Αρχιμ. Θεόφιλος Προυσαλίδης: “Σωτηρία χωρίς ελεύθερη βούληση, δε νοείται” (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας

 

Ο Σταυρός είναι η αρχή της προσπάθειας να πλησιάσουμε τον Θεό μας. Και τελικά το μέσο που θα μας οδηγήσει στην Ανάσταση.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Προυσαλίδης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Θεοφίλου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».

Καθ’ όλη την διάρκεια των ακολουθιών, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

Η ομιλία του π.  Θεοφίλου, αφορούσε την μεγάλη εορτή της ημέρας. Σήμερα, λοιπόν, η Εκκλησία τοποθετεί τον Τίμιο Σταυρό ως οδηγό, στήριγμα και πυξίδα στον δρόμο μας, είπε στην αρχή του λόγου του. Το σημείο του Σταυρού, από όπλο καταδίκης και κατάρας, γίνεται με την θυσία του Κυρίου μας, όπλο κατά των δαιμόνων, νίκη κατά του θανάτου και μέσο σωτηρίας των ανθρώπων.

Αν δεν περάσουμε από τον Σταυρό, δεν οδηγούμαστε στην ευλογημένη Ανάσταση, συνέχισε. Ο λόγος της προβολής του Τιμίου Σταυρού, οφείλεται στην μέριμνα της Εκκλησίας μας, ώστε να μας ενισχύσει, να μας τονώσει το ηθικό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με κουράγιο, θάρρος και υπομονή, τη νηστεία, την προσευχή και την άσκηση των αγίων αυτών ημερών. Ο αγώνας γεννά αδυναμία και κόπο. Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη ενθαρρύνσεως και ενισχύσεως.

Συνεχίζοντας, τόνισε:

«Η προτροπή του Κυρίου «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν», είναι προτροπή σωτηρίας. Σωτηρία χωρίς ελεύθερη βούληση, δε νοείται. Ο Θεός θέλει την σωτηρία των παιδιών Του, ελεύθερα και απαραβίαστα. Κύριο χαρακτηριστικό του Θεού, που δόθηκε στο πλάσμα Του, είναι η ελευθερία και φυσικά το αυτεξούσιο.

Καλούμαστε να αρνηθούμε τον κακό μας εαυτό, τα πάθη και τις αμαρτωλές επιθυμίες μας, αλλά πάνω απ’ όλα τον εγωισμό και την φιλαυτία μας.

Καλούμαστε να ταπεινωθούμε με ειλικρίνεια και με διάθεση υπακοής στο άγιο θέλημα Του. Η υπακοή είναι πηγή θείων δωρεών και χαρισμάτων.

Καλούμαστε να αρνηθούμε οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στο δρόμο μας και που γίνεται αιτία χωρισμού από τον λυτρωτή μας

Η άρνηση του εαυτού μας, σημείωσε ο π. Θεόφιλος, φαντάζει δύσκολη στον άνθρωπο που έχει θεοποιήσει την ύλη. Δεν υπάρχει όμως άλλη διέξοδος στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο άνθρωπος, από τον αληθινό Θεό.

Μες την απάρνηση του εαυτού μας, θα μπορέσουμε ανάλαφρα να ακολουθήσουμε τον Χριστό, ο οποίος θα είναι συμπαραστάτης στο δύσκολο και ανηφορικό αγώνα μας.

Καταλήγουμε τελικά στον Σταυρό. Μας καλεί ο Κύριος να πάρουμε στους ώμους μας τον δικό μας Σταυρό και να τον ακολουθήσουμε. Η χριστιανική ζωή δεν είναι ζωή καλοπέρασης και ραστώνης. Αλλά ζωή συνεχούς και επίπονου αγώνα. Η πρόσκαιρη και σύντομη ζωή μας είναι στάδιο προετοιμασίας για την αιώνια ζωή και συνάντηση μαζί Του. Η επίγεια ζωή επιφυλάσσει πόνο, ονειδισμούς  και χλευασμούς για όσους θέλουν να είναι μαθητές του Χριστού.

Και όπως συμπλήρωσε, αυτοί που ελεύθερα θα ακολουθήσουν τον Χριστό και τα βήματα Του και θα αγωνιστούν σύμφωνα με τους λόγους Του, θα στεφανωθούν και τελικά θα δοξαστούν.

Ο Χριστός δεν ήρθε για να προσθέσει και άλλα βάρη στους ώμους των ανθρώπων. Ήρθε για να μας αναπαύσει και να μας δωρίσει τον παράδεισο. Μας λέει απλώς να τον ακολουθήσουμε στον δρόμο που ο ίδιος χάραξε και βάδισε για τα αχάριστα πλάσματα Του.

Ομοιώθηκε κατά πάντα μ’ εμάς και μπορεί να καταλάβει τις δυνάμεις μας και βεβαίως τις πολλές αδυναμίες και λάθη μας.

Και τέλος σημείωσε:

«Όλος ο πιστός λαός με ταπείνωση και ευλάβεια προσέρχεται να ασπαστεί τον Τίμιο Σταυρό. Ο Σταυρός θα είναι όπλο για εμάς στη μάχη κατά των δυσκολιών της ζωής, κατά των επιθέσεων του πονηρού, όπλο ενίσχυσης στον πολύπλευρο αγώνα μας.

Ο Σταυρός είναι η αρχή της προσπάθειας να πλησιάσουμε τον Θεό μας. Και τελικά το μέσο που θα μας οδηγήσει στην Ανάσταση.»

 

Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα