H εορτή του Αγίου Δήμου του Αλιέως στην Ιστιαία Ευβοίας (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 18 Απριλίου και την Τετάρτη 19 Απριλίου  γιορτάστηκε και πάλι στη Βόρεια Εύβοια, η εορτή του Νεομάρτυρος Αγίου Δήμου του Αλιέως στο εκκλησάκι του στην θέση Παλιοκαμάρα της Ιστιαίας. Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονταν 30 έτη από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού από το μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο (Βέργη). Πλήθος κόσμου από τη Βόρεια Εύβοια, τη Χαλκίδα και αλλού, προσήλθε τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία για να τιμήσει τον Άγιο, του οποίου η εορτή μεταφέρεται λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μ. Τεσσαρακοστή, την Τρίτη και Τετάρτη της Διακαινησίμου Εβδομάδας.

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν πάρα πολλοί ιερείς από όλη την έκταση της Ι.Μ. Χαλκίδος. Στον πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο  Παν/τος Αρχιμ. και ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Φωκίδος, π. Νεκτάριος Καλύβας και κήρυξε το Θείο Λόγο ο Παν/τος Αρχιμ. π. Ιερόθεος Παπαγρηγορίου, εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Βατώντα Χαλκίδας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε και κήρυξε  το Θείο Λόγο ο  Παν/τος Αρχιμ. και ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Φωκίδος, π. Νεκτάριος Καλύβας. Στον εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης αρκετοί ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Νηλέως, Αιδηψού και Ιστιαίας.

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και Αγίων Λειψάνων κατά την οποία τελέστηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Πελαγίας Μοναχής καθηγ. της Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Ηλίων και Γεωργίου Μάκρα, κτήτορος του Ιερού Ναού. Μετά το τέλος της λιτανείας το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης», χόρεψε για τους παρευρισκόμενους, παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Εν συνεχεία παρετέθη δεξίωση και δόθηκε πλούσιο κέρασμα στους παρευρισκόμενους από τον ιδιοκτήτη του Ιερού Ναού Παν/το Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Μάκρα ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού, η δημοτική σύμβουλος κ. Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά αλλά και από τη Χαλκίδα, το Βασιλικό και Λίμνη, από όπου ήρθαν με τρία λεωφορεία.

Η εορτή του Νεομάρτυρος Αγ. Δήμου του Αλιέως έχει καθιερωθεί πλέον στην Βόρεια Εύβοια, η οποία έχει συμπεριλάβει τον Άγιο στους προστάτες Αγίους της. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και από τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων.

Εκ του Ι. Ναού

Διαβάστε ακόμα