Τον Άτλαντα της Ορθοδοξίας Μέγα Αθανάσιο εόρτασε η Μυρτιά Ηλείας (ΦΩΤΟ)

του π. Νικολάου Κατσηδήμα
Τον πρωτεργάτη της καταδίκης της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου, κατά την διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βυθυνίας και προστάτη τους Μέγα Αθανάσιο εόρτασαν με τον προσήκοντα σεβασμό και την δέουσα μεγαλοπρέπεια, οι ευλαβείς κάτοικοι της Ενορίας Μυρτιάς, στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό τους.
 
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τον δραστήριο Ιερέα τους, Αιδεσιμολογιότατο π. Παντελεήμων Παπαηλιού και τον οικείο Πολιτιστικό Σύλλογο, με περισσή ευλάβεια, σεβασμό και φροντίδα, κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τιμήσουν, τον Στύλο και το εδραίωμα της Εκκλησίας, τον Μέγα Αθανάσιο τον Άτλαντα της Ορθοδοξίας, ο οποίος είναι ο πρώτος μετά τους Τρεις Ιεράρχες και ο δέκατος τρίτος των Αποστόλων.
 
Ανήκει δε στις μεγάλες εκείνες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που με την έξοχη Ηθική και Εκκλησιαστική του προσωπικότητα, διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας για 46 ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα 17 τα πέρασε στην εξορία… Πέντε φορές εξορίσθηκε και αμέτρητες φορές κινδύνεψε η ζωή του. Οι αιρετικοί τον πολέμησαν με απύθμενο μένος για την αγωνιστικότητα και το Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημά του. Αγωνίσθηκε όσο ολίγοι. Ήταν ο ηρωϊκότερος των Αγίων και ο αγιότερος των Ηρώων.
 
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών, προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιοτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Παπαγγελή, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος και ορθοτόμησε τον Θείον Λόγον, αναλύοντας με την γλαφυρότητα, την απλότητα που τον διακρίνει καθώς επίσης και με την Θεολογική του κατάρτιση, τις μεγάλες εκείνες αρετές του εορταζομένου Αγίου και τους Ιερούς αγώνες του, για την Ορθοδοξία, καλώντας παράλληλα τους φιλακόλουθους Χριστιανούς της δραστήριας αυτής Ενορίας και προσκυνητές του Αγίου, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό όχι μόνον να τον τιμούν πανευλαβώς, αλλά τον μιμούνται και να τον έχουν ως πρότυπό τους.
 
Την κυρία ημέρα της εορτής υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης,καθώς επίσης και του οικείου εφημερίου,τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετά αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος.
 
Αξίζει δε τέλος να σημειωθεί ότι στις διήμερες αυτές λατρευτικές εκδηλώσεις, παρά τις επικρατούσες δύσκολες καιρικές συνθήκες, παρέστη χορεία Πρεσβυτέρων και καλλικέλαδων Ιεροψαλτών, οι οποίοι απέδωσαν με την άρτια Βυζαντινή Μουσική τους κατάρτιση, θαυμάσια τις Ιερές υμνωδίες και τα ψαλσίματα προς τον εορταζόμενο Μέγα Αθανάσιο.
 
Διαβάστε ακόμα