Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Κόνιτσας (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα   γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος Απελευθέρωσης της Ακριτικής Κόνιτσας  με πληθώρα διήμερων εκδηλώσεων .
Οι  εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα με  την προβολή ντοκιμαντέρ -μικρού μήκους με θέμα “Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Η απελευθέρωση της Ηπείρου “,ενώ ακολούθησαν  επετειακά τραγούδια απο τη χορωδία του Δήμου και συναυλία απο τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ΣΣ.

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί  ,με  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ,χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ,κ. Ανδρέα.

Στη συνέχεια σύσσωμες οι πολιτικές Αρχές του τόπου εκπρόσωποι φορέων και  πλήθος κόσμου  παρουσία του Αν.Υπουργού Εθνικής Αμύνης,κ.Βίτσα ,μετέβησαν στο Δημαρχείο .
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί απο τον Δήμαρχο κ.Ανδρέα Παπασπύρου  και τον κ.Βίτσα , ενώ πανηγυρικός λόγος με θέμα “24 Φεβρουαρίου 1913 :Μετά τα Γιάννενα και η Κόνιτσα”  ,εκφωνήθηκε  απο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ.Γεώργιο.Δ.Καψάλη.

Μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης    στη θέση “Αη Γιάννης” ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε τα αποκαλυπτήρια Προτομής του Λ/γου Παπανικολάου Δημητρίου .

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας  ,ο κ.Βίτσας κληθείς να σχολιάσει τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα έκανε λόγο για ένταση  περισσότερου τεχνητού χαρακτήρα που  έχει να κάνει  , με την εσωτερική ένταση στη σύμμαχο και γείτονα χώρα και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται  αλλά και στα προβλήματα που έχει στα ανατολικά της σύνορα  ,υπογραμμίζοντας πως “θέλουμε να ζούμε καλά και ειρηνικά ,θέλουμε να ζούμε  με αλληλεγγύη ,αλλά είμαστε και θα είμαστε πάντα έτοιμοι”
Ο αρχηγός  ΓΕΣ ,στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφάνου ,που συνοδεύει  στην Κόνιτσα τον κ.Βίτσα ,διαβεβαίωσε πως ο ελληνικός στρατός ,προετοιμάζεται ,σχεδιάζει και είναι έτοιμος ,στο πλαίσιο της διακλαδικότητας και κάτω απο τις οδηγίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ .
υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως “Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω ,ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ,ο ελληνικός λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος ”
“Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι εκδήλωση πολυτέλειας ,αλλά μια ιστορική αναδρομή  μνήμης και τιμής στους αγωνιστές της εποχής στους οποίους οφείλουμε την σημερινή ελευθερία μας” ,σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κόνιτσας  κ.Α.Παπασπύρου .
“Η απελευθέρωση της Κόνιτσας και η ένταξή της στο ελληνικό κράτος αποτελούν μέρος ενός δύσκολου πολεμικού εγχειρήματος ,που αφορούσε την εκδίωξη του Οθωμανικού στοιχείου απο τις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας,υπογράμμισε μεταξύ άλλων στον πανηγυρικό του λόγο ,ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Καψάλης.

epirus-tv-news.gr

Διαβάστε ακόμα