Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου η αντιπαράθεση της Εσφιγμένου

Του Κώστα Καντούρη

Στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί από χθες η αντιπαράθεση μεταξύ των μοναχών της παλιάς και νέας μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους και τη θλιβερή κατάληξή της τον Ιούλιο του 2013. Τότε, που δικαστικός επιμελητής προσπάθησε με σκαπτικό μηχάνημα (διαβολάκι) να ρίξει την πόρτα του αντιπροσωπείου των Καρυών στο εσωτερικό του οποίου ήταν οι ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου, που αντέδρασαν πετώντας βόμβες μολότοφ!

Τα επεισόδια, που αμαύρωσαν την εικόνα της μοναστικής Πολιτείας, είχαν γίνει στις Καρυές έξω από το κονάκι της μονής Εσφιγμένου, στο οποίο ζουν ζηλωτές. Οι νεοεσφιγμενίτες μοναχοί επιχείρησαν να εκτελέσουν απόφαση δικαστηρίου για τη διεκδίκηση του κτιρίου και δικαστικός επιμελητής κλήθηκε να βγάλει έξω τους μοναχούς της παλιάς Εσφιγμένου και να εκκενώσει το αντιπροσωπείο. «Η πόρτα δεν άνοιγε, ήταν πακτωμένη και τότε ήρθε το μηχάνημα για να τη ρίξει», είπε στο δικαστήριο ο αδελφός του δικαστικού επιμελητή που ήταν στην πράξη της εκτέλεσης ως μάρτυρας.

Οι μοναχοί που ήταν στο εσωτερικό του αντιπροσωπείου αντέδρασαν και ένας εξ αυτών πέταξε βόμβα μολότοφ από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου του κτιρίου, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς. Στην κατάθεσή του τόσο ο δικαστικός επιμελητής όσο και ο αδελφός του δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν, μεταξύ των κατηγορουμένων τον μοναχό που πέταξε τις μολότοφ. «Ελεγαν από μέσα, πως εάν επιχειρήσουμε να ανοίξουμε την πόρτα θα μας σκοτώσουν», κατέθεσε ο μάρτυρας της εκτέλεσης, ενώ υποστήριξε πως είδε φλόγα σε ύψος δέκα μέτρων από μία μολότοφ.

Ένδεκα κατηγορούμενοι

Για τα επεισόδια του Ιουλίου 2013 έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ένδεκα μοναχοί και λαϊκοί, εκ των οποίων οι επτά είναι παρόντες και οι υπόλοιποι δικάζονται με πληρεξούσιο δικηγόρο. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο ηγούμενος των ζηλωτών της μονής Εσφιγμένου, Μεθόδιος, για ηθική αυτουργία στα επεισόδια, όπως και ο μοναχός που ομολόγησε ότι πέταξε τη μολότοφ, για να τους φοβίσει και να φύγουν, όπως έχει πει. Και οι δύο δικάζονται με πληρεξούσιο. Ιερωμένοι και τρεις λαϊκοί είναι κατηγορούμενοι στο κακουργιοδικείο για πρόκληση εμπρησμού, έκρηξη, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, διατάραξη οικιακής ειρήνης και οπλοχρησία κατά περίπτωση.

Με το ίδιο παραπεμπτικό βούλευμα είχαν απαλλαγεί 14 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν επενέβησαν να εκκενώσουν το κονάκι των Εσφιγμενιτών. Το δικαστικό συμβούλιο όμως, έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς τους, ότι η επέμβαση ήταν αδύνατη και πως η διαμάχη προκλήθηκε μετά από τις ενέργειες του δικαστικού επιμελητή, ο οποίος δεν είχε την υποστήριξη της αστυνομίας, αλλά ιδιωτών που είχε προσλάβει.

Τα επεισόδια στο κονάκι της Εσφιγμένου στις Καρυές ήταν μία ακόμη πράξη της έντονης αντιπαράθεσης που εξελίσσεται εδώ και χρόνια στο Άγιο Όρος, ειδικά μετά την απόφαση να κηρυχτούν σχισματικοί οι ζηλωτές και να ιδρυθεί νέα αδελφότητα, τα μέλη της οποίας έχουν χτίσει νέο κονάκι ακριβώς δίπλα στο παλιό.

Σοβαρά επεισόδια στον ίδιο χώρο είχαν αμαυρώσει πάλι την εικόνα της μοναστικής Πολιτείας τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ομάδα μοναχών της νέας αδελφότητας επιχείρησε να εισβάλει πάλι και να απομακρύνει τους ζηλωτές. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ μοναχών, με συνέπεια να τραυματιστούν επτά εξ αυτών και να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Η διαμάχη εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες ύστερα από καταγγελίες και μηνύσεις. Η δίκη των ένδεκα διακόπηκε χθες για να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

makthes.gr

Διαβάστε ακόμα