Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Να μη χαθεί ο αγώνας του Μακαρίου»

Μ ε βολές για τον ρόλο των ΗΠΑ στην εισβολή στην Κύπρο διάνθισε την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε τόσο στον αγώνα του Μακαρίου όσο και της ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Καιρός είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Και πρώτοι εμείς, το έθνος των Ελλήνων, ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι. Αυτό είναι το εθνικό χρέος μας, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε στο ακέραιο, αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου». Αναφερόμενος στις σχέσεις Μακαρίου – Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα» η συνεργασία τους ήταν στενότατη.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πρέπει να ακολουθηθεί σταθερά και με συνέπεια η «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αφού η όλη εκκρεμότητα (η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος) παρατείνει το μαρτύριο της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενότητας και ενιαίας γραμμής. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που βρέθηκε στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, τόνισε ότι στόχος είναι μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς εγγυήσεις, προσθέτοντας: «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι ειλικρινής. Γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχει το προηγούμενο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, τι ακριβώς συνέβη».

Ο κ. Αναστασιάδης, από τη μεριά του, τόνισε: «Κοινή επιδίωξη είναι να επιτύχουμε μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μη μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιαδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας».

Οι Τούρκοι θέτουν θέμα «εσωτερικής εξέγερσης» και απειλούν με αδιέξοδο

Θέμα «εσωτερικής εξέγερσης και τρόπων αντιμετώπισής της» έθεσε χθες η τουρκοκυπριακή πλευρά στο Μον Πελερέν, όπου συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, όπως αποφασίστηκε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, το κεφάλαιο «ασφάλεια – εγγυήσεις» έχει διαχωρισθεί στα δύο σκέλη του και, σε πρώτη φάση, συζητείται το σκέλος της ασφάλειας, χωρισμένο σε τέσσερις τομείς: α) στη διασφάλιση του Συντάγματος, β) την επίβλεψη εφαρμογής της τελικής συμφωνίας, γ) την εσωτερική ασφάλεια και δ) την εξωτερική ασφάλεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», στο θέμα της «εσωτερικής ασφάλειας» η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι την «περίπτωση εξέγερσης» και τον τρόπο που θα αντιδράσει η κεντρική αστυνομική δύναμη (πέραν των αστυνομιών των δύο πολιτειών), τονίζοντας ότι «η κεντρική αστυνομία δεν θα είναι επαρκής» και, άρα, είναι «αναγκαίος ο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων».

Το θέμα των εγγυήσεων εξετάσθηκε σε δεύτερη φάση και αφορούσε τη στρατιωτική παρουσία Ελλάδας – Τουρκίας στην Κύπρο μετά τη λύση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ουσιαστικό μέρος των συνομιλιών ολοκληρώθηκε χθες, ενώ σήμερα θα γίνει μια επισκόπηση στο κείμενο εργασίας που προέκυψε. Το κείμενο θα τεθεί υπ’ όψιν των ηγεσιών και θα ακολουθήσει νέος κύκλος συνομιλιών περί τα τέλη Ιανουαρίου (πιθανώς στις 26/01).

Στο μεταξύ, προχθές το βράδυ (πρώτη ημέρα των συνομιλιών) έφθασε στο Μον Πελερέν ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συζητήσεις. Την ίδια ημέρα, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «αν συνεχιστεί η πολιτική “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις”, οι συνομιλίες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο».

dimokratianews.gr

Διαβάστε ακόμα