Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην Ι. Μητρόπολη Καρθαγένης (ΦΩΤΟ)

Με την Χάρη του Θεού και τις ευχές του Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εορτάσθηκαν κι εφέτος οι μεγάλες εορτές της θείας Ενανθρωπήσεως και Επιφανείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης και συγκεκριμένα στις χώρες της Τυνησίας και του Μαρόκου όπου υπάρχουν ορθόδοξες Κοινότητες και Ενορίες, με τη συμμετοχή ορθοδόξων χριστιανών από διάφορες χώρες και τη παρουσία του νέου Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Μελετίου.

Κατά την εορτή των Χριστουγέννων ο Σεβ. Μητροπολίτης ελειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Τύνιδος, καθώς επίσης και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, τελώντας την καθιερωμένη Δοξολογία και την κοπή της βασιλόπιτας, παρουσία του Εντιμ. Προξένου της Ελλάδος εν Τύνιδι κ. Αλεξάνδρου Κώνστα, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Ιωάννου  Δύνστικου και Ελλήνων παροίκων. Ομοίως και την ημέρα των Θεοφανείων ελειτούργησε και ετέλεσε τον Μεγ. Αγιασμόν εις τον ως άνω Ιερόν Ναόν συμπαραστατούμενος υπό του Ρώσου Πρωθιερέως π.Δημητρίου Νετσβετάγιεφ.

Εν συνεχεία, την ίδια ημέρα μετέβη αεροπορικώς στο Μαρόκο όπως προεξάρχη και εις τις εκεί λατρευτικές συνάξεις του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Συγκεκριμμένως, την 7η Ιανουαρίου ε.έ. προηξήρχε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου της Ρωσοφώνου Ορθοδόξου Κοινότητος εν Ραμπάτ, όπου εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το σλαβικό ημερολόγιο. Παρόντες στην Ευχαριστιακή Σύναξη ήταν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ρωσίας κ. Βαλερύ Βορόμπιεφ μετά άλλων ορθοδόξων Διπλωματών, η εγγονή του Βασιλέως Συμεών της Βουλγαρίας Πριγκίπισσα Καλίνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος του Μαρόκου κ. Κων. Πιστικός, ενώ να σημειωθεί πως το Εκκλησίασμα αποτελείτο από πιστούς πολλών ορθοδόξων βαλκανικών χωρών.

Προ της απολύσεως, ο Εφημέριος π.Μάξιμος Μασσαλάτιν καλωσόρισε τον νέον Μητροπολίτην με θερμούς λόγους και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη εορτή από τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου και εόρτια δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ναού.

Την επομένη, 8η Ιανουαρίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος κ. Μελέτιος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγ. Αγιασμόν εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εν Καζαμπλάνκα, συμπαρασταστούμενος υπό του Αγιορείτου Ιερομονάχου π.Κωνσταντίνου Κουτλουμουσιανού, ο οποίος εξυπηρέτησε λειτουργικώς την Κοινότητα της Καζαμπλάνκας όλες τις ημέρες των εορτών και του Ιερέως π. Μαξίμου Μασσαλάτιν.  Παρόντες επίσης ήταν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Σαρρής και της Ρουμανίας κ. Ντανιέλα Μπαζαβάν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος του Μαρόκου κ. Κων. Πιστικός και πιστοί Έλληνες, Ρουμάνοι, Ρώσσοι, Σέρβοι κλπ. ορθόδοξοι που διαβιούν και εργάζονται στη Καζαμπλάνκα και στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, μετά την Λατρευτική Σύναξη παρετέθη εορταστικό γεύμα εκ μέρους της Ελλην. Κοινὀτητος προς όλο το Εκκλησίασμα και ευλογήθηκε η βασιλόπιτα, ενώ το φλουρί έτυχε στην Πρέσβη της Ρουμανίας.

Ι. Μ. Καρθαγένης

Διαβάστε ακόμα