Ο Υφ. Εξωτερικών επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στην Κύπρο, με τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιαννάκη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ Δημήτρη Συλλούρη και τον Αρχιεπίσκοπο κκ Χρυσόστομο, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία κ. Ηλία Φωτόπουλο.

Στεφάνι κατέθεσε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπως και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Αργά το μεσημέρι, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου και εκεί, μετά από επιμνημόσυνη Δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο

Μνημείο των πεσόντων στη τουρκική εισβολή του 1974.

Πριν αναχωρήσει από την Μεγαλόνησο, μιλώντας στα Κυπριακά ΜΜΕ, ο ΥΦΥΠΕΞ έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη επίσκεψη στην οποία επιβεβαίωσα εκ μέρους του Υπουργού μου κ. Νίκου Κοτζιά, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό ζήτημα, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπογραμμίζοντας τη θέση όλων μας ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και αν δεν λήξει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

Υπήρξε πλήρης συναντίληψη και συμφωνία επ΄αυτών των παραμέτρων με όλους τους συνομιλητές μου και προπαντός με τον Πρόεδρο κ.Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίον συναντήθηκα αμέσως μετά την άφιξή μου στο νησί.

Και επειδή με ρωτήσατε πώς σχολιάζω όλα τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, έχω να επισημάνω τα εξής:

Καλό θα είναι η Άγκυρα να σταματήσει τα τηλεοπτικά σόου στην περιοχή των Ιμίων, όπως επίσης να επαναλαμβάνει την αμφισβήτησή της στις διεθνείς Συνθήκες και αναφέρομαι ειδικότερα στη συνθήκη της Λωζάννης που έχει ξεκαθαρισμένα τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι σοβαρό θέαμα να βλέπεις ένα ολόκληρο Τούρκο Στρατηγό να είναι πρωταγωνιστής αυτού του τηλεοπτικού σόου που ανέφερα.

Επισημαίνω, επίσης, ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της πατρίδας μου κ. Πάνος Καμμένος, ούτε καν σκιάζεται από τις υπερπτήσεις τουρκικών

αεροσκαφών, όταν ο ίδιος έπραξε το ύψιστο εθνικό του χρέος, να τιμήσει τους ήρωες των Ιμίων, με τη ρίψη στεφάνου. Και εδώ, τόσο τους αρχιτέκτονες των παραβιάσεων, όσο και τους σκηνοθέτες των τηλεοπτικών σόου, τους παραπέμπω στις τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ναυάρχου κ. Αποστολάκη:

Ανεξάρτητα με τη σύνεση και την ψυχραιμία που επιδεικνύουμε, δεν μας λείπει η αποφασιστικότητα εάν και εφόσον χρειαστεί να την επιστρατεύσουμε.

Και ας μην ξεχνούν οι γείτονες, εάν – όπως με ρωτήσατε – οι βόλτες τους στα Ίμια συνδυάζονται και με την υπόθεση των 8, ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος Δικαίου. Εμείς έχουμε τη δική μας Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, σεβόμενοι τις αποφάσεις της. Καλό θα είναι επίσης να θυμούνται όλοι, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σεβόμενη και καλυπτόμενη απολύτως, εκτός από το Διεθνές και από το Κοινοτικό Δίκαιο.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον ομόλογό μου Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου για τη διήμερη συνεργασία μας και είναι βέβαιο, ότι θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα οι δράσεις που προγραμματίζουμε με τη βοήθεια και των Τεχνικών μας ομάδων, από ελληνικής πλευράς αυτή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με τον επικεφαλής της κ. Μιχάλη Κόκκινο».

 

Εκ του Γραφείου του Υφυπουργού

Διαβάστε ακόμα