Η εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά στην Κατερίνη (ΦΩΤΟ)

Κατά το διήμερο 1-2 Μαρτίου έλαβαν χώρα στην Κατερίνη εκδηλώσεις με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ιερέως Νικολάου του Πλανά.

            Οι εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με την 3η επέτειο από την εις επίσκοπο χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου (1-3-2014). Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας, όπου φυλάσσεται τεμάχιο από το ιερό λείψανο του Αγίου.

            Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1 Μαρτίου το απόγευμα τελέστηκε η αρχαιοπρεπής Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Με τον Μητροπολίτη συλλειτούργησαν ιερείς και διάκονοι, που εκείνος χειροτόνησε κατά την παρελθούσα τριετία της Αρχιερωσύνης του.

            Στη συνέχεια, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Επισκόπου με νέα ζευγάρια, στα πλαίσια της εβδομαδιαίας σύναξής τους.

            Την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στον ίδιο Ιερό Ναό, πραγματοποιήθηκε Γενική Ιερατική Σύναξη. Αρχικά, στο Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου, τελέστηκε η Τριθέκτη ακολουθία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προερχόμενη από το Βυζαντινό Ασματικό Τυπικό.

            Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος μίλησε στους κληρικούς με θέμα: «Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς ως ιερέας», παίρνοντας αφορμή από περιστατικά της ιερατικής δράσεως του εορταζομένου Αγίου, κάνοντας πορεκτάσεις στη σημερινή πραγματικότητα και στις απαιτήσεις της σύγχρονης διακονίας των κληρικών.

            Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις τέθηκαν σε προσκύνηση η εικόνα και το ι. λείψανο του Αγίου.Σε κάθε περίπτωση, ο Επίσκοπος, μοιράστηκε με το ποίμνιό του, κληρικούς και λαϊκούς, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, σκέψεις και τα συναισθήματα, με την ευκαιρία συμπληρώσεως των τριετούς Αρχιερωσύνης.

            Εκζήτησε λατρευτικώς συγχώρηση από τον Θεό για τις ελλείψεις και παραλείψεις του, επικαλούμενος τη χάρη και το έλεος του Δομήτορος της Εκκλησίας και Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού, ζήτησε δημόσια συγχώρηση για σφάλματα και λάθη, στα οποία υπέπεσε κατά την άσκηση των αρχιερατικών καθηκόντων του, ενώ παρακάλεσε τους ιερείς και τους πιστούς να στηρίζουν με την προσευχή τους την ποιμαντική διακονία του.

Ι. Μ. Κίτρους

Διαβάστε ακόμα