Ο Ηγούμενος Εφραίμ για τον Αγ. Κάλλιστο Καταφυγιώτη στην Ι. Μ. Αιτωλίας (ΦΩΤΟ)

Με τις ευχές, τις ευλογίες αλλά και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ξεκίνησαν απόψε στην κατάμεστη από ακροατές αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου οι εργασίες της διημερίδος με θέμα : Κάλλιστος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Καταφυγιώτης και η Ιερά Μονή Καταφυγίου Αιτωλίας. Η διημερίδα συνδιοργανώνει από κοινού η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, μετόχι της οποία είναι πλέον η Ιερά Μονή Καταφυγίου, ο Δήμος Θέρμου και ο εκπολιτιστικός όμιλος Θέρμου.

Ο Άγιος Κάλλιστος διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για 7 μήνες το έτος 397, ενώ λίγα έτη πριν ασκήτευσε κατά την παράδοση στην Ιερά Μονή Καταφυγίου. Η ιερά αυτή Μονή Βυζαντινό οικοδόμημα, αναδείχθηκε ιστορικά κατόπιν προσπαθειών του αειμνήστου εφημερίου Δρυμώνος Θέρμου και αδελφού της Ιεράς Μονής Μυρτιάς αρχιμανδρίτου π. Αποστόλου Καστανά. Ενώ με δεδομένη την άρρηκτη του Αγίου Καλλίστου με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, κυρίως λόγω κωδίκων έργων του που φυλάσσονται εκεί την διημερίδα τιμά με την παρουσία του και με την κεντρική εισήγηση για το θέμα, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ.

Την εναρκτήρια συνεδρία με την παρουσία τους τίμησαν, εκτός των άλλων π Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Παπαχρήστος, πλήθος κληρικών, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο Αντιπεριφεριάρχης Δυτικές Ελλάδος κ. Ιωάννης Λύτρας, η επίσης Αντιπεριφεριάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Νικόλαος Γκρίζης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και λοιποί φορείς.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς ευχαρίστηση τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ για την παρουσία του στην πόλη του Αγρινίου και αναφέρθηκε στην τιμή και στο σεβασμό που οφείλουμε απέναντι στην τοπική ιστπρία και παράδοση, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ορθόδοξη Πίστη. Με τη σειρά την η Αντιπεριφεριάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά ανέφερε τη σημασία που έχει να αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενός τόπου και ευχήθηκε την καλή επιτυχία στη διεξαγωγή της ημερίδος. Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Γκρίζης εστίασε τον χαιρετισμό του στην προσφορά των Μοναστηριών απέναντι στην κοινωνία και ιδιαίτερα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Τέλος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ Κωνσταντάρας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θέρμου κ. Σιαγώνας και η κ.           Μαρία Κόλλια, Πρόεδρος της Κίνησης Γυναικών και Φίλων Δρυμώνος Θέρμου, αφού με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τους παρισταμένους και δη τον Άγιο Καθηγούμενο π. Εφραίμ για την παρουσία τους, έδωσαν μία σύντομη οστορική αναφορά για τα μέρη του Δρυμώνα, την Ιερά Μονή Καταφυγίου και την προσπάθεια που έγινε για την ανάδειξή της.

Ακολούθησε η κεντρική εισήγηση από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ. Στην εισήγησή του ο σεβαστός Καθηγούμενος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα πολλαπλά ονόματα τα οποία είχε ο Άγιος Κάλλιστος λόγω των τόπων διαμονής του ( χαρακτηριστικά είναι γνωστός στη χριστιανική γραμματεία και ως  Αγγελικούδης, Αγγελικός, Λυκούδης, Καταφυγιώτης, Ξανθόπουλος κ.α.). Επαισήμανε την έλλειψη στοιχείων σχετικά με το βίο του αλλά την πλούσια παρακαταθήκη που κατέλειπε μέσω των έργων του. Σημείωσε ότι ση Βιβλιοθήκη του Βατικανού σώζονται 2500 σελίδες με ανέκδοτα έργα του Αγίου Καλλίστου. Τέλος, αναφερόμενος στην βαθύτατη θεολογική του σκέψη υπογράμμισε την θέση του για ένωση με τον Θεό, τις απόψεις του για τον μοναχικό βίο και το δογματικό- απολογητικό του έργο σχετικά με την αναίρεση της διδασκαλίας του Λατίνου Θωμά Ακινάτη. Ζούσε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την Θεία Μέθη της Αγάπης του Θεού.

Την πρώτη συνεδρία έκλεισε η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου, υπό τη διεύθυνση του χοράχρου κ. Ανδρέα Λανάρα, η οποία απέδωσε ύμνους από την Ασματική Ακολουθία του Αγίου Καλλίστου. Οι εργασίες της διημερίδος θα συνεχιστούν αύριο, με την τέλεση της ακολουθίας του  Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και ιερουργούντος του πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ. Και στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου με Εισήγηση: «Το Απόκουρο και η Ιερά Μονή Καταφυγίου», από τον κ. Γεώργιος Σαγώνα, Προέδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Θέρμου, εισήγηση: «Η επί Βαυαρών διάλυσις των Ιερών Μονών της περιοχής Αποκούρου και η αφαιρέσις των κειμηλίων τους», από τον κ. Νικόλαο Τέλωνα, Ερευνητή – Συγγραφέα, προβολή Ντοκιμαντέρ με θέμα: «Μικρό οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Καταφυγίου Αιτωλίας».

Την διημερίδα θα κλείσει ο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος το απόγευμα θα κομίσει αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Παραμυθίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, την Δευτέρα θα ιερουργήσει στον άνω Ναό και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο επί την εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών και την Δευτέρα το απόγευμα θα ομιλήσει σε εκδήλωση του παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων με θέμα « Οι Τρείς Ιεράρχες ως Νηπτικοί Πατέρες και Προστάτες της Παιδείας» .

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα