Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος ομιλητής στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου (ΦΩΤΟ)
7 Μαρτίου 2017 Κοινοποιήστε

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος ομιλητής στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ομίλησε χθες Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017, στην «Κροκίδειο Αίθουσα», στην Κόρινθο, στα πλαίσια των προγραμματισμένων Κατηχητικών Συνάξεων υπό τον γενικό τίτλο «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού» με θέμα: «Θεαρχία και Ιεραρχία κατά τον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη».

Ο διακεκριμένος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας και εμβριθής Θεολόγος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος με λόγο μεστό, περισπούδαστο και συνάμα προσιτό, κατά το δυνατό, στο ακροατήριο, ανέπτυξε μετά από ενδελεχή προσωπική μελέτη το απόσταγμα της θεολογίας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, όπως αυτή εμπεριέχεται στα κείμενα του, «Περί μυστικής Θεολογίας», «Περί θείων ονομάτων», «Περί εκκλησιαστικής ιεραρχίας» καθώς και «Περί ουρανίου ιεραρχίας».

Συγκεκριμένα, η διδασκαλία του Αγίου Διονυσίου στηρίζεται στα «Λόγια», την διδασκαλία της Αγίας Γραφής, ιδίως του Αποστόλου Παύλου, του οποίου υπήρξε μαθητής. Θεαρχία, κατά τον κρυφιομύστη Αγιο, σημαίνει ότι ο Θεός είναι η αρχή της θεώσεως, αφού όλα ξεκινούν από την Θεαρχία, ενώ αρχή της Ιεραρχίας είναι ο αγαθός και καλός Θεός. Σκοπός δε της Ιεραρχίας είναι όλη η κτίση να ενωθεί με τον Θεό.

Συνοψίζοντας την διδασκαλία του Αγίου Διονυσίου ο Σεβασμιώτατος άγιος Ναυπάκτου τόνισε πως τα κείμενα του «Μυστικού» Αγίου αποτελούν το κέντρο ολοκλήρου της Θεολογίας της Εκκλησίας μας, ενώ κλείνοντας αφιέρωσε την ομιλία του αυτή στον, συνώνυμο του Αγίου, σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον διαπρεπή Θεολόγο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο για τον πατερικό και εκκλησιαστικό λόγο του, συντόνισε τον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, και προσεκάλεσε πάλι τον άγιο Ναυπάκτου, δοθείσης ευκαιρίας, να μας «πλουτίσει» από την εμπειρική διδαχή της Ορθοδόξου Θεολογίας, που άριστα διαπραγματεύτηκε.

 

Ι. Μ. Κορίνθου

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment