Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τίμησε η Ορεστιάδα τους Πολιούχους της (ΦΩΤΟ)

Στη συνέχεια λιτανεύθηκε η εικόνα των Αγίων Θεοδώρων και τα ιερά λείψανα των αγίων με τη συμμετοχή του κ. Προέδρου, των αρχών και πλήθους κόσμου. Τη λιτανευτική πομπή πλαισίωναν οι φιλαρμονικές του Στρατού και του Δήμου, εκπρόσωποι συλλόγων με παραδοσιακές στολές, αντιπροσωπείες σχολείων και στρατιωτικά αγήματα.

Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ορεστιάδος στο Δημαρχείο της πόλης.

Στη συνέχεια παρατίθεται η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Με αισθήματα ανυποκρίτου χαράς αλλά και ιδιαιτέρας τιμής υποδεχόμεθα την Υμετέρα Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εις την πλέον ακριτική και συγχρόνως νεώτερη πόλη της Ελλάδος, εδώ όπου συναντώνται η Ανατολή με τη Δύση, εδώ που συναντώνται δύο θρησκείες και τρείς πολιτισμοί. Εδώ στην νέα πόλη του Ορέστου, η οποία φέρει στους ώμους της την βαρειά κληρονομιά της γειτονικής Αδριανουπόλεως και του ελληνισμού της.

Σας καλωσορίζουμε με την ευκαιρία της μνήμης των πολιούχων της Αγίων Θεοδώρων στην όμορφη αυτή πόλη που εγεννήθη την επαύριον της μεγάλης καταστροφής του 1922 και της εξορίας των Θρακών από την γενέθλια γη, της Αδριανουπόλεως, της Παλαιάς Ορεστιάδος (Κάραγατς) και των άλλων ιστορικών πόλεων και χωριών της Ανατολικής Θράκης, που παραχωρήθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης για να ικανοποιηθούν οι παράλογες αξιώσεις των γειτόνων μας. Γι’ αυτό και το έμβλημα της πόλης αυτής είναι η Ιφιγένεια, η ηρωίδα που θυσιάσθηκε για να αποπλεύσουν τα πλοία των Ελλήνων προς την Τροία.

Η πόλη αυτή που σας καλωσορίζει σήμερα ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα και με τον ιδρώτα των προσφύγων της ιστορικής μας πατρίδας, της Ανατολικής Θράκης, πού άφησαν τις εστίες τους, τους τάφους των προγόνων τους και με τις μνήμες νωπές εγκαταστάθηκαν εδώ. 900 περίπου οικογένειες από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς αναγκάστηκαν να ξερριζωθούν και έφυγαν για να συνεχίζουν να ζήσουν εδώ, όπως συμβαίνει πάντοτε μετά τις αποφάσεις των ισχυρών της γης, πού εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους αγνοούν την βούληση των λαών και τις ειρηνικές ανάγκες των ανθρώπων.

Στις 12 Αυγούστου του 1923 έγιναν τα εγκαίνια της νέας αυτής πόλης που ονομάστηκε Νέα Ορεστιάδα για να θυμίζει την Παλαιά Ορεστιάδα, για να υπάρχει η συνέχεια με την πατρίδα πού εγκαταλείφθηκε τόσο άδοξα και τόσο άδικα. Όμως παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις δοκιμασίες, η θλίψη δεν μπόρεσε να νικήσει τη χαρά της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Όπως ακριβώς γράφει ένας σύγχρονος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, ο επίσκοπος Αχρίδος, «αισιόδοξος είναι ο άνθρωπος πού εργάζεται έχοντας πίστη και ελπίδα». Και έχοντας πίστη και ελπίδα στο Θεό, έχοντας τα Άγια των Αγίων πού έφεραν μαζί τους από την πατρίδα, κατόρθωσαν και έφτιαξαν εκκλησίες και σχολειά, δημιούργησαν μία νέα πατρίδα ατενίζοντας την παλιά.

Εδώ στην Ορεστιάδα η Ρωμιοσύνη των αλησμόνητων πατρίδων ρίζωσε, επιβίωσε και άντεξε, χάρις στην ψυχή και το φρόνημα του Έλληνα. Και όχι μόνο άντεξε, αλλά μεγαλουργεί και προσφέρει. Λαμπρό παράδειγμα και άξιο παντός επαίνου το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, πού διαφυλάσσει ζωντανή τη μνήμη της προσφυγιάς, η Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, στην οποία διασώζεται ένα μεγάλο μέρος από την πνευματική της κληρονομιά και πληθώρα πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων στην πόλη και τα χωριά μας, που διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Στο τίμιο πρόσωπο Σας ο λαός μας αναγνωρίζει τη στοργή και την μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας για τους ακρίτες και εκτιμά ιδιαιτέρως το ανύστακτο προσωπικό ενδιαφέρον Σας για τη Θράκη. Συγχρόνως ο λαός μας προσβλέπει στο χαρισματικό πρόσωπό Σας διότι τούτο εκφράζει την ενότητα του Έθνους και την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών όλων μας για την διατήρηση των δεσμών του με τις ρίζες του και τους θεσμούς, οι οποίοι το διατηρούν και το εκφράζουν στην ιστορική και πνευματική του συνέχεια.

Θεωρούμε ιστορικής σημασίας την επίσκεψή Σας εδώ και χαιρετίζουμε αυτήν με βαθύτατη συγκίνηση. Η παρουσία Σας δημιουργεί στους ακρίτες αισθήματα ασφάλειας, εμπνέει χρηστές ελπίδες για το μέλλον του τόπου, αποβάλλει τον φόβο και ανακουφίζει τον πόνο, τον οποίο έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη κρίση και το οξύ δημογραφικό πρόβλημα, με πρώτη συνισταμένη  την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό και τα μεγάλα αστικά κέντρα της ημεδαπής.

Εις το σημείο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας να Σας διαβεβαιώσω ότι παρά την πενιχρότητα των μέσων και την  ύπαρξη πολλών δυσχερειών όλοι εμείς, η Εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο ελληνικός στρατός, η ελληνική αστυνομία, οι αρχές επιτελούμε το χρέος μας με υπευθυνότητα, αλλά και ο λαός μας δίδει τη δική του ζώσα μαρτυρία. Μαρτυρία φρονήματος ορθοδόξου και ελληνικού. Είμεθα όλοι έτοιμοι αν χρειασθεί να αγωνισθούμε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Είμεθα εδώ και θα παραμείνουμε εδώ.

Γνωρίζοντας την αγάπη Σας προς την Εκκλησία και το Θεό, την οποία ασφαλώς κληρονομήσατε από την ευσεβή οικογένειά Σας, γηθοσύνως Σας υποδέχεται σήμερα και η ελαχιστότης μου, καθώς είχα την ιδιαίτερη τιμή να γνωρίζω προσωπικά από ετών το ήθος και την ευγένεια του χαρακτήρος Σας, πέραν των άλλων χαρισμάτων που περικοσμούν την Εξοχότητά Σας. Σας ευχαριστούμε όλοι από καρδίας για τη συμμετοχή Σας στην πανήγυρι των πολιούχων μας Αγίων Θεοδώρων και διαπύρως ευχόμεθα η Ευλογία και η Χάρις του Θεού, ταις πρεσβείαις της Υπερμάχου Στρατηγού και των Αγίων Θεοδώρων, να Σας ενισχύουν στην ευθυνοφόρο αποστολή Σας και να καθοδηγούν τον ελληνικό λαό σε πορεία ειρήνης, ευημερίας και προόδου, σύμφωνα με τις ευαγγελικές αρχές και το θέλημα του Παναγάθου Θεού.

Ως ευ παρέστητε, Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε!


 

I. M. Διδυμοτείχου

Διαβάστε ακόμα