Ο Αρχιμ. Γεώργιος Ρουσάκης μίλησε στην Ι. Μ. Κορίνθου με θέμα «Επιστήμη και Θρησκεία» (ΦΩΤΟ)

 

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017, στην «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ» της Ι. Μητροπόλεως μας, η καθιερωμένη συνάντηση των πιστών με τον γενικό τίτλο «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού», που έχει ως στόχο τον καταρτισμό του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας. Προσκεκλημένος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο Θεολόγος, Ιατρός – Αναισθησιολόγος, Πανοσ. Αρχιμ. π. Γεώργιος Ρουσάκης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Επιστήμη και Θρησκεία».

Ο π. Γεώργιος με εύληπτο, επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο, αντλώντας παραδείγματα από παλιούς και σύγχρονους επιστήμονες, κατέδειξε ότι δεν τίθεται θέμα αντίθεσης ή σύγκρουσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας καθώς η Πίστη και η Επιστήμη αλληλοσυμπληρώνονται και σε καμία περίπτωση δεν αλληλοαποκλείονται. Η Επιστήμη ερευνά τα μυστήρια της δημιουργίας και ασχολείται με το αισθητό, ενώ η Θρησκεία ασχολείται με το μυστήριο του Δημιουργού και το υπεραισθητό. Πίστη και Έρευνα είναι δύο κύκλοι εφαπτόμενοι, σε αρκετές περιπτώσεις και τεμνόμενοι, των οποίων η συνεργασία τους είναι απαραίτητη και αναγκαία για την αληθινή πρόοδο και την ευδαιμονία του ανθρώπου. Ο χριστιανός δεν υποτιμά, τόνισε ο ομιλητής, αλλ᾿ούτε και υπερτιμά την ανθρώπινη γνώση, δεν αρνείται την επιστήμη, αλλά και δεν αρκείται μόνο σε αυτήν, έχοντας πάντοτε εναποθέσει στον Θεό την ελπίδα και την ζωή του. Πολλοί άλλωστε διακεκριμένοι επιστήμονες παγκοσμίως υπήρξαν ταυτόχρονα και πιστοί χριστιανοί.

Τον εκλεκτό επιστήμονα και κληρικό, π. Γεώργιο Ρουσάκη, ευχαρίστησε με θερμούς λόγους και συνεχάρη, ο υπεύθυνος του κύκλου ομιλιών Ιεροκήρυξ, π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος και εξεπροσώπησε, τον απουσιάζοντα λόγω ανειλημμένων ποιμαντικών υποχρεώσεων σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο. Στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε, τονίστηκε η αναγκαιότητα της πίστεως που βοηθά στην υπέρβαση της λογικής και στην ψυχική ισορροπία του ανθρώπου.

 

Ι. Μ. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα