Ομιλία στην Ι. Μ. Κορίνθου με θέμα «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού» (ΦΩΤΟ)
21 Φεβρουαρίου 2017 Κοινοποιήστε

Ομιλία στην Ι. Μ. Κορίνθου με θέμα «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού» (ΦΩΤΟ)

 

Συνεχίστηκαν την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017, στην «Κροκίδειο αίθουσα» στην Κόρινθο, οι ομιλίες που αφορούν στον πνευματικό καταρτισμό του πληρώματος της Τοπικής μας Εκκλησίας με τον γενικό τίτλο «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Αντί όμως του προγραμματισμένου στην σειρά των ομιλητών Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητού κ. Αποστόλου Νικολαίδη, λόγω εκτάκτου κωλύματος του, ομίλησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Πανοσ. Αρχιμ. π.  Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, με θέμα: «Η μαρτυρία των Νεομαρτύρων και η σύγχρονη μαρτυρία των Ορθοδόξων».

Ο Πανοσ. Ιεροκήρυξ, μέσα από την εμπεριστατωμένη εισήγησή του, με βάση τον συλλέκτη των πιο γνωστών και δραματικών βιογραφιών των Νεομαρτύρων, Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ανέπτυξε την «θεολογία» των νέων αυτών μαρτύρων και ομολογητών της Πίστεώς μας, υποστηρίζοντας, πώς η εμφάνισή τους κατά «θείαν ευδοκίαν» στα δύσκολα εκείνα χρόνια της δουλείας του Έθνους μας, της Οθωμανικής τυραννίας, αποσκοπούσε στην αναζωογόνηση της κλονιζόμενης Πίστης των σκλαβωμένων Ελλήνων,  στην διάσωση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητας τους, εμπνέοντας την ελπίδα της καινούργιας ζωής και ελευθερίας. Το πνεύμα της αυτοθυσίας τους παραδειγμάτισε τον υπόδουλο Λαό, τόνωσε και γιγάντωσε το Εθνικό και Θρησκευτικό του φρόνημα, γι᾿αυτό οι Νεομάρτυρες αποτέλεσαν για την Εκκλησία και το Γένος μας, μία εξαιρετική ευλογία του Θεού.

Τον Πανοσ. Ιεροκήρυκα και Καθηγούμενο Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο συνεχάρη  με θερμούς λόγους, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος και συντόνισε τον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, καταλήγοντας με τα εξής: «Νεομάρτυρες έχουμε και σήμερα εξαιτίας του ακραίου Ισλαμικού φονταμενταλισμού, που με βαρβαρότητα επιτίθεται και πάλι εναντίον της Χριστιανικής πίστεώς μας. Έτσι η καλύτερη απόδοση τιμής προς τους Νεομάρτυρες, είναι η επαγρύπνηση αλλά και η μίμηση του δικού Τους έργου».

 

 

Ι. Μ. Κορίνθου

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment