Η Τήνος τίμησε την εορτή της ευρέσεως της αγίας Εικόνος (ΦΩΤΟ)

Στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας ιερούργησε σήμερα ο Σεβ. με τη συμμετοχή των Ιερέων του ΠΙΙΕΤ, Εφημερίων της Τήνου, του Αρχιμ. Θεοφυλάκτου από την Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος και των τα πρώτα φερόντων ως χθες.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης τους Γλύπτες, Μαρμαρογλύπτες, Λατόμους, Σιδηρουργούς και Ξυλογλύπτες της Τήνου, που έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί, όπως και τον Εθνολόγο – Λαογράφο κ. Αλέξανδρο Φλωράκη.

Ο Σεβ. στην προσλαλιά του προς τους τιμηθέντες ανέφερε μεταξύ άλλων με καταφανή συγκίνηση “…δεν θα είναι υπερβολικός ο λόγος αν πω, ότι είστε οι απόγονοι του μεγαλυτέρου Γλύπτη της Αρχαιότητος Φειδία, του οποίου ο πατέρας Χαρμίδης, κατήγετο από την Τήνο, του Πολυκλείτου, Πραξιτέλη και Λυσίππου και των άλλων 144 γλυπτών της Αρχαίας Ελλάδος, αλλά και του κοσμοκαλόγερου του Πύργου, Γιαννούλη Χαλεπά. Σας βλέπω στα μάτια και συγκινούμαι γιατί είσαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Τήνου σε όλόκληρο τον κόσμο! Μεταμορφώσατε τα άψυχα σε έμψυχα και στα άμορφα προσδώσατε απόκοσμη ακτινοβολία, συνδέοντας το κλασσικά ωραίο με μέτρο και αρμονία… σφίγγουμε τα χέρια σας και σας εκφράζουμε όλοι την ευγνωμοσύνη μας και ευχόμαστε να έχετε υγεία και ο Κύριός μας και η Παναγία Μητέρα Του να αναδεικνύουν ανθρώπους σαν κι εσάς στην Τήνο και στην πατρίδα μας.”

Τον Σεβ. ευχαρίστησαν με εγκάρδιους λόγους τόσον ο κ. Αλέξανδρος Φλωράκης, όσον και ο κ. Πραξιτέλης Τζανουλίνος.

Μετά την βράβευση επηκολούθησε λιτάνευση της αγίας Εικόνος προς την προτομή του αοιδίμου Επισκόπου Τήνου Γαβριήλ, αρχιερατεύσαντος κατά τον χρόνο της Ευρέσεως, με τέλεση Τρισαγίου, κατάθεση στεφάνου και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Την ευθύνη και τον συντονισμό της εκκλησιαστικής τάξεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

 

Ι. Μ. Σύρου

Διαβάστε ακόμα