Ο Πύργος εόρτασε τον Πολιούχο του Άγιο Χαράλαμπο (ΦΩΤΟ)

Ημέρες ιερών πανηγυρισμών, καθώς επίσης πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, ήσαν για την Ηλειακή πρωτεύουσα την πόλη του Πύργου το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου, όπου εορτάστηκε πάνδημα και πανευλαβικά, με κάθε μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη ο Πολιούχος της, Ιερομάρτυρας Άγιος Χαράλαμπος!

Ο πασίγνωστος και αγαπητός στο Εκκλησιαστικό πλήρωμα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας μας. Ο Ιερέας των εκατοδεκατριών ετών, που έλαμψε στον κόσμο με το φρικτό μαρτύριό του για τον Χριστό, σκορπώντας το βαθύ σκοτάδι της ειδωλολατρίας και έτσι αναδείχθηκε «Στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστού καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης». Αξιούμενος πλέον να πρεσβεύει για την σωτηρία των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την Οικουμένη, καθώς επίσης και για τους κατοίκους της πόλης του Πύργου, την οποία πολλές φορές έχει προφυλάξει και έχει διασώσει, παλαιότερα από την φοβερή ασθένεια και επιδημία της πανώλης κατά το έτος 1860, την εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918, κατά τον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941 και μεταγενέστερα από τον σεισμό της 26ης Μαρτίου 1993, καθώς επίσης και πλείστες άλλες φορές ακόμη.

Οι λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, έλαβαν χώρα όπως κατά παράδοσιν συμβαίνει στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου την παραμονή της εορτής, κατά τον Μέγα Τρισαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο συμπατριώτης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς, συμπροσευχήθηκαν οι Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς επίσης Ιερείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής.

Την Κυριώνυμον ημέρα της εορτής κατά το Τρισαρχιερατικό Πανηγυρικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, πλαισιούμενος από τους προαναφερόμενους Αρχιερείς.

Την διακονία του Θείου Λόγου τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και  κατά την Θεία Λειτουργία ορθοτόμησε επίκαιρα και εποικοδομητικά, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Καισαριανής κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος  ομίλησε εμπνευσμένα με την πλούσια Θεολογική και Πατερική του γνώση που τον διακατέχει καθώς και με την ρητορική δεινότητα που τον διέπει, για την θαυμαστή βιωτή και πολιτεία του Ιερομάρτυρος  Χαραλάμπη, καλώντας παράλληλα τον ευσεβή και φιλόθεο Πυργιώτικο λαό να αντλήσει  δύναμη, θάρρος, ελπίδα και αισιοδοξία στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε από τον εορταζόμενο Άγιο, ευχόμενος να έχουν χάρη και λαμπρότητα στην ζωή τους.

Στην συνέχεια  παρουσία του εκπροσώπου της Κυβερνήσεως Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, του Βουλευτών κ. Κώστα Τζαβάρα,  κ. Γιάννη Κουτσούκου, κ. Έφης Σαλτάρη,  του πρώην Βουλευτή κ. Ανδρέα Μαρίνου, της πρώην Βουλευτού Διονυσίας Αυγερινοπούλου, του Πολιτευτή κ. Θεόδωρου Βλαγκούλη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολου Κατσιφάρα και του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, καθώς επίσης και των λοιπών Πολιτικών και Στρατιωτικών και Δικαστικών  αρχών, ακολούθησε  η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας του εορταζομένου Αγίου και αποτμημάτων Ιερών Λειψάνων,  στους κεντρικούς  δρόμους  του Πύργου.

Τιμές απέδωσαν Στρατιωτικά αγήματα της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου και της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος,  το Παράρτημα του Ε.Ε.Σ. Πύργου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πύργου, και η μαθητιώσα νεολαία, ενώ η Φιλαρμονική Εταιρία Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», παιάνιζε θρησκευτικά εμβατήρια κατά την λιτάνευση υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Στάθη Θεοδόση.

Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν επαξίως και τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των  ύμνων της εορτής, ως καλοί θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού  κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο λαμπαδάριος κ. Αντώνιος Αντωνόπουλος πλαισιούμενοι αμφότεροι, από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών  Νομού Ηλείας, συντελώντας  τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των Εκκλησιαζομένων, με την γλυκιά τους μελωδία και αρμονία στα ιερά ψαλσίματα, μεταφέροντας πνεύμα προσευχής και ψυχικής ανύψωσης.

Αξιοσημείωτη κατά το διήμερο των παραπάνω Θρησκευτικών εκδηλώσεων, ήταν η πολυπληθής παρουσία του πιστού και φιλέορτου λαού του Θεού, που προσήλθε μαζικά και με περισσή ευλάβεια,  προκειμένου να τιμήσει  την ιερή και σεβάσμια μνήμη, αλλά και να ζητήσει τις πρεσβείες και τις μεσιτείες του εορταζομένου Αγίου Χαραλάμπους.

I. M. Hλείας
Διαβάστε ακόμα