Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: “Ζούμε με τη βεβαιότητα ότι θα τερματιστεί η τουρκική κατοχή”

Η κυπριακή παροικία της Νέας Υόρκης τίμησε το Σάββατο την 62η επέτειο της έναρξης του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59, με μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Σταθάκειο Κέντρο» της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων και η ΠΣΕΚΑ, με κεντρικό ομιλητή το Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Βασίλη Φιλίππου.

Η Χορωδία του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στρατή, παρουσίασε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Ηρώων Γη», με τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων, ημερολογίων γονέων ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα καθώς και αγωνιστών. Προβλήθηκε επίσης σύντομο το ντοκιμαντέρ «Η επική μάχη στο Λιοπέτρι».

«Την 1η Απριλίου άρχισε για τον Ελληνισμό ένας καινούργιος ξεσηκωμός εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και σήμερα γιορτάζουμε την ψυχή της Ρωμιοσύνης», είπε στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος Βασίλης Φιλίππου.

Τόνισε ότι οι Έλληνες Κύπριοι αγωνιστές ήταν άνθρωποι ιδεαλιστές και ιδεολόγοι και μέσα από τις κακουχίες του αγώνα, “κάηκε κάθε ιδιοτέλεια”.
Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε ονομαστικά στους αγωνιστές και στη θυσία τους και διάβασε αποσπάσματα από ημερολόγια φυλακισμένων αγωνιστών.

«Ενωμένοι στις κρίσιμες στιγμές για το εθνικό μας θέμα, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», είπε ο Πρόξενος.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε στα φοιτητικά του χρόνια, πριν το 1950 και στους συναδέλφους του Κύπριου φοιτητές που μιλούσαν μαχητικά για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και προετοιμαζόταν για τον αγώνα.

«Είμαστε τότε όλοι βέβαιοι ότι θα ξεσπούσε μια ένοπλη επανάσταση στην Κύπρο. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε ήταν το πότε”, ανέφερε.

Μίλησε επίσης για την συγκίνηση που νοιώθει κάθε φορά που επισκέπτεται τα «Φυλακισμένα Μνήματα» και το τόπο θυσίας των εκτελεσθέντων ηρώων.

«Αυτός ο ηρωισμός, η ευγένεια, η ανθρωπιά και η ομορφιά της θυσίας των αγωνιστών δεν είναι πράγματα που επαναλαμβάνονται εύκολα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Υπογράμμισε ότι 43 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή και 62 μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα «προσευχόμαστε και ζούμε με τη βεβαιότητα ότι θα τερματιστεί η τουρκική κατοχή».

Απευθυνόμενος στη χορωδία του Παγκυπρίου, συνεχάρη τα μέλη της για το άρτιο πρόγραμμα που παρουσίασαν, χαρακτηρίζοντάς το «τέλειο ντοκουμέντο του αγώνα της ΕΟΚΑ». Τους προέτρεψε να διατηρήσουν τη λεβεντιά και τις ισχυρές τους φωνές, τις οποίες χρειάζεται ο Ελληνισμός.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Ανδρέας Χατζηιωάννου είπε πως όλοι στεκόμαστε με σεβασμό και δέος μπροστά στο μεγαλείο και τη λεβεντιά του αγώνα και του λαού μας, κι εκείνων που πρόσφεραν τα νιάτα τους για τη λευτεριά.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλιανού απέτισε φόρο τιμής σ’ εκείνους που έδωσαν τον όρκο για την απελευθέρωση από το Βρετανικό ζυγό και αγωνίστηκαν χωρίς να ζητήσουν τίποτε άλλο από μία ελεύθερη πατρίδα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τον παριστάμενο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Καρακώστα, ο οποίος φυλακίστηκε από τους Βρετανούς για τη δράση του.

Ως ένα από τα μεγάλα ορόσημα του Ελληνισμού χαρακτήρισε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, επισημαίνοντας την ανάγκη τα μηνύματά του θα πρέπει να μεταλαμπαδεύονται στη νέα γενιά, ιδίως σήμερα που ο Ελληνισμός περνάει δύσκολες ώρες και διακυβεύονται αυτά που κερδήθηκαν με ποτάμια αίματος.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι ανεξάρτητα αν ο αγώνας έγινε για την ένωση με την Ελλάδα, η 1η Απριλίου είναι γιορτή της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

«Ως Αμερικανοί πολίτες έχουμε υποχρέωση προς τους ήρωές μας να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι θυσίες του Αυξεντίου και του Παληκαρίδη δεν πρέπει να ξεχαστούν, όπως δεν πρέπει να ξεχαστούν και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου κι ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός.

Εξάλλου την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τέλεσε εθνικό μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Γουάιτστον, παρουσία των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, ομογενειακών παραγόντων και πλήθους κόσμου.

 

typos.com.cy

Διαβάστε ακόμα