Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Αγ. Θεοδώρα την Αυγούστα και τον Άγ. Βλάσιο στην Κέρκυρα

Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2017 τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας για την Εορτή των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστας και Βλασίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, όπου και βρίσκεται το χαριτόβρυτο Σκήνωμα της Αγίας, καθώς και οστό του Αγίου Βλασίου. Του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, συγχωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Ακόμη έψαλλαν τα μέλη της Χορωδίας Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση των Καθ. Βυζαντινής Μουσικής κυρίων Νικολάου Μακρόπουλου και Γεωργίου Λαδοβρέχη.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ιωήλ για την αποδοχή της προσκλήσεως, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά, όπου ένας Ιεράρχης ακραιφνής Ορθόδοξος, που ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας, λαμπρίνει με την παρουσία του την Πανήγυρη των Αγίων Θεοδώρας και Βλασίου.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος σημείωσε ό τι η Κέρκυρα έχει την ευλογία να φιλοξενεί δύο άφθαρτα σώματα, των Άγίων Σπυρίδωνος και Θεοδώρας. Η Αγία Θεοδώρα ομολόγησε την Ορθόδοξη Πίστη μας, επικυρώνοντας τις αποφάσεις της  Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, όπου αποφασίστηκε η απόδοση τιμής στις  Ιερές Εικόνες, λύνοντας έτσι την έριδα που ταλάνιζε την Αυτοκρατορία.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε οι εορτάζοντες Άγιοι να σκέπουν και να φυλάττουν την πατρίδα μας, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Εν συνεχεία το θείο λόγο κήρυξε ο κ. Ιωήλ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι Άγιοι συντρέχουν στα προβλήματά μας και αφουγκράζονται τις αγωνίες μας, όσοι αιώνες και αν έχουν περάσει από την κοίμησή τους, φέρνοντας τρία παραδείγματα. Το πρώτο αναφερόταν στην εμφάνιση του προφήτου Ιερεμία, στον Ιούδα το  Μακκαβαίου, ο οποίος διαβεβαίωσε τους Ισραηλίτες ότι ο Θεός θα τους βοηθήσει κατά του στρατηγού  Νικάνορα που τους απειλούσε. Το δεύτερο παράδειγμα αφορούσε το διάλογο μεταξύ του Ιησού Χριστού και των Φαρισαίων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι πατέρας τους ήταν ο Αβραάμ.  Ο Κύριός μας τους απάντησε ότι ο Άβραάμ χάρηκε όταν είδε τη γέννησή Του. Και το τρίτο παράδειγμα είναι η Μεταμόρφωση του Χριστού, κατά τη διάρκεια της οποίας  εμφανίστηκαν οι προφήτες Μωϋσής και Ηλίας, δίδοντας θάρρος στον Κύριο ενόψει του εκουσίου Του Πάθους.

Όλα αυτά τα παραδείγματα , συνέχισε ο κ. Ιωήλ, μας φανερώνουν ότι οι Άγιοι είναι ζωντανοί, αψευδείς μάρτυρες κατά του εσμού του Προτεσταντισμού, ο οποίος δεν δέχεται τις μεσιτίες των Αγίων.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Εδέσσης ευχήθηκε και εκείνος με τη σειρά του οι πρεσβείες των Άγιων Θεοδώρας και Βλασίου να μας οδηγήσουν στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ι. Μ. Κερκύρας

Διαβάστε ακόμα