Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από το Άγιον Όρος που συγκλονίζει

Του Ηλία Προύφα

Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων σήμερα στο Άγιον Όρος σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που τηρείται στις ιερές μονές, τις σκήτες, τα κελιά, τα ησυχαστήρια και τις καλύβες της Αθωνικής πολιτείας. Εκεί που οι Μοναχοί με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιόρτασαν χθες τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της γέννησης του θεανθρώπου. Γιόρτασαν τα δικά τους ξεχωριστά λευκά Χριστούγεννα.
Φέτος αντί για ρεπορτάζ με εικόνες και βίντεο από τη Χριστουγεννιάτικη αγρυπνία και τις ιερές ακολουθίες σε ιερές Αγιορείτικες Μονές ο γράφων αποφάσισε να μεταφέρει κάτι το διαφορετικό, κάτι το ξεχωριστό που σχετίζεται με το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τον λόγο ενός πιστού Αγιορείτη διακονητή της Παναγίας μας. Ενός πραγματικού ανθρώπου του Θεού που συγκλονίζει με το δικό του αληθινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα που μας απέστειλε.
Ποιος αλήθεια μπορεί να διαφωνήσει με τα γραφόμενά του; Ποιος θα κλείσει τα μάτια του και δεν θα δεχθεί την πραγματικότητα όπως την περιγράφει; Ας το διαβάσουμε όλοι μας και ας κατατάξουμε ο καθένας τον εαυτό του σε όποια από τις κατηγορίες των ανθρώπων που περιγράφει πιστεύουμε ότι ανήκει.
Ὁ καιρὸς ἤδη πάρεστι τοῦ τεκεῖν τὴν Θεοτόκον, ἀλλ᾽ οὐκ ἔστι τόπος ἐν τῷ καταλύματι, οὐδ᾽ ἐν τῷ πενιχρῷ σπηλαίῳ. Εἰς τὰ ἴδια ἔρχεται ὁ βρεφουργηθεὶς Κύριος καὶ οἱ ἴδιοι οὐ παραλαμβάνουσιν. Τοὐναντίον δὲ τὰ τῆς βρεφοκτονίας ἑτοιμάζονται. Καὶ οἱ μὲν ἀγνοοῦσιν, οἱ δὲ διώκουσιν, ἕτεροι ἀπωθοῦνται, τινὲς καπηλεύονται, ἄλλοι ἐμπορεύονται καὶ οἱ ἀναισθητότεροι χλευάζουσιν. Οἱ Περσῶν μάγοι βασιλεῖς τὸν ἀστέρα οὐ θεωροῦσι καὶ τὸν δρόμον ἀπώλεσαν, ἀντ᾽ αὐτῶν δὲ ἑτοιμάζεται ἡ ὁδὸς τῶν βασιλέων τῶν ἀπὸ ἀνατολῶν ἡλίου διὰ τὸν πόλεμον τὸν ἔσχατον τῆς μεγάλης καὶ ἐπιφανοῦς ἡμέρας. Καὶ ἐν τέλει τὸ λεῖμμα τῶν ὀλίγων εὐσεβῶν καὶ προσδοκώντων περιέρχεται διερωτώμενον «Ποῦ ἐστιν ὁ τεχθεὶς βασιλεύς;».
Διαβάστε ακόμα