον ἐνιαυτὸντῆςχρηστότητός Του καὶπαράσχῃεἰςἡμᾶςτοῦτονεὔφορονπαντὸςκαταθυμίου, τουτέστιν καρποφόρονεἰςπνευματικὰκαὶὑλικὰἀγαθὰπρὸςὠφέλειαντῆςψυχῆςἑνὸςἑκάστουἐξ’ ἡμῶν.

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου καὶἈστυπαλαίας, τιμῆςἕνεκεν, ἀφιερώνειτὸσωτήριοντοῦτοἔτος 2017 εἰςτήν κατ’ οἶκονἘκκλησίαν «ἑνόςἑκάστουἐξ’ ἡμῶν», καί διά τῆςΣχολῆς Γονέων τῆςἹερᾶς Μητροπόλεως, θέλει νάστηρίξῃτήνοἰκογένειακαίπρόςτόνσκοπόντοῦτον, ὀργανώνει κατά μήνας ὁμιλίαςμέἐκλεκτούςὁμιλητάς.

«Ἡ ὈρθόδοξηἘκκλησία διδάσκει τήνἹερότητατοῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου ὡς μίαν θεμελιώδη καίἀδιαμφισβήτητονδιδασκαλίαντῆςἘκκλησίας. Ἡ ἐνἐλευθερίᾳἕνωσις μεταξύ ἀνδρόςκαί γυναικός εἶναι μία ἀπαραίτητοςπροϋπόθεσις». («Τό Μυστήριοντοῦ Γάμου», ἈπόφασιςἉγίαςκαί Μεγάλης Συνόδου τῆςὈρθοδόξουἘκκλησίας, Κρήτη 2016).

Εἶναι γεγονός ὅτι σήμερον ἡ οἰκογένεια βάλλεται ὑπό διαφόρους θεωρίας ἐξωγενεῖς, οἱὁποῖαιπροσπαθοῦννάἀποδυναμώσουντόνθεσμόντῆςκατ’οἷκονἘκκλησίαςκαίνά δημιουργήσουν τριγμούς εἰςτά θεμέλια αὐτῆς.

Βέβαιοι εἴμεθαὅτιτόΧριστεπώνυμον πλήρωμα τῆςΘεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίαςθάμείνῃἔξωἀπ’ αὐτάςτάςἐξωγενεῖς θεωρίας καίἐπιδράσειςκαίἐνπαιδείᾳκαίνουθεσίᾳ Κυρίου, θάφανῇἄξιοντῶνεὐσεβῶν προγόνων του καίκαλοῦμεὅλωςἰδιαιτέρωςτά νέα ζευγάρια, τάἀποτελοῦντατό μέλλον τῆςὈρθοδόξουἘκκλησίας, νάἐπιδείξουνσεβασμόνκαίἀγάπηνεἰςτήν κατ’ οἶκοναὐτῶνἘκκλησίαν, οὕτωςὥστενάχαίρωνται τούς καρπούς ἐκτοῦ γάμου των, ἦτοιτά τέκνα αὐτῶν.

ὩςὈρθόδοξοιδέ Χριστιανοί, καθῆκονἔχομενἱερόννάδίδωμεν πάντες μαρτυρίαν, διά τήνπαρουσίαντοῦΘεοῦ, μέσα εἰςἕνανκόσμον, εἰςτόνὁποῖονζοῦμε, κινούμεθα καίὑπάρχουμε, ἄχριτοῦνῦν, καί ὁ ὁποῖοςδυστυχῶς κόσμος ἀρνεῖταιτόνΘεόν, καίδένἀναζητεῖτήν χάριν καίεὐλογίαν Του.

Ἐπὶ τούτοις, ἀπὸτὴνΚαθέδραντῆςἹερᾶςἡμῶν Μητροπόλεως ἀπευθυνόμενοιπρὸςτοὺςἐνταῦθακαὶἀποδήμουςἀδελφούς μας, εὐχόμεθαπατρικῶςτὰ κράτιστα παρὰτοῦΔομήτοροςτῆςἘκκλησίαςμας».

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνοντας τις καλύτερες ευχές για υγεία και πρόοδο προσωπική, οικογενειακή και πνευματική, καθώς οι ιεροψάλτες μας έψαλλαν ύμνους.

Τα χρυσά φλουριά βρήκαν ο Έπαρχος κ. Ιωάννης Θεμέλαρος, η δίδα Κλεοπάτρα Καρτάνου, ο κ. Ευθύμιος Χρυσούλης, ο μικρός ιεροψάλτης Γιώργος Γουρλάς, υιός του ιερέως μας πατρός Σεργίου, και ο μικρός Δαμιανός Τσακλίδης, στους οποίους εδωρήθη το ιστορικό βιβλίο της Ι.Μητροπόλεως «Εφορεία Σχολών και Εκκλησιών Λέρου, 1889-2012, 123 χρόνια ζωής και προσφοράς».

Ο Μητροπολίτης, κατόπιν, απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου, στον επίτιμο αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λέρου κ. Δημήτριο Κλειδωνιάρη, ο οποίος επί 40 και πλέον χρόνια διετέλεσε αρχιμουσικός της και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον πολιτισμό και την μουσική στη Λέρο, αναδεικνύοντας πολλά νέα παιδιά δείχνοντάς τους τον δρόμο της μουσικής μέσα από την Δημοτική Φιλαρμονική. Ο κ. Δ.Κλειδωνιάρης, συγκινημένος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας γι’  αυτή την τιμή.

Τέλος, από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Χρυσούλη έγινε ημίωρη παρουσίαση, μέσω υπολογιστή, των κυριοτέρων δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2016.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  1.1.2017

Την πρώτη του νέου έτους, Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2017, ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιοςετέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου,συμπαραστατούμενοςαπό τονΘεοφ.Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τω νέωέτει,παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, και πολλών πιστών.

Κατόπιν, οι Αρχές μετέβησαν στο Δημαρχείο, όπου έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου, υπό του Μητροπολίτου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη συνεργασία, ενώ ο Δήμαρχος με τη σειρά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη για το πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και την αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου με την Ι. Μητρόπολη.

Μετά το Δημαρχείο οι Αρχές μετέβησαν στο Εκκλησιαστικό «Ισιδώρειο» Γηροκομείο Λέρου, όπου παρουσία των γερόντων και του υπαλληλικού προσωπικού, ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος.Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου μας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά και εκείνους τους παράγοντες και φορείς, συλλόγους, ενορίες, σχολεία, προσκοπισμό, τους ομογενείς μας, αλλά και όλους τους γνωστούς και αγνώστους, επωνύμους και ανωνύμους, που βοηθούν και συνεισφέρουν καθημερινά και με κάθε τρόπο στην καλή λειτουργία του Ιδρύματος. Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Δήμο Λέρου, την «Εφορεία Σχολών Λέρου», το «Αγγέλειο» Ίδρυμα, τον Σύλλογο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τους «Φίλους του Γηροκομείου», που κάθε χρόνο βοηθούν οικονομικά αυτό το φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, ενώ πολλές ευχαριστίες απηύθυνε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διευθυντή Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο, αλλά και στο υπαλληλικό προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και 56 χρόνια διακονεί τον άνθρωπο.

Εν συνεχεία, αποχωρώντας από το Γηροκομείο, ο Μητροπολίτης και οι Αρχές επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο, όπου απηύθυναν εόρτιες ευχές στους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, για το νέο έτος που μόλις ανέτειλε.

Ι. Μ. Λέρου

Διαβάστε ακόμα