Η Αδελφότης των εν Αθήναις Τηνίων εόρτασε την επέτειο ευρέσεως της Ιερής Εικόνας (ΦΩΤΟ)

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, οδού Μετσόβου, ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, με την άδεια και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου Β’ , κατά την ετήσια εορτή της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, το αρχαιότερο ιστορικά Κυκλαδικό Σωματείο στην Πρωτεύουσα, παρουσία του Ενδοξωτάτου Αρχηγού Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Σταμ. Ράπτη (ΛΣ), συνοδευομὲνου από τον Διευθυντή του Γραφείου του, Αρχιπλοίαρχου κ. Αλέξανδρου Λαγουρού (ΛΣ),του Διοικητού της Τροχαίας Αθηνών κ. Διαμαντόπουλου ,του Επάρχου Τήνου κ. Ιωάννη Γιαγιά, των Πολιετευτών της ΝΔ κ.κ. Αικατερίνης Μονογυιού, Γεωργίου Χριστόπουλου, Φιλίππου Φόρτωμα και κας Μπαϊμπά, του Προέδρου κ. Παπαδημητρίου και των Μελών της Αδελφότητος, του Επιτρόπου του Ιερού Ιδρύματος κ. Διαμαντάκη, των Δημοτικών Συμβούλων Τήνου κας Βιδάλη και των κ.κ. Ν. Γκύζη και Σόχου,  του επί τιμή Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ.κ. Πελοπίδα Αγγελόπουλου και πλήθους Τηνίων διαμενόντων στην Αθήνα και Ενοριτών.

Ο Σεβασιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε στην είσοδο στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας του Κατανυκτικού Τριωδίου, το οποίο, όπως είπε, έρχεται στον υμνολογικό απόηχο της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Υπαπαντής να μας υπομνήσει την προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, καθως και στο γεγονός της Ευρέσεως και στη διακονία του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου προς τον άνθρωπο, και απένειμε το μετάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως στους Γλύπτες, Μαρμαρογλύπτες, Λατόμους και Σιδηροτεχνίτες, οι οποίοι, για αντικειμενικούς λόγους, δεν μπόρεσαν να το παραλάβουν την ημέρα της απονομής, 30ή Ιανουαρίου, απευθύνοντας λόγους τιμής, σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό τους.
Εν συνεχεία, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή,κατευθυνθείσα από το Ναό του Αγίου Βασιλείου προς τα Γραφεία της Αδελφότητος, όπου πραγματοποιήθηκε εορτατική Εκδήλωση, κατά την οποία η νεανική και παιδική χορωδεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Τήνο, η οποία τελεί υπό την πνευματική εποπτεία του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού και τη μουσικοδιδασκαλία του Καθηγητού κ. Αλεξ. Χαντζίρη, τραγούδησε τα παραδοσιακά άσματα, που ψάλλονται κατά την εορτοφόρο λαμπαδηδρομία, την επιλεγομένη “ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ” στην Τήνο.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Τηνίων κ. Παπαδημητρίου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαχρονική συμμετοχή της Αδελφότητος στην εορτή της Ευρέσεως στην Αθήνα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ομίλησε για την ευθύνη του Ιερού Ιδρύματος προς τον άνθρωπο, αναφερθείς ιδιαίτερα στα παιδιά, ειπών ότι αυτά αποτελούν το στήριγμα της Εκκλησιας και της Πατρίδας για τη διατήρηση των πατρώων παραδόσεων, μεταφέροντας τις ευχές της Διοικούσης Επιτροπής και τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζει το έργο της με σεβασμό και τιμή στο πρόσωπο κάθε προσκυνητή, που ενισχύει το πολυδιάστατο έργο του Ιερού Ιδρύματος.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία, με ομιλητή τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής κ. Αντωνόπουλο, ο οποίς ανεφέρθη στη σύζευξη της αρχαίας θρησκείας στην Τήνο με την πίστη των σημερινών ανθρώπων και στο πώς η Εκκλησία αξιοποίησε τα σύμβολα της αρχαίας θρησκείας μεταδίδοντάς τους Χριστιανική πνοή και εκκλησιοποιώντας τα, με ιδιαίτερη αναφορά στην τιμή, που περιποιεί για κάθε Τήνιο το Ιερό Ίδρυμα και η ευλογία της Παναγίας.

 

Ι. Μ. Σύρου

Διαβάστε ακόμα