Ο Φθιωτικός Λαός ευλαβείται και αγαπά ιδιάιτερα τον Άγιο Εφραίμ (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε την Τρίτη 3 Ιανουαρίου η μνήμη της ευρέσεως και ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολή.

Επίκεντρο του εορτασμού, το μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου στο συγκρότημα του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρωί της Τρίτης 3 Ιανουαρίου ο όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, λόγω του ψύχους τελέσθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου.

Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία πλήθους ευλαβών πιστών. Έψαλε δε Βυζαντινός χορός νέων υπό την Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο ιδιαίτερος γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας π. Αθανάσιος Κυρίτσης ανέγνωσε εν συντομία τον μαρτυρικό βίο του Αγίου και την εκ Θεού θαυματουργική αποκάλυψη των Ιερών του Λειψάνων το έτος 1950.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιεροπρέπεια με την οποία τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά θα χαίρει ο Άγιος ο οποίος παρέστη ορατώς και αοράτως με το τεμάχιο του χαριτόβρυτου λειψάνου του.

«Ο Άγιος θαυματουργεί αδιακρίτως σε όσους επικαλούνται το όνομά του. Ο Φθιωτικός λαός ευλαβείται ιδιαίτερα και έχει αγαπήσει πολύ τον Άγιο Εφραίμ και καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στο παρεκκλησιό του και με ευλάβεια ανάβουν κερί, προσευχόμενοι. Ο Θεός έδειξε αγάπη στον Άγιο γιατί έδωσε την ομολογία της πίστεως και έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του Χριστού και το λειψανό του 500 σχεδόν χρόνια από το μαρτύριο του εμφανίσθηκε θαυματουργικώς και είναι πηγή ιαμάτων. Όποιος έχει την ελπίδα του στον Κύριο να μην φοβάται τίποτα, είναι ανάγκη να καλέσουμε τον Χριστό να γίνει κυβερνήτης στην ζωή μας και στην πατρίδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη και όλους τους πιστούς για την παρουσία τους και ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του Αγίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί με ευλάβεια προσεκύνησαν την ιερά εικόνα και το ιερό λείψανο του Μεγάλου Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού και ακολούθως προσφέρθηκε σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα και καφές.

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα