Έκθεση φωτογραφίας για τον Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης (ΦΩΤΟ)

Ο Σεβ. Μητροπολίτης  Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη φωτογράφου κ. Γιώργου Βασιλείου με θέμα “Ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης” στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017.

Η θεματολογία της έκθεσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και θέματα όπως Ιερά Μυστήρια και ακολουθίες, το ψαλτήρι, εκκλησιαστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αρχιερείς και άλλοι επισκέπτες, πολιτικός κόσμος, αρχιτεκτονική του ναού, εθελοντισμός και διακονία, νεολαία και εκκλησιασμός, σε μια ενδεικτική και όχι εξαντλητική αναφορά.

Η έκθεση σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας συλλογής δωρεών για τις εργασίες της εσωτερικής αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Θεωρήθηκε ως το πλέον κατάλληλο ορόσημο για την έναρξη της  ιστορικής αυτής προσπάθειας, καθόσον συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Γεωργίου. Είναι η πρώτη φορά από της ανεγέρσεως του ναού που θα πραγματοποιηθεί μιας τέτοιας έκτασης και μεγέθους ανακαίνιση.

Ο ναός ανήκε μέχρι και τις 27 Απριλίου 1976, οπότε και εδωρήθη στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, στην Αποστολική Καθολική Εκκλησία. Χάρις στην πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κ. Παύλου και των αφοσιωμένων συνεργατών του, η κυριότητα του ναού μετεβιβάσθη στην ιστορική αυτή Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Ο ναός, ο οποίος θεμελιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1889 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τον Νοέμβριο του 1890, είναι νεογοτθικού ρυθμού.

Κατά την διαρρεύσασα τριετία και μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες και επιλεγμένες παρεμβάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ανακαίνιση των γραφείων και η δημιουργία γραφείου εφημερίου εντός του ναού, ο καθαρισμός και γυάλισμα του ξύλινου δαπέδου του ναού, η αγορά και τοποθέτηση δύο μεγάλων προσκυνηταριών στην σολέα του ναού, η κατασκευή και τοποθέτηση ξυλόγλυπτης προθέσεως, βιτρίνας και δυο καθιστικών εντός του Ιερού Βήματος, η προμήθεια τεσσάρων νέων σετ ιερών καλυμμάτων Αγίας Τραπέζης, προσκυνηταρίων, ο καθαρισμός και επανατοποθέτηση όλων των σκαλοπατιών, η αφαίρεση, συντήρηση, βάψιμο και επανατοποθέτηση όλων των εξωτερικών μεταλλικών κιγκλιδωμάτων πέριξ του ναού, η δημιουργία χώρου στάθμευσης και πρόσβασης στο ναό των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η εκ βάθρων ανακαίνιση του έμπροσθεν και όπισθεν αύλειου χώρου του ναού και η επίστρωσή του με γρανιτένιες πλάκες και πέτρες, η δημιουργία δύο κηπίσκων, καθώς και η στεγανοποίηση της αίθουσας δεξιώσεων. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν και συνεισέφεραν στα έργα αποκατάστασης που μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν.

Στοχεύοντας στον άνθρωπο, δεν πρέπει να παραμεληθεί η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πεπραγμένων του, συνεπώς του πολιτιστικού κεφαλαίου. Με τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την εκ βάθρων αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης θα συνεισφέρουμε στην πνευματική ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίσει το παρελθόν της και να το συνδέσει με το μέλλον της. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της μνήμης μιας κοινωνίας και ενός λαού και την ανάδειξη των υλικών και πνευματικών έργων που δημιούργησε ο λαός αυτός σε δεδομένο χωροχρόνο. Στόχος μας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου να αποτελέσει εστία πνευματικής καταλαγής και συνύπαρξης, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι, που θα υπηρετεί τις χριστιανικές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδεώδη.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε από καρδίας τον κ. Γιώργο Βασιλείου, διότι εθελοντικά για τρία χρόνια φωτογραφίζει εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ι. Μητροπόλεως  και του Καθεδρικού μας Ναού και για την καλοσύνη του να διαθέσει ένα μικρό τμήμα του πλούσιου φωτογραφικού του αρχειακού υλικού για την διοργάνωση της έκθεσης.

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης

Εγκαίνια: Κυριακή, 23 Απριλίου 2017, ώρα 12:00 μ.

Καθημερινά 9:30 π.μ. – 4:30 μ.μ.

 

Ι. Μ. Σουηδίας

Διαβάστε ακόμα