Έναρξη Εκδηλώσεων 150 χρόνων από τα Εγκαίνια του Ι. Ν. Μεγάλης Παναγίας Θηβών (ΦΩΤΟ)

150 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια του περικαλλέστατου Ιερού Ναού της Μεγάλης Παναγίας Θηβών.

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ε.έ. ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις με την ακολουθία του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και με τη συμμετοχή των αρχόντων και των ευλαβών πιστών της πόλεως των Θηβών.

Στο τέλος της ακολουθίας κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ανέφερε ότι στη ζωή μας υπάρχουν σταθμοί και ορόσημα που μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς και να στηρίξουν τους ανθρώπους σε μια εποχή σαν την σημερινή με τόσες ανάγκες. Ένας τέτοιος σταθμός ορόσημο είναι και η συμπλήρωση φέτος 150 χρόνων από τότε που ο περίλαμπρος Ναός της Μεγάλης Παναγίας άρχισε να λειτουργεί και να φιλοξενεί την εικόνα της Θεοτόκου, η οποία σύμφωνα με την παράδοση θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ανέφερε ότι 150 χρόνια πριν ο μεγάλος αρχιτέκτονας Ιωάννης Φιλιππότης, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1853 που κατέστρεψε τον παλαιότερο ναό που υπήρχε στο ίδιο σημείο, μάζεψε ό,τι προχριστιανικό, πρωτοχριστιανικό και βυζαντινό απομεινάρι βρήκε και τα ενσωμάτωσε στο Ναό, τον οποίο οι Θηβαίοι αφιέρωσαν στη Μητέρα του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Ναός αυτός αποτελεί χριστιανικό μνημείο και πόλο έλξης για την πόλη των Θηβών, επισημαίνοντας ότι η τέχνη μέσα στη λατρευτική ζωή ανοίγει ορίζοντες και φέρνει τόσο θαυμαστά αποτελέσματα αφού δεν έχουμε μόνο Παρθενώνες στην αρχαιότητα αλλά έχουμε και χριστιανικούς Παρθενώνες.

Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας παίρνοντας αφορμή από τους ύμνους, τους οποίους ανέπεμψαν κλήρος και λαός προς την Υπεραγία Θεοτόκο με τον Παρακλητικό Κανόνα που έψαλλαν, τόνισε ότι οι ύμνοι αυτοί προς την Παναγία εκφράζουν το είναι κάθε ανθρώπου, την αγωνία του, όλο τον πόνο του καθώς και τα αιτήματα των καρδιών των ανθρώπων και αναφέρθηκε στην Παναγία που έγινε η σκάλα μέσω της οποίας ήρθε ο Χριστός στη γη.

Επίσης, τόνισε την σημασία των εγκαινίων ενός ναού, που αποτελεί την αρχή της λειτουργικής του ζωής. Ανέφερε ότι αυτή η ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα είναι η αρχή των εκδηλώσεων στην ενορία της Μεγάλης Παναγίας και την πόλη των Θηβών και μια αφορμή να μάθουν οι σημερινοί άνθρωποι ότι υπάρχει παρελθόν. Ανέφερε ότι κορυφαίο γεγονός των επετειακών εκδηλώσεων θα είναι η ημέρα της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο όπου της Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ναού της Μεγάλης Παναγίας π. Γεώργιο Τουλουμάκο και του ευχήθηκε δύναμη και υγεία να συνεχίσει να διακονεί στο Nαό της Μεγάλης Παναγίας.

Κατόπιν ο π. Γεώργιος Τουλουμάκος έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Ναού, ο οποίος εγκαινιάστηκε την 19η Απριλίου του 1867 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Δοσίθεο, και αναφέρθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις που θα γίνουν καθ’ όλο το έτος 2017.

 

Ι. Μ. Θηβών

Διαβάστε ακόμα