Συνέδριο Εκκλησιαστικών Επιτρόπων στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου (ΦΩΤΟ)

Στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης πραγματοποιήθηκε Συνέδριο των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της Ι. Μητροπόλεως μας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Μετείχαν όλοι οι Ιερείς της Μητροπόλεως, με τα Εκκλησιαστικά τους Συμβούλια, τα οποία διορίστηκαν 1η Ιανουαρίου τρ. έτους.

Ο Γεν. Δντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσαντίνος Ζορμπάς χαιρέτισε και καλωσόρισε τους συνέδρους, οι οποίοι ξεπερνούσαν τους τριακόσιους, με αναφορά στην διακονία των λαϊκών στην Εκκλησία, αναλύοντας το Α΄ Κορ. κεφ.12. και σημειώνοντας: «Η Εκκλησία μας χρειάζεται όλους, είναι ενιαίο σώμα με τους Κληρικούς και Λαϊκούς και οφείλουμε όλοι να εργαζόμεθα για την ενότητα αυτού του σώματος. Στόχος μας χρειάζεται να είναι η δημιουργία της κοινότητας των πιστών, γύρω από τον Επίσκοπο», κατέληξε.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την χαρά του για την σύναξη αυτή και, απευθυνόμενος προς τους νεοδιορισθέντες Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, ανέπτυξε την ομιλία του, βασιζόμενη σε πέντε άξονες: 1. Σχέσεις με την Ιερά Μητρόπολη, 2. Σχέσεις με τον Αιδ. Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, 3. Επιμέρους Καθήκοντα, 4. Σύνθεση και Αρμοδιότητες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, και 5. Λοιπά Καθήκοντα. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος έθεσε τα πλαίσια λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τα καθήκοντα, τις ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από την διακονία αυτή, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, ως επίσης και τα δικαιώματα των Εκκλησιαστικών Συμβούλων.

Σημείωσε μεταξύ άλλων: «Άμεσοι και πρώτοι συνεργάτες στο μεγάλο έργο της Εκκλησίας και της Ι. Μητροπόλεως μας είστε κατ΄ αρχήν εσείς οι καλοί, τίμιοι και συνετοί Ιερείς μας που με ζήλο, φιλοτιμία και αφοσίωση διακονείτε, αλλά και όλοι εσείς τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας, οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι και Επίτροποι, που η Ι. Μητρόπολις μας σας εμπιστεύθηκε, σε συνεργασία με τους Προέδρους-Εφημερίους των Συμβουλίων σας, την χρηστή και συνετή διαχείριση της Ενορίας. Να ενθυμείσθε πάντα ότι βασική αποστολή σας είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την καλή λειτουργία της Ενορίας σας ως κέντρο της Θείας Λατρείας και της κοινωνικής προσφοράς στον λαό μας. Η Ενορία είναι κέντρο πνευματικής, λατρευτικής, ιεραποστολικής, κοινωνικής ζωής και προσφοράς, ως επίσης και κέντρο διοικήσεως και διδαχής.

Ο Κύριος μας που σας καλεί να Τον διακονήσετε θα ενισχύσει και θα στηρίξει την ευλογημένη αυτή διακονία σας και θα σας ανταποδώσει «καρπόν εκατονταπλασίονα» για όσα θα προσφέρετε μέσα από την καρδιά σας», κατέληξε ο Επίσκοπος μας, ευχόμενος καλό υπόλοιπο Αγίας Τεσσαρακοστής και Καλή Ανάσταση. Ακολούθως εδόθησαν τα διοριστήρια εις τους Εφημερίους δια να τα επιδώσουν εντός της Θείας Λειτουργίας εις τους νέους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους. Του Συνεδρίου προηγήθηκε η τέλεσις της Ακολουθίας του Μ. Αποδείπνου εις την παρακείμενη Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μςα κ. Αμφιλοχίου και την συμμετοχή του Ι. Κλήρου και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Ι. Μητροπόλεως μας.

 

Ι. Μ. Κισάμου

Διαβάστε ακόμα