Η συνεργασία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Του Γιάννη Πιτταρά 

Ήταν Ιανουάριος του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνούσε την πόρτα της Αρχιεπισκοπικής έδρας για να συναντηθεί με τον κ.Ιερώνυμο.

Είχαν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την εκλογική του νίκη στην κούρσα ηγεσίας της ΝΔ όταν είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αρχιεπίσκοπο για να ζητήσει την ευχή του κ.Ιερώνυμου, δηλώνοντας τότε, τον «πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου» και την «εξαιρετική εκτίμηση, όχι μόνο στο πνευματικό του έργο, αλλά στο πλούσιο κοινωνικό έργο το οποίο παρέχει η Εκκλησία της Ελλάδος σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

«Θέλω την ευχή σας, είμαστε κοντά στο τέλος της κρίσης» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την είσοδό του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ένα χρόνο μετά οι δυο άνδρες συναντήθηκαν εκ νέου σε μια διαφορετική συγκυρία, με νωπές ακόμα τις αναφορές του Νίκου Φίλη ο οποίος επανέφερε το θέμα του διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υπενθυμίζει τη θέση του ότι το κράτος και η Εκκλησία πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά γιατί ο σκοπός είναι ένας και αυτός.

Οι γέφυρες της ΝΔ με την Αρχιεπισκοπή και η στήριξη σε μια σειρά ζητημάτων αποτέλεσε από την αρχή κιόλας της προεδρίας του κ.Μητσοτάκη στρατηγική επιλογή, γνωρίζοντας ότι πολλές από τις θέσεις εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συγκεκριμένων υπουργών του για τα εκκλησιαστικά θέματα, από το μάθημα των θρησκευτικών μέχρι τον διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία δημιουργούν σύγχυση και προκαλούν ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μετά το πρώτο τους τετ α τετ πριν από περίπου έναν χρόνο, η ΝΔ είχε σπεύσει να βρεθεί στο πλευρό της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν το καλοκαίρι του 2016 ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ερχόταν σε ευθεία ρήξη για το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει» είχε δηλώσει η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά μόνο έπειτα από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και «χωρίς να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων».

huffingtonpost.gr

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin