Δημητριάδος: «Η Εκκλησία είναι του λαού και ο λαός είναι της Εκκλησίας» (ΦΩΤΟ)

Ξεχωριστές στιγμές γνώρισε η Τοπική μας Εκκλησία το Σαββατοκύριακο 1-2/4, καθώς εισήχθη στους κόλπους του Ιερού Κλήρου της ο π. Σταύρος Ποδαρόπουλος, συνταξιούχος Τραπεζικός, απόφοιτος της ΑΣΟΕ, 59 ετών και πατέρας δύο τέκνων, της Μαρίας, ιατρού και του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος π. Ιωήλ.

Η εις Διάκονον Χειροτονία του π. Σταύρου τελέστηκε, σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, το Σάββατο 1/4, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, από τονΣεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, εν πληθούση Εκκλησία, με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «η Ιερωσύνη είναι δωρεά του Αγίου Πνεύματος, χάρη στην οποία γινόμαστε συνεργοί στο έργο του Θεού. Είναι, όμως και καρπός της εκκλ/κής κοινότητος, γιατί μόνο σ’ αυτήν λειτουργεί το Άγιο Πνεύμα και αυτή η κοινότητα είναι η Εκκλησία. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ατομικότητα στη σωτηρία. Είναι καρπός κοινότητας, είναι δώρο του Θεού… Αυτό το έργο της εις Χριστόν σωτηρίας επιτελεί η Ιερωσύνη, αλλά πηγάζει μέσα από την εκκλ/κή κοινότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «το γεγονός που βιώνουμε σήμερα είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και προσφορά της Τοπικής μας Εκκλησίας. Λογικά δεν υπάρχει εξήγηση. Ποιος μπορεί να σκεφθεί ότι ένας ώριμος και απόλυτα επιτυχημένος άνθρωπος, εισάγεται στην Ιερωσύνη για να διακονήσει τον λαό του Θεού! Το γεγονός αυτό είναι απόδειξη ζωντανής Εκκλησίας, γεμάτης από τη Χάρη του Θεού… Σήμερα μια ολόκληρη οικογένεια προσφέρεται στον Θεό. Προηγήθηκε ο υιός, ακολουθεί ο πατέρας, αλλά στην Ιερωσύνη μετέχει ολόκληρη η οικογένεια. Ο νέος κληρικός εισάγεται και προσφέρεται από το παιδί του. Πού αλλού μπορεί να ζήσει κανείς τέτοιες εμπειρίες; Μόνο σε μια ζωντανή Εκκλησία. Ό,τι πιο ζωντανό υπάρχει σήμερα στον τόπο μας είναι η Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία μας, που ενώνει, διακονεί και σώσει τον λαό… Γι΄ αυτό θα ζήσει η Εκκλησία, όπως έζησε στους αιώνες κι ας την τρομοκρατούν κι ας την απειλούν με χωρισμούς. Ένα πράγμα είναι γεγονός: ότι η Εκκλησία είναι του λαού και ο λαός είναι της Εκκλησίας. Αυτή την αλήθεια κανείς δε μπορεί να την αλλάξει…».

Την Κυριακή 2/4, Ε΄ Νηστειών, τελέστηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Σταύρου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, από τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών και Κληρικών από το Βόλο, την Αθήνα, την Πρέβεζα, την Αλεξανδρούπολη και την Κύπρο.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «οι άνθρωποι δεν αξίζουμε το δώρο της Ιερωσύνης, όμως, η Χάρις του Θεού μας επισκιάζει, αρκεί να ενώσουμε το θέλημά μας με το θέλημά Του…». Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι ο Ιερός μας Κλήρος αγωνίζεται και προσφέρει: «δεν είμαστε αλάνθαστοι, ούτε αναμάρτητοι, αλλά αγωνιστές, που ζητούμε τη Χάρη του Θεού και με ενότητα προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής…». Χαρακτήρισε τον νέο Ιερέα «ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση» κι ευχήθηκε να μιμηθούν και άλλοι το ευλογημένο παράδειγμά του,«γιατί δεν υπάρχει πιο ελεύθερη κίνηση στη ζωή μας, από το να την αφιερώσουμε στο Χριστό και στην Εκκλησία Του…».

Ο νέος Πρεσβύτερος θα αναλάβει, εκ καιρώ, εφημεριακά καθήκοντα στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Συκής.

Ι. Μ. Δημητριάδος

Διαβάστε ακόμα