Οι Σπέτσες υποδέχθηκαν τους Αγίους Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου (ΦΩΤΟ)

Την Πέμπτη 2α Φεβρουαρίου 2017 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος μετέβη στο νησί των Σπετσών, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ιερά Πανήγυρη των Αγίων Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων Σταματίου, Ιωάννου και Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά από παράκληση του Ιερού Ναού των Αγίων, προσεκόμισε και παρεχώρησε σε αυτόν απότμημα από τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, προκειμένου στο εξής να τιμάται η μνήμη τους και στις όμορφες Σπέτσες.

Το εσπέρας της Πέμπτης 2ας Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Τεσσάρων Μαρτύρων στα προπύλαια του Ιερού Ναού των Αγίων Σπετσιωτών Νεομαρτύρων και ακολούθως τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και συγχοροστάτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Στον Εσπερινό παρέστησαν οι τοπικές Αρχές του νησιού και πλήθος πιστών, ενώ εκατέρωθεν των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στο μέσον του Ναού, παρίσταντο τιμητικά νέοι από τον Σύλλογο Κρητών Πετρουπόλεως «Η Μεγαλόνησος», ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Εφραίμ, καλωσορίζοντας τους δύο προσκεκλημένους Αρχιερείς, αναφέρθηκε στα λόγια του μεγάλου μας ποιητή, του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος είχε γράψει· «μικρό παιδί ακολουθούσα τον πατέρα μου σε λειτουργίες και δεν έφυγε ποτέ μέσα από την καρδιά μου η ευωδία του θυμαριού και του λιβανιού…», ερμηνεύοντάς τα ως έκφραση της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας, και εκφράζοντας την χαρά του διότι οι δύο Ιεράρχες, ερχόμενοι στο νησί των αρωμάτων, μεταφέρουν μαζί τους ευωδίες και αρώματα από την Κρήτη και το Αιγαίο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αρετές των Αγίων Νεομαρτύρων των Σπετσών και του Ρεθύμνου, υπογραμμίζοντας ότι με την σθεναρή και ενιαία στάση τους απέναντι στις προκλήσεις που τους απηύθυναν οι διώκτες τους διδάσκουν σε όλους μας την ενότητα, την ευψυχία και την ομοψυχία, καθώς και την εγκαρτέρηση και την υπομονή στις θλίψεις και τους πειρασμούς.

Το πρωί της Παρασκευής 3ης Φεβρουαρίου 2017, ανήμερα της εορτής των Αγίων Τριών εν Σπέτσαις Νεομαρτύρων, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Μαζί τους συλλειτούργησαν πολλοί Κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Εφραίμ, ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά τον Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο για την παρουσία του και την προσφορά των Ιερών Λειψάνων των Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου, του απένειμε την ύψιστη διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Σταυρό των Αγίων Νεομαρτύρων.

Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της «Παναγίας της Θεραπεύτριας» και των Αγίων Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, καθώς και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων. Κατά την έναρξη της λιτάνευσης ο Δήμαρχος Σπετσών κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο της Εκατονπεντηκονταετηρίδα του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

 

Ι. Μ. Ρεθύμνης

Διαβάστε ακόμα