π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Η Εκκλησία αγγίζει τις καρδιές των παιδιών» (ΦΩΤΟ)

Τον πρώτο κύκλο τού σεμιναρίου με θέμα «Ποιμαντική υποστήριξη της Νεότητας, χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες – παρεμβάσεις» παρακολούθησαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» στο Αίγιο, δεκάδες κληρικοί από την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο των επιμορφώσεών τους που έχει ξεκινήσει η Ιερά Μητρόπολις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Δρ Θεολογίας στη Λειτουργική και εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ποιμαντική συμβουλευτική των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους».

Την έναρξη κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος, αφού πρώτα μετέφερε τις ευλογίες του Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, αναφέρθηκε στους στόχους και το περιεχόμενο του φετινού προγράμματος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, που ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας την ποιμαντική ως ένα δύσκολο και μεγάλο έργο. «Η διαποίμανση χρειάζεται ποιμένα αλλά και ποιμενόμενο. Όχι μόνο οι ποιμενόμενοι χρειάζονται κατήχηση και διαποίμανση αλλά και οι ποιμένες χρειάζονται την πνευματική στήριξή τους. Πώς, για παράδειγμα, μπορεί να διαποιμάνει μια οικογένεια ένας ποιμένας εάν ο ίδιος δεν έχει βιώσει στη δική του οικογένεια τη διαποίμανση από τον κοινό πνευματικό πατέρα που έχουν κληρικός, πρεσβυτέρα και παιδιά;», είπε χαρακτηριστικά ο π. Θεμιστοκλής, προσθέτοντας πως για τη διαποίμανση της οικογένειας απαιτούνται σύγχρονος λόγος, σύγχρονα ποιμαντικά μέσα και φυσικά, πίστη στον Χριστό.

«Οφείλουμε να προσεγγίζουμε όλες τις οικογένειες, όχι μόνο εκείνες που εκ παραδόσεως είναι κοντά στην Εκκλησία, φροντίζοντας πάντα να ακολουθούμε όλα τα κοινωνικά ρεύματα της εποχής. Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Πρέπει να γνωρίζει η οικογένεια, οι σύζυγοι πως η διαπαιδαγώγηση των τέκνων τους δεν ξεκινά από την ημέρα τής γεννήσεώς τους, αλλά από την ημέρα τής συλλήψεώς τους», ανέφερε σε άλλο σημείο τής εισηγήσεώς του ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

Και συνέχισε τονίζοντας πως κέντρο ζωής τής οικογένειας είναι η Εκκλησία, μέσα από την οποία οι νέοι λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν ηθικοί και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. «Οι κληρικοί πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στο διάλογο με τα παιδιά. Να τους δίνουμε υπευθυνότητες και δραστηριότητες. Να τα κατηχούμε με βάση σωστές απαντήσεις στα όποια ερωτήματά τους. Να συζητούμε μαζί τους σα να είναι μεγάλοι. Να τους μιλούμε για θέματα ήθους και σχέσεων χωρίς απαγορεύσεις, ώστε έτσι να καταφέρουμε να τα φέρουμε κοντά στην Εκκλησία, κοντά στον Χριστό μας. Με τα Κέντρα Νεότητας και τα Κατηχητικά μας Σχολεία μπορούμε να «χτίσουμε» μια ειλικρινή και πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά, ώστε μέσα από την Εξομολόγηση να… αγγίζουμε τις ψυχές τους δίχως, όμως, να τις πληγώνουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.

Ακολούθησε  εποικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς, την οποία συντόνισε ο Πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης.

Να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη για το φετινό σεμινάριο – εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιερέων τής τοπικής Εκκλησίας. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις, οι τρεις εκ των οποίων (26 Απριλίου, 15 Μαΐου και 27 Μαΐου) θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο Κέντρο Νεότητας, ενώ η τελευταία (19 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα.

 

Ι. Μ. Καλαβρύτων

Διαβάστε ακόμα