Πειραιώς: «Τα ζώπυρα της πίστεως πρέπει να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας» (ΦΩΤΟ)

Στο αμφιθέατρο «Αθανάσιος Κανελλόπουλος» του Πανεπιστημίου Πειραιώς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 η εκδήλωση για την διπλή Εορτή της 25ης Μαρτίου, από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στην Εορταστική Εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 450 νέοι και νέες από το σύνολο των Κατηχητικών Σχολείων και των Νεανικών Συντροφιών Γυμνασίων και Λυκείων της τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς επίσης και των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Παραδοσιακοί χοροί, θεατρικά δρώμενα και επετειακά τραγούδια ήταν τα συστατικά της όλης γιορτής η οποία είχε σκοπό και στόχο αφενός να θυμίσει τις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας, αφετέρου να ενισχύσει τους σύγχρονους ήρωες της καθημερινότητός μας, όπως κληρικοί, εκπαιδευτικοί, γονείς κλπ.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ανέφερε πως «κάθε τόπος δημιουργεί πολιτισμό», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «εδώ, στην χώρα αυτή, τρεις χιλιάδες χρόνια τώρα υπάρχει ένας πολιτισμός που αγγίζει τα ουράνια. Αυτός ο πολιτισμός, μας λέγει ότι επειδή ο Θεός έγινε άνθρωπος, ο άνθρωπος γίνεται Θεός. Δεν μπορεί να είναι δούλος και σκλάβος, δεν μπορεί να είναι εξάρτημα, δεν μπορεί να είναι εξανδραποδισμένος».

Σημείωσε ότι στα χρόνια της σκλαβιάς την πίστη μας τροφοδοτούσε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, από το πρωτευαγγέλιο που έγινε πραγματικότητα, συμπληρώνοντας πως αυτή η πίστη έπαιρνε δύναμη και φως από την Σταυροαναστάσιμη πορεία  του Χριστού μας.

Επεσήμανε την πίστη του Γένους μας ότι μαζί με την Ανάσταση του Θεανθρώπου, θα έρθει και η ανάσταση του σκλαβωμένου λαού του Θεού. «Και μέσα από ποτάμια αίμα, από τα ιερά σφάγια που πύργωσαν την καρδιά και τη σκέψη του Γένους για την ελευθερία και την παλιγγενεσία του, κατορθώθηκε αυτό το θαύμα το οποίο βιώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως ο πολιτισμός μας αυτός πηγάζει από την πίστη μας και αυτό χαρίζει αυτή τη λεβεντιά των Ελλήνων.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπος ο πολιτισμός μας, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «απέναντι σε αυτά τα ιστορικά δρώμενα της εποχής μας μπορούμε να ενδυναμώσουμε και αυξήσουμε την πίστη μας και την ορθοπραξία της ζωής μας για να μπορούμε να αντιπαλεύσουμε ειρηνικά, φιλάνθρωπα , φιλάδελφα όλη αυτή την καινούρια εποχή που έρχεται να γκρεμίσει τις ρίζες και να επιφέρει τον όλεθρο».

Και συνέχισε: «Τα ζώπυρα της πίστεως πρέπει να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας για μπορούν να εμπνέονται από το ζείδωρο νερό που πηγάζει γάργαρο από τους ήρωες και μάρτυρές μας και μας χαρίζει αυτή την δυνατή, αυθεντική, αγέρωχη ματιά που αποδέχεται την ετερότητα, αλλά κρατεί σθεναρά την πίστη, την ρωμιοσύνη και το γένος».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, συνεχάρη τους υπευθύνους Ιερείς Νεότητος και τους συνεργάτες τους για το ενοριακό έργο στην κατήχηση των νέων παιδιών προτρέποντας ταυτόχρονα τους γονείς να τα εμπιστεύονται στην Εκκλησία του Χριστού μας.

Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.Γεωργόπουλο για την παραχώρηση της αίθουσας «Αθανάσιος Κανελλόπουλος».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες ως ενθύμιο την Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

 

Ι. Μ. Πειραιώς

Διαβάστε ακόμα