Αγρυπνία προς τιμην του Αγίου Πολυκάρπου στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Αγρινίου (ΦΩΤΟ)

    Μία ιδιαιτέρως τιμητική αλλά και όχι τόσο γνωστή ομάδα Αγίων για την χριστιανική Εκκλησία είναι οι Αποστολικοί Πατέρες. Είναι Πατέρες της Εκκλησίας που ζούν τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Είναι ουσιαστικά οι άμεσοι μαθητές και αποδέκτες του κηρύγματος των Αποστόλων στα έθνη κατά την εντολή του Κυρίου μας πριν την Ανάληψη του « Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα ἔθνη…». Σε αυτή την ομάδα Αγίων συναντούμε τον Άγιο Κλήμη Επίσκοπο Ρώμης, τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, τον Άγιο Ειρηναίο Επίσκοπο Λουγδούνων, που σαν συγγραφείς καταλαμβάνουν την πρώτη περίοδο της Ελληνικής Πατρολογίας, αλλά και άλλους όχι τόσο γνωστούς.

Σήμερα η Εκκλησίας μα τιμά τη μνήμη ενός αποστολικού Πατέρα, του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης. Ο Άγιο Πολύκαρπος γεννήθηκε τον 1ο αιώνα, περίπου το 57 μ.Χ. μέσα στη φυλακή, καθώς οι ευσεβείς γονείς του είχαν ομολογήσει την χριστιανική τους πίστη και λίγο αργότερα μαρτύρησαν. Ο μικρός έλαβε το όνομα Παγκράτιος αρχικά προς τιμήν του μάρτυρα πατέρα του και ανεθράφη από μία χριστιανή γυναίκα που ονομαζόταν Καλλινίκη. Το όνομα Πολύκαρπος το έλαβε αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας θαυμαστής επενέργειας δια της οποίας η αποθήκη της ευσεβούς αυτής γυναίκας γέμισε σιτάρι για να το δίνει ελεημοσύνη στους διωκομένους χριστιανούς. Γνώρισε τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον ηγαπημένο μαθητή, τον Άγιο Ιγνάτιο Θεοφόρο αλλά και τον Άγιο Βουκόλο, που όπως εικάζεται είναι ο πρώτος Επίσκοπος της Αποστολικής Εκκλησίας της Σμύρνης. Δια των χειρών του Αγίου Βουκόλου έλαβε την Ιερωσύνη και αργότερα την Αρχιερωσύνη δια του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου. Μετά από καταγγελία συνελήφθη και οδηγήθηκε υπό του Επάρχου στα άγρια θηρία όπου και θαυμαστώς σώθηκε. Το έτος 107 μ.Χ. περίπου θα μαρτυρήσει δια πυράς. Υπάρχει η καταγραφή από τον Πίονα τον πρεσβύτερο ότι κατά τη διάρκεια που βρισκόταν στο στάδιο αντιμέτωπος με τα θηρία άκουσε φωνή να τον ενισχύει με τα λόγια : «Ἴσχυε καί ἀνδρίζου Πολύκαρπε σύ εἶ ὁ ποιμήν ὁ καλός».

Η Ιερά Μνήμη του τιμήθηκε ιδιαιτέρως στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγρινίου όπου και φυλάσσεται απότμημα ιερού Λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης Ναυπακτίας φυλασσόταν ολόκληρη η δεξιά χείρα του Αγίου Πολυκάρπου, όμως  «κρίμασι οἷς οἶδε Κύριος» στις 14 Μαρτίου 2013 το ιερό Λείψανο εκλάπη χωρίς ακόμη να δοθεί μια σαφής απάντηση για το τι πραγματικά συνέβη.

Επί τη εορτή του Αγίου Πολυκάρπου ετελέσθη Ιερά αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου. Της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Γιαννακάς, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Αγγελοκάστρου και συμμετείχαν ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π. Χρυσοβαλάντης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λεπενούς, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Δημήτριος Κονδύλης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αγρινίου, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Βασίλειος Λιάκος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Στράτου, ιερολογιώτατος ιεροδιάκονος π. Στυλιανός Σωτηρόπουλος και οι σεβαστοί εφημέριοι του Ναού, ο ακούραστος αιδεσιμολογιώτατος προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος π. Βενέδικτος Παπαχρήστος και ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π. Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο λαϊκός ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Σωκράτης Ψιλιάς, οποίος αναφέρθηκε μέσα από τα κείμενα της πατρολογίας στα χαρακτηριστικά που κατέστησαν αληθινό ποιμένα τον Άγιο Πολύκαρπο. Συγκριμένα, λαμβάνοντας αφορμή από τη φράση «Ἴσχυε καί ἀνδρίζου Πολύκαρπε σύ εἶ ὁ ποιμήν ὁ καλός» που άκουσε ο Άγιος Πολύκαρπος

μίλησε για την προς Φιλιππησίους επιστολή που απέστειλε ο Άγιο για να επιλύσει θέμα που προέκυψε στην Εκκλησιαστική Κοινότητα των Φιλίππων, για να ενθαρρύνει τους χριστιανούς ως προς τους διωγμούς και για να μάθει λεπτομέρειες για το μαρτύριο του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου. Έγινε επίσης αναφορά και στο Μαρτύριον Πολυκάρπου, όπως αυτό αποτυπώθηκε εν είδη ποιμαντικής εγκυκλίου από την Εκκλησία της Σμύρνης δια μέσου του πρεσβυτέρου Πίονος προς τις Εκκλησιαστικές Κοινότητες της Φρυγίας.

Τα Αναλόγια κόσμησαν κυριολεκτικά οι ιεροψάλτες του Ναού κ. Χρήστος Τόλιας και κ. Σωτήριος Πρεβεζιάνος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και κατά σάρκα αδελφός του μεγάλου και αξέχαστου ιεροψάλτη Γερασίμου Πρεβεζιάνου, που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή το 1995. Επίσης συνέψαλε ο πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, κ. Δημήτριος Κουτσούκης, επίσης τέως εκπαιδευτικός, ο κ. Γεώργιος Γαρουφαλής, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου και ιεροψάλτες από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

Την Αγρυπνία παρακολούθησε μέχρι τέλους πλήθος κόσμου τους οποίους στο τέλος ο αιδεσιμολογιώτατος προϊστάμενος π. Βενέδικτος Παπαχρήστος ευχαρίστησε και έκλισε την ευχαριστιακή σύναξη με τον προβληματισμό εν όψει της διοργάνωσης καρναβαλικών εθίμων, αντί να επιδοθούμε στην προσευχή για τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε.

 

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα