Δείπνο Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου έλαβε χθες το βράδυ εν μέσω της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και συζήτησε μαζί του πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, όχι μόνο από πολιτικής άποψης, αλλά και από πνευματικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, δείπνησε με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και είχε μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση, η οποία εδραιώνει περαιτέρω την στενή σχέση που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα.

Εξάλλου, ανέκαθεν, η οικογένεια Μητσοτάκη είχε καλές σχέσεις με την Εκκλησία και από αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει και ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., παρά τις προοδευτικές και φιλελεύθερες απόψεις που έχει για μια σειρά ζητημάτων.

Με βαθύ σεβασμό στην Εκκλησία και στη σημερινή της ηγεσία, ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στο δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο, και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ιεραρχία και αποτελούν και πολλές φορές εστία έντασης με κυβερνητικούς βουλευτές, όπως π.χ.με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Με δεδομένη τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι Εκκλησία και Κράτος πρέπει να έχουν στενή σχέση και να συνεργάζονται αρμονικά σε πολλά πεδία, υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε αρκετά ζητήματα.

Η προσωπική σχέση των δυο είναι άριστη και αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες στο δείπνο, ενώ οι πιο μυημένοι θυμούνται ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής και συναντήθηκε με τον κ. Ιερώνυμο ζητώντας την ευχή του.

To χθεσινό σαρακοστιανό δείπνο με νηστίσιμους μεζέδες, σφυρηλάτησε περαιτέρω τη σχέση των κκ. Ιερωνύμου και Μητσοτάκη σε μια περίοδο κατά την οποία ανοίγει και πάλι το ζήτημα του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.

Η χθεσινοβραδινή τους συνάντηση είχε προγραμματισθεί εδώ και καιρό, απλά συνέπεσε με την αναζωπύρωση της συζήτησης για το διαχωρισμό και έγινε λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο κ. Μητσοτάκης, είναι κατά του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας με τη συνταγματική διάσταση και απλά το μόνο που συζητά είναι ο επαναπροσδιορισμός από την πολιτεία της σχέση της με την Εκκλησία, με τη δεύτερη ταυτόχρονα να αγκαλιάζει με θάρρος τις πιο εκσυγχρονιστικές φωνές που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της.

«Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει να ανοίξουν με την Εκκλησία και για τον ρόλο της και για τον ρόλο του κράτους» είπε πριν λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η Εκκλησία έχει παίξει ένα σπουδαίο κοινωνικό ρόλο καλύπτοντας βασικές ανάγκες του κόσμου στην κρίση. «Ο διαχωρισμός είναι ανεπίκαιρη συζήτηση» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διατηρεί άριστες σχέσεις με στενούς συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου, όπως ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης, κ.α. Μάλιστα, πριν τις εορτές, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Ο Καλός Σαμαρείτης», στη Νέα Φιλαδέλφεια και αναφέρθηκε στην ανάγκη αρμονικής συνεργασίας Κράτους – Εκκλησίας.

 

tovima.gr

Διαβάστε ακόμα