«Εκ στόματος νηπίων» το «Χριστός ανέστη» (ΦΩΤΟ)

 

Πρόσωπα χαμογελαστά και φωνές χαρούμενες, αλλά και καρδιές σφραγισμένες ανεξίτηλα με πανέμορφες αναμνήσεις άφησε πίσω της η φετινή Πασχαλινή Κατασκήνωση στην Πόλη, που διοργάνωσε και πάλι το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, με την ευλογία και την έμπρακτη στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας π. Θεοφίλου.

Συμμετείχαν περισσότερα από εβδομήντα παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, διπλάσια δηλαδή από πέρυσι. Τα παιδιά έζησαν ομαδικά, έπαιξαν και αποκόμισαν εμπειρικά το μήνυμα των Αγίων Ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ενώ με πλούσιο εποπτικό υλικό και ζωηρά παιχνίδια δράσης ταξίδεψαν νοερά μέχρι τους Αγίους Τόπους, εκεί που Κύριός μας βάδισε ως άνθρωπος, έπαθε και αναστήθηκε.

Την ευθύνη της Κατασκήνωσης είχε και αυτή τη φορά ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεώς μας και Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας, π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, πλαισιούμενος από μια ομάδα σαράντα και πλέον μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Πρόκειται για μια παρέα χαρούμενη και δυναμική, που καταθέτει τη ζωντάνια και το ζήλο της στη διακονία των νεότερων παιδιών και ξέρει να χαίρεται την ενότητα και την ομαδικότητα μέσα στην ανοιχτή αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας.

Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, 8 – 15 Απριλίου 2017 τα παιδιά συναντιόνταν καθημερινά από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι στην «Καταφυγή», κοντά στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας.

Μετά την προσευχή στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τη γνωριμία με τους κυριότερους ύμνους της κάθε ημέρας, σειρά είχαν οι διαγωνισμοί και τα παιχνίδια της κάθε ημέρας – μικρές, καλοστημένες εκπλήξεις:

  • Στόλισαν καλάθια, σύμφωνα με το έθιμο, και έψαλαν το «Λάζαρο» στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας π. Θεόφιλο, στο Επισκοπείο, λαμβάνοντας την πατρική του ευχή.
  • Συμμετείχαν σε διαγωνισμό ομαδικής ζωγραφικής με βάση μια πασχαλινή ιστορία, στην αυλή του Ι. Ναού Αγίου Μηνά.
  • Έπαιξαν την πασχαλινή έκδοση του… «Κατασκήνωση GO!» στους δρόμους της πόλης μας.
  • Ανακάλυψαν τον κρυμμένο θησαυρό στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και στην πλατεία Μαρκά.
  • Συμμετείχαν στο μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και μοίρασαν λέξεις στο «Ταχυδρομείο», ένα παιχνίδι που συνδυάζει τις γνώσεις με την ταχύτητα.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη έπαιξαν το Παιχνίδι των Σταθμών, εμπνευσμένο από την Οδό του Μαρτυρίου.
  • Στόλισαν τον Επιτάφιο του Ι. Ναού των Εισοδίων και έψαλαν τα εγκώμια γύρω του, ενώ προσκύνησαν τους Επιταφίους των Ναών της πόλεως.
  • Βίωσαν την εμπειρία της πρώτης Ανάστασης και έψαλαν προεορτίως το «Χριστός ανέστη» στο Γηροκομείο και το Νοσοκομείο της πόλης μας.
  • Το πρόγραμμα επισφραγίστηκε από ένα αναστάσιμο πανηγύρι την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 19 Απριλίου 2017 στο εξωκλήσι του Αη-Γιάννη του Αντζούση, στην ομώνυμη παραλία.

Τα παιδιά συμμετείχαν στον αναστάσιμο Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, πλημμυρίζοντας την ατμόσφαιρα με το θριαμβευτικό μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού μας. Μετά το γιορτινό πρόγευμα, έπαιξαν το αγαπημένο τους «παιχνίδι του δάσους», αλλά και ένα δικό τους, αυτοσχέδιο “Survivor”, εξίσου απολαυστικό και περιπετειώδες. Απόλαυσαν το κοινό πασχαλινό τραπέζι και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Ι. Μ. Λευκάδος

Διαβάστε ακόμα