Ηγούμενος Βαρθολομαίος “Οι ρασοφόροι δεν είναι υπεράνω νόμου”

Για μια παράνομη ομάδα ανθρώπων που δεν σέβονται τους νόμους και κηρύττουν «ιερό πόλεμο» κάνει λόγο ο ηγούμενος της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στα μέλη της παλιάς αδελφότητας, τα οποία δεν αναγνωρίζει ως μοναχούς.

Μιλά και επισημαίνει πως «οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν απολέσει την ιδιότητα του μοναχού».
Χωρίς να κατονομάζει τον ηγούμενο Μεθόδιο, αναφέρεται στο πρόσωπό του λέγοντας πως «ο άνθρωπος που ηγείται αυτής της παραβατικής ομάδας με τον λόγο του δεν δημιουργεί πιστούς, αλλά φτιάχνει οπαδούς, τους οποίους οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές μακριά από το πνεύμα του χριστιανισμού και της αγάπης, τους οδηγεί σε ένα πνεύμα εκδίκησης και μίσους, σε ένα πνεύμα “τζιχαντισμού”, “ιερού πολέμου”.

Αυτός ο άνθρωπος καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός για τα επεισόδια που έγιναν το 2013 με τη ρίψη μολότοφ στις Καρυές και δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Δεν παρουσιάστηκε σαν σωστός πατέρας να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά παρέμεινε κρυμμένος κι έβαλε μπροστά τα “παιδιά” του, για να καταδικαστούν. Τα στέλνει στα δικαστήρια να καταδικάζονται και ο ίδιος αποφεύγει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου, υποστηρίζοντας ότι τα “παιδιά” του δεν τον αφήνουν να παραδοθεί!».

Τονίζει πως η παλιά αδελφότητα δεν έχει νόμιμη υπόσταση και ότι είναι παράνομη η ανάδειξη του Μεθοδίου στη θέση του ηγούμενου. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανήκουν στις τάξεις των Αγιορειτών μοναχών, η μονή που επικαλούνται ότι εκπροσωπούν δεν έχει νομική υπόσταση και η ανάδειξη ηγουμένου σε αυτή δεν θεωρείται νόμιμη» λέει.

Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος, σχολιάζοντας την 20ετή ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στον ηγούμενο Μεθόδιο και σε έναν μοναχό, σημειώνει πως οι ρασοφόροι δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ταυτόχρονα, εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετωπίζει το ζήτημα της Εσφιγμένου. «Εχουμε παράπονο από την Πολιτεία για το αυτονόητο, αδρανεί και δεν εφαρμόζει τον νόμο, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι παρανομίες των καταληψιών του μοναστηριού. Η Πολιτεία δεν έδειξε τόσα χρόνια το ενδιαφέρον που θα έπρεπε για την επίλυση του ζητήματος και αυτοί συνεχίζουν και καταλαμβάνουν παράνομα το μοναστήρι» σημειώνει.

Ο κ. Βαρθολομαίος απευθύνει και κάλεσμα προς τους «ανθρώπους που επέλεξαν να συμμετάσχουν στην κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου» σημειώνοντας: «Τους επαναλαμβάνουμε με αγάπη την πρόσκληση που είχε απευθύνει ευθύς εξαρχής από της επαναλειτουργίας της μονής το 2005 ο πρώτος μας ηγούμενος. Ελάτε κοντά μας με πνεύμα Θεού. Η αδελφότητα και η διοίκηση της μονής είναι πρόθυμες να αγκαλιάσουν κάθε αδελφό που θα προσέλθει με καλή προαίρεση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αποκατάστασή του».
Επίσης, προτρέπει τους πιστούς και όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας να αποκτήσουν πρώτα γνώση για το ζήτημα της Εσφιγμένου πριν εξάγουν συμπεράσματα.

dimokratianews.gr

Διαβάστε ακόμα