Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη (ΦΩΤΟ)

Η Ιερά Μνήμη του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, του τελευταίου και μοναδικού εκ της χορείας των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης που αξιώθηκε να συναντήσει τον Κύριο και ημέρα κατά την οποία ο Σεπτός Ποιμενάρχης της κατά Λαγκαδά Εκκλησίας άγει τα ονομαστήριά του, εορτάσθη με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και την οφειλομένη τιμή εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το εσπέρας της 6ης  Ιανουαρίου, παραμονή της εορτής, ετελέσθη εις  τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών  Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ.κ. Τιμοθέου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου καθώς επίσης και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Την Αγιώνυμον ημέρα της Εορτής, ετελέσθη Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, Σύρου κ.κ. Δωροθέου, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακαρίου, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ.κ. Τιμοθέου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων κ.κ. Νικηφόρος.

Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τους Αρχιερείς πλαισίωναν, ο Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Πλάτων Κρικρής, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Βασίλειου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Ευσέβιος Σπουργίτης και  Αγίας Τριάδος π. Αμβρόσιος Πουτούκης, καθώς επίσης και πολλοί Ιερείς και Διάκονοι, από διάφορες Μητροπόλεις της Πατρίδος μας.

Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Παρευρέθησαν επίσης, ο Βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, ο επίσης έχων την ονομαστική του εορτή Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και αρκετός κόσμος που παρά το δριμύ κρύο που επικρατεί, προσήλθαν για να εορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, και παράλληλα να ευχηθούν και να τιμήσουν με ανάμεικτα συναισθήματα απεριορίστου τιμής, εγκαρδίου σεβασμού και υϊικής αγάπης τον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας.

Τον Θείο Λόγο, εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, ο οποίος με τον απλό αλλά ουσιαστικό και μεστό λόγο που τον διακρίνει, αναφέρθηκε εκτενώς στα Θεολογικά Μηνύματα της εορτής των Θεοφανίων καθώς επίσης και στο  Πρόσωπο του σήμερα τιμωμένου από την Αγία μας Εκκλησία, Προφήτου, Ασκητού και Βαπτιστού του Κυρίου, Τιμίου Προδρόμου, ενώ τέλος δεν παρέλειψε εκ μέρους όλης της χορείας των παρισταμένων Αρχιερέων να απευθύνει προς τον εορτάζοντα Ιεράρχη θερμούς λόγους αγάπης και εγκάρδιες ευχές.

Προ της Απολύσεως της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς όλους όσους προσήλθαν παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και λάμπρυναν με την παρουσία και την προσευχή τους την ημέρα αυτή, ενώ παράλληλα ευχήθηκε με τη σειρά του προς όλους τους εορτάζοντες τα Χρόνια Πολλά, ιδιαιτέρως δε, στον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη.

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, εδέχθει εις το  Επισκοπείο τις ευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, καθώς επίσης και  τις εγκάρδιες  ευχές του Ιερού Κλήρου, των μοναχών, των αρχών της πόλεως, καθώς επίσης και του Χριστεπωνύμου πληρώματος της  τοπικής μας Εκκλησίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα