Ύδρας Εφραίμ: “Η Παναγία ακούει όλους τους χριστιανούς, όλων των αιώνων” (ΦΩΤΟ)

Ακούει τις προσευχές, τα αιτήματα, τον χτύπο της καρδιάς μας, τα δάκρυα μας. Και ικετεύει τον Υιό Της να εκπληρώσει τα αιτήματα μας.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Στην 2η ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.
Η συμμετοχή και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».
Καθ’ όλη την διάρκεια της ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε τον λόγο του, αναφερόμενος στην εικόνα που από πολύ παλιά, ήδη από τις κατακόμβες, μέχρι και σήμερα, κοσμεί την κόγχη του Ιερού βήματος. Στέκει η Παναγία, με τα χέρια υψωμένα. Κι αυτή η εικόνα λέγεται «δεομένη». Που σημαίνει, εξήγησε, ότι η Παναγία είναι πάντα προσευχόμενη, εν σοφία, εν σιωπή, εν περισυλλογή, εν αγάπη και εν καλοσύνη.
«Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας της δεομένης, είναι ότι η Παναγία ακούει. Ακούει στον Ευαγγελισμό την φωνή του αρχαγγέλου εν Πνεύματι Αγίῳ. Και υπακούει στη φωνή αυτή.
Ακούει για 33 χρόνια τους λόγους του παιδιού Της, που συγχρόνως είναι και ο Θεός Της. Και κρατάει τα λόγια αυτά μέσα στην καρδιά Της.
Από τότε μέχρι σήμερα η Παναγία μας ακούει όλους τους χριστιανούς, όλων των αιώνων. Ακούει τις προσευχές, τα αιτήματα, τον χτύπο της καρδιάς μας, τα δάκρυα μας. Και ικετεύει τον Υιό Της να εκπληρώσει τα αιτήματα μας.
Ο Χριστός όμως έδωσε κι ένα βαθύτερο νόημα στην ακοή και την υπακοή. Ακούει η Παναγία μας, αλλά κι εμείς πρέπει να ακούμε τα λόγια του Ευαγγελίου και να προσπαθούμε στη ζωή μας να τα εφαρμόσουμε.»
Ο ναός είναι ένα σχολείο, που ο Χριστός γεννιέται στις καρδιές μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος. Και έκανε αναφορά σε μια ομιλία του Αγίου Λουκά του Ιατρού, που μιλάει για τα παιδιά και την Εκκλησία.
Τα παιδιά έρχονται στην Εκκλησία διστακτικά, λέει ο  Άγιος. Μοσχοβολάει το λιβάνι.  Βλέπουν τις εικόνες, τα άμφια των Ιερέων και αισθάνονται τον Θεό τους. Τόσο τρυφερά, τόσο ευγενικά αγγίζει ο Θεός τις καρδιές των παιδιών. Ας είμαστε ευγνώμονες σε Αυτόν τον ευγενή Θεό, συμπληρώνει ο Άγιος Λουκάς.
Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε την σύντομη ομιλία του:
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, κι εμείς οι κληρικοί, κι εσείς οι γονείς να κάνουμε τα παιδιά μας στον εκκλησιασμό να αισθανθούν το Θεό στην καρδιά τους.
Όλοι εδώ είμαστε αδέρφια, είμαστε μια οικογένεια, όλοι εδώ συναντούμε τον Χριστό και την Παναγία.
Να πιστεύετε ακράδαντα ότι η Παναγία ακούει. Ότι εδώ γίνεται συνάντηση του Χριστού με την Παναγία και τους ανθρώπους. Και στη ζωή σας να ζείτε αυτήν την ομορφιά, την τρυφερότητα, την καλοσύνη, την ευγένεια του ουράνιου Πατέρα μας, ο οποίος τελικά έρχεται και γεννιέται στις καρδιές μας

 

Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα