Η εκλογή του Μητροπολίτη Βράτσης Γρηγορίου, στην Σόφια (ΦΩΤΟ)

Στο παρεκκλήσι του Πατριαρχικού Μεγάρου Σόφιας, πραγματοποιήθηκε χθες 12-3-17 η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Βράτσης.

Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-βουλγαρικό Πατριαρχείο, το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θ.Λειτουργία, {από τον ηγούμενο της Ι.Μονής Divotino Αρχιμανδρίτη Παχώμιο με έναν διάκο} και αμέσως ακολούθησε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Κατά τα πρεσβεία της χειροτονίας, προσήρχοντο οι Αρχιερείς της Ι.Συνόδου μέσα στο Ιερό Βήμα του παρεκκλησίου και γράφοντας το όνομα του επισκόπου, έθεταν την ψήφο τους εντός του Ι.Ευαγγελίου επί της Αγ.Τραπέζης. Υπήρχαν δύο υποψήφιοι. Ο Επίσκοπος Βρανίτσης κ.Γρηγόριος, Βικάριος της Μητρόπολης Σόφιας και ο Θεοφ/τος Αγαθουπόλεως κ.Ιερόθεος, βοηθός Επίσκοπος του γηραιού Μητροπολίτη Σλίβεν {η αρχαία πόλη Σέλιμνος της Ανατολικής Ρωμυλίας} κυρίου Ιωαννίκιου.

Εψήφισαν 13 εκλέκτορες Συνοδικοί Ιεράρχες, ο Μακ/τος Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης πάσης Βουλγαρίας κ.κ.Νεόφυτος, και οι Μητροπολίτες: Σέλιμνου {Σλίβεν} κ.Ιωαννίκιος, Βιδινίου Δομετιανός, Μεγάλου Τυρνόβου κ.Γρηγόριος, Πλέβεν κ.Ιγνάτιος, Λοφτσού κ.Γαβριήλ, Δοροστόλου {Σιλίστρας} κ.Αμβρόσιος, Φιλιππουπόλεως κ.Νικόλαος, Δυτικής & Κεντρικής Ευρώπης κ.Αντώνιος, Βάρνας & Μεγάλης Πρεσλάβας κ.Ιωάννης, Νευροκοπίου κ.Σεραφείμ, Ρούσσης κ.Ναούμ {ο από Στόβων} και ο Στάρας Ζαγοράς κ.Κυπριανός. Απουσίασε δικαιολογημένα ο Αρχ/πος ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας κ.Ιωσήφ.

Περατωθείσης της διαδικασίας, αφού ψήφισαν κανονικά και οι 13 αρχιερείς, την καταμέτρηση έκανε η Αυτού Αγιότητα ο Πατριάρχης κ.Νεόφυτος, βοηθούμενος από αρχιερείς, και ανακοίνωσε ο ίδιος το αποτέλεσμα.

Νέος Μητροπολίτης Βράτσης, και νέο μέλος της Ιεράς Συνόδου εξελέγη παμψηφεί ο Επίσκοπος Βρανίτσης κ.Γρηγόριος.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα υποδοχής του Πατριαρχικού Μεγάρου, τo oποίο βρίσκεται στην πλατεία του Ι.Ν.Αγ.Αλεξάνδρου Νέφσκι, όπου ο Πατριάρχης, με τους λοιπούς αρχιερείς, συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη και σε σύντομη προσλαλιά, του έδωσε ευχές και καθοδηγητικές παραινέσεις στην καινούργια του μητροπολιτική διακονία.

Ο 47χρονος νέος Μητροπολίτης Βράτσης κ.Γρηγόριος είναι Ελληνομαθής, έχει πτυχίο Φυσικών Επιστημών και σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα.

Το γεγονός κάλυψαν εκτενώς πολλά ΜΜΕ της γειτονικής Βουλγαρίας.

vimaorthodoxias.gr

Διαβάστε ακόμα