Τέρενς Κουίκ: «Είναι ατόπημα της Άγκυρας η μη επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης»

 

«Η μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης είναι ιστορική, πνευματική, εκπαιδευτική, θρησκευτική, πολιτιστική και πολιτική απρέπεια, αλλά και ατόπημα της Άγκυρας.

Ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, του εταίρου αυτής της συγκυβέρνησης, προσυπογράφω τα όσα είπε για την επαναλειτουργία της Χάλκης και ο συνάδελφός μου ο Υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Η Τουρκία δεν μπορεί να εμπλέκει αυτό το ιστορικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό Ίδρυμα στις όποιες διμερείς διαφορές και πόσο μάλλον σε εποχές – όπως οι τωρινές – όπου υπάρχει εξαιτίας της μία ένταση.

Βεβαίως, αυτή η ιστορία κρατάει χρόνια. Και όλα αυτά τα χρόνια ασκούνται πιέσεις προς την Άγκυρα από πολλούς παράγοντες, ενθυμούμενος και ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη , πιέζοντας για την επαναλειτουργία της Σχολής, ο Τζίμυ Κάρτερ, ο οποίος με την ιδιότητα του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, είχε οριστεί ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον.

Επαναλαμβάνω, ότι δεν νομιμοποιείται έναντι της διεθνούς Κοινότητας, έναντι της παγκόσμιας αναφοράς της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η όποια κυβέρνηση της Τουρκίας και πόσο μάλλον η σημερινή, να αποτελεί τροχοπέδη στην επαναλειτουργία της.
Επισκέφθηκα πρόσφατα την Χάλκη. Ο οποιοσδήποτε επισκέπτης διαπιστώνει ότι η Σχολή είναι σαν να έκλεισε χθες και έτοιμη να λειτουργήσει σήμερα. Όλα είναι στη θέση τους. Αρκεί να χτυπήσει το κουδούνι και να ξαναρχίσουν τα μαθήματα».

Αυτή την τοποθέτηση έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, απευθύνοντας χαιρετισμό στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου με θέμα τη συνδρομή της βιβλιοθήκης της Βουλής στον εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης της Σχολής της Χάλκης, έγινε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων, του Ελληνισμού της Διασποράς και της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Σε ό, τι αφορά το καθαυτό έργο εκσυγχρονισμού της βιβλιοθήκης της Χάλκης ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Είναι ιστορική η προσφορά της Βουλής των Ελλήνων στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ότι βγήκαν από 800 κιβώτια καινούργιοι συγγραφικοί θησαυροί.

Όλος αυτός ο πλούτος στην περίφημη αυτή βιβλιοθήκη, δεν είναι απλά θρησκευτικός. Είναι και ένα κορυφαίο ιστορικό αρχείο για πρόσωπα και γεγονότα, που αποδεικνύει την παγκοσμιότητα της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης.

Κοντά στις εργώδεις προσπάθειες της Βουλής των Ελλήνων για τον εκσυγχρονισμό της, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι είναι έτοιμο να συνδράμει και το Υφυπουργείο που προΐσταμαι, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Χαίρομαι για την σημερινή παρουσία του Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Μονής Χάλκης κκ Ελπιδοφόρου, τον οποίο πρόσφατα συνάντησα στην Ίμβρο, και χαίρομαι επίσης, που και ο ίδιος διαπιστώνει, ότι σε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν όλες τις μορφές, εκκλησιαστικές και κοινοτικές, που διέπουν και συνοδεύουν τον ελληνισμό της Διασποράς, υπάρχει πλήρης ομοφωνία στις αποφάσεις, ειδικότερα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς».

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

Διαβάστε ακόμα